• Ministerul Educației a obligat toate organizațiile neguvernamentale să facă proiecte ce tratează abandonul școlar • cine nu se conformează, nu primește bani și, fără fonduri, ONG-urile riscă să moară
Activitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG) de tineret pare a nu mai valora nici cît o ceapă degerată în ochii guvernanților, care nu se sfiesc să dicteze asociațiilor în cauză ce anume să facă. Cine nu se conformează, nu primește bani și, cum cele mai multe ONG-uri de acest tip depind de fondurile guvernamentale, acestea riscă, cel puțin temporar, să își pună cruce. Ultima găselniță în acest sens este un ordin al Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, care indică abandonul școlar ca temă obligatorie pentru licitația de proiecte pentru tineret aferentă trimestrului al II-lea. Cu alte cuvinte, numai organizațiile care propun proiecte ce vizează acest aspect vor primi bani, indiferent de domeniul de activitate al unei asociații sau alteia. „Organizațiile sînt debusolate și au dreptate. Nu există, practic, soluții, pentru că orice ar face un ONG, impactul unui astfel de proiect ar fi nul. Apoi, în județul Bacău abandonul școlar nu este o problemă atît de gravă, încît toți banii alocați pentru proiecte de tineret să fie dirijați spre această problemă. În plus, abandonul școlar se referă la elevi de pînă la 16 ani, iar noi lucrăm, prin definiție, cu persoane a căror vîrstă este cuprinsă între 14 și 29 de ani. Practic, abandonul școlar nu e treaba ONG-urilor, ca să nu mai spunem că ideea de obligativitate omoară mișcarea de tineret”, ne-a declarat Alina Ursinschi, inspector de tineret în cadrul Inspectoratului Școlar.
Decizia i-a lăsat, la propriu, cu gura căscată pe șefii ONG-urilor de tineret din Bacău, pentru că este imposibil ca, de exemplu, Clubul de turism „Veniți cu noi”, o organizație cu profil eminamente ecologic, să pună pe picioare un proiect cît de cît viabil care să trateaze abandonul școlar. De altfel, Remus Lupu, președintele clubului, a lăsat să se înțeleagă că sînt foarte puține șanse să se numere printre participanții la licitație dacă lucrurile nu se schimbă. Alții însă, vor încerca să se adapteze. „Dacă trebuie să facem proiecte cu abandonul școlar, deși nu cred că asta e treaba unui ONG, ne-am gîndit la o caravană prin școli, în care să tratăm, prin intermediul unor dezbateri, acest aspect. Oricum, decizia ministerului dovedește că acesta nu știe că mai exsită și organizații de tineret care tratează și alte probleme în afara celor de ordin școlar”, ne-a declarat Ciprian Zaharia, președintele filialei Moldova a Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.
Organizațiile de tineret mai au, totuși, o șansă să scape de obligația amintită odată cu transformarea departamentului de tineret din cadrul MECT în Agenție Națională de sine stătătoare, dar, deocamdată, nimeni nu știe ce se va întîmpla. „Sincer, nu știu ce să zic. Întrebați și dumneavoastră pe șefii de pe aici”, ne-a spus, franc, Laura Nani, omul de la minister care răspundea, pînă acum, de județul Bacău. De altfel, transformarea în cauză a creat un vid total în domeniu, însăși desfășurarea licitației pentru trimestru al II-lea fiind pusă sub semnul întrebării. „Dacă, totuși, licitația se va derula, aceasta va avea loc undeva spre sfîrșitul lunii martie. E foarte probabil însă, să nu se prezinte nici o organizație, dată fiind obligativitatea temei cu abandonul școlar. În acest caz, secretarul de stat va stabili o nouă temă și fondurile rămase nealocate vor fi date proiectelor care tratează noua temă”, a mai spus Alina Ursinschi. În varianta în care licitația pentru proiecte de tineret va avea loc, precizăm că fondurile de care vor beneficia ONG-urile nu va depăși 80 de milioane de lei. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns