• Ion Vrînceanu, partenerul de afaceri al lui Corneliu Iacobov și coacționar cu acesta la societatea Vradicor, îl acuză pe fostul patron de rafinării de spălare de bani și evaziune fiscală în favoarea PSD • Vrînceanu nu a prezentat documente pentru a-și susține declarațiile, ci a organizat, la București, o conferință de presă în care a făcut public că Iacobov și Viorel Hrebenciuc l-au amenințat cu moartea și l-au forțat să-și vîndă acțiunile pe care le deținea la două societăți
Ion Vrînceanu, unul dintre cei mai apropiați parteneri de afaceri ai lui Corneliu Iacobov, a rupt tăcerea în privința modului în care s-au desfășurat relațiile între ei. Pentru a fi sigur de impact, Ion Vrînceanu a organizat o conferință de presă la București, unde le-a relatat ziariștilor despre afacerile derulate de Corneliu Iacobov, precum și despre spălarea de bani și evaziunea fiscală comisă de firmele lui Iacobov în favoarea PSD. El a povestit cum a venit Iacobov în 1988 din străinătate, după afacerea cu avalizările semnate la fostul FPP II Moldova, hăituit și disperat, și cum au înființat alături de alți prieteni firma Vradicor. La data înființării, firma îi avea ca asociați pe Corneliu Iacobov, care deținea 25 la sută dintre acțiuni, pe Mihai Rusu, 10 la sută din capitalul social, actualul senator PSD Emilian Prichici, cu 8 la sută dintre acțiuni, Andrei Șerban – 25 la sută, și Ion Vrînceanu, care deținea și el cotă egală cu Iacobov și Șerban, adică 25 %. Trei femei, respectiv Cornelia Mureșanu, Ana Costraș și Cora Gabriela Nistor (sora lui Iacobov) aveau și ele acțiuni. Mureșanu deținea unu la sută, iar ultimele două, cîte 3 la sută din capitalul social al firmei Vradicor.
Hrebenciuc și Iacobov, acuzați că l-au amenițat cu moartea
Ion Vrînceanu, partenerul egal al lui Iacobov în afaceri, îl acuză acum pe acesta și pe Viorel Hrebenciuc că l-au amenințat cu moartea pentru a-l determina să renunțe la acțiunile a două societăți. Prima dată cînd a renunțat forțat la acțiunile sale la o firmă care îi aparținea a fost imediat după cîștigarea alegerilor în 2000, de către PSD. Vrînceanu spune că deținea la firma Aqua Proiect din București acțiuni în valoare de 25 de miliarde de lei, pe care a fost forțat să le vîndă cu doar 12 miliarde de lei. „Imediat după ce-a fost declarat PSD cîștigător, Hrebenciuc și Iacobov m-au chemat la ordin și mi-au impus, sub amenințari, să vînd acțiunile de la Aqua Proiect, pentru 12 miliarde de lei, către firma Apa Proiect, tot din București, al cărei acționar era soția lui Aurel Constatin Ilie, fostul ministru al mediului”, a susținut fostul partener de afaceri a lui Iacobov.
Nici acțiunile de la Vradicor nu au avut o soartă mai bună, pentru că, în octombrie 2003, „am fost convocat la hotelul Moldova de Iacobov și Viorel Hrebenciuc și, sub amenințarea cu moartea, m-au forțat să vînd partea mea, contra sumei de trei milioane de dolari, pe care ar fi urmat să-i primesc în luna februarie a acestui an. Sîntem în luna martie și eu nu am primit nici un leu pentru aceste acțiuni, iar acum Iacobov este plecat din țară cu amanta lui”, a spus Vrînceanu ziariștilor, lăsînd să se vadă care este scopul acestor dezvăluiri fulminante, pentru care nu a prezentat, însă, nici un document. „Actele le am puse bine la păstrare și le voi scoate atunci cînd va fi cazul, dacă voi păți ceva”, și-a lansat amenințarea și mai limpede Vrînceanu. Nici Corneliu Iacobov, nici Viorel Hrebenciuc nu au răspuns ieri la telefoanele mobile, pentru a-și exprima poziția.
„Privatizarea rafinăriei Dărmănești și a Rafo Onești s-a făcut pentru spălarea banilor în favoarea PSD”
Vrînceanu a susținut că privatizarea Rafo Onești și a Rafinăriei Dărmănești a avut drept scop fraudarea bugetului de stat, prin transferul banilor către firme off-shore din afara țării, care apoi urmau să-i vireze la PSD. „La alegerile din 2000, știu sigur că Vradicor a dat cinci milioane de dolari la PSD. Rafo a fost cumpărată de către Iacobov, tot cu banii Rafo, vînzînd Combustibiul Lichid Ușor (CLU), drept motorină și benzină, prin stațiile M Invest, (unde director era Eugen Poenaru, un alt apropiat al lui Corneliu Iacobov – n.r.) și așa au făcut bani pentru cumpărarea Rafo. În ceea ce privește rafinăria Dărmănești, ca să poată achiziționa petrol de la SNP Petrom ,a fost nevoit să depună gajuri pentru marfa luată. Așa s-a ajuns ca firma Edilitar din Tîrgu Ocna să gajeze pentru aceste afaceri patrimoniul său. Numai că, atunci cînd s-au încheiat actele, notarul nu a verificat și titlurile de proprietate asupra terenurilor, iar Edilitar le-a gajat și pe acestea ca fiind ale ei. În realitate, terenurile aparțineau Consiliului Local Tîrgu Ocna, iar acum, SNP Petrom execută garanțiile cu tot cu terenurile primăriei”, a mai spus Vrînceanu.
Primarul orașului Tîrgu Ocna, Ștefan Șilochi, a fost extrem de surpins de aceste declarații ale lui Vrînceanu. „Nu știu nimic despre asta. Dar nu cred că este adevărat, vreau să văd publicația de vînzare a executorului judecătoresc, să verificăm documentele. Nu se poate scoate la vînzare ceva ce nu-i aparține girantului”, ne-a spus Șilochi, aproape negăsindu-și cuvintele. Notarul care a încheiat contractele de gaj despre care vorbește Vrînceanu, Vasile Bălan, era plecat ieri după amiază la o ședință, după cum ne-a declarat cineva de la cabinetul său notarial din Tîrgu Ocna.
„Firma lui Chealfă este o firmă „bidon” pentru afacerile cu petrol ale lui Iacobov”
Ion Vrînceanu le-a mai spus ziariștilor despre faptul că fostul patron de rafinării s-a folosit de firmele apropiaților sau chiar ale sale pentru a frauda statul cu cît mai mulți bani, cu care a achiziționat apoi hotelurile Scandinavia din mamaia, Sport din Onești și Perla din stațiunea Slănic Moldova. Printre firmele nominalizate ca avînd statutul de „bidon”, care spăla bani pentru Iacobov, se numără EKS din Slănic Moldova și firma Metal Invest, a omului de afaceri Gheorghe Chealfă. „Firma Metal Invest a fost folosită pentru a spăla banii din petrol, pentru evaziunea fiscală care s-a produs la Rafo. Cînd frauda a ajuns la o valoare prea mare, arhiva lui Gheorghe Chealfă a luat foc subit și au ars toate documentele”, a arătat Vrînceanu. De partea cealalată, Gheorghe Chealfă spune despre Vrînceanu că este un tîmpit. „Este un nenorocit. E problema lui ce spune, dar trebuie să și dovedească. Se simte încolțit, dar asta nu mă interesează pe mine, eu nu discut despre problemele altora, și din cauza asta spune acum numai povești pentru că vrea să-i bage pe alții în încurcătură. E un tîmpit. să vină cu argumente și justificări pentru afirmațiile pe care le face”, ne-a declarat Gheorghe Chealfă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns