Mărturii ale demnității
Cu 13 ani în urmă, la Cercul Militar Bacău s-a constituit organizația județeană democrată și independentă a Uniunii Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Organizația reunește generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri proveniți dintre cadrele militare în activitate și veteranii de război și vine să reia o tradiție veche de aproape un secol și jumătate.
La 15 decembrie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza stabilise locul rezerviștilor lîngă activi, iar Decretul – Lege nr.452 din 27 februarie 1924 consfințea înființarea „Ligii Naționale a Ofițerilor în Rezervă și în Retragere”. În anul 1991 s-a continuat firul tradițiilor militare și, după ce la 30 noiembrie 1990 un grup de 90 de ofițeri, maiștri militari și subofițeri în rezervă, în frunte cu colonelul (r) Cantonieru Aurel aleg un comitet provizoriu, la 13 martie 1991 are loc Conferința județeană, care adoptă Statutul și deviza „Patrie-Onoare-Demnitate”.
Astăzi, organizația are în evidență peste 600 de membri cotizanți, care se adună trimestrial la Cercul Militar Bacău și dezbat teme precum scopul suprem al armatei – apărarea țării; ajutorarea camaradului; comportament model și mobilizator pentru societatea civilă; susținerea drepturilor și îndatoririlor cadrelor militare în legi și regulamente; finalizarea construirii bisericii militare din garnizoană și a cimitirului militar; cooperarea cu „Asociația Veteranilor de Război”, „Asociația Națională Cultul Eroilor” și „Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii” etc.
Organizația U.N.C.M.R. Bacău a înființat o Casă de Ajutor Reciproc a pensionarilor militari și a soțiilor acestora. În acest C.A.R. sîntem aproape 1000 de membri. (În județul Bacău sînt circa 7000 de pensionari militari, pe care îi așteptăm să vină în rîndurile noastre). Nivelul scăzut al pensiilor este indecent de mic în raport cu costurile vieții. Nu mai vrem ca pensionarii militari să fie salahori, lucrători cu ziua, paznici de zi și de noapte. Noi, pensionarii militari, am fost aviatori pe avioane supersonice, marinari pe toate oceanele lumii, tanchiști, geniști, radiolocatoriști, artileriști, infanteriști, transmisioniști, doctori și profesori militari, am construit împreună cu soldații Transfăgărășanul, Canalul Dunărea-Marea Neagră, Casa Poporului, sisteme de irigații și fabrici, am cules recoltele țării, am păzit țara de atacul dușmanilor din exterior, dar și din interior. Avem mărturii proaspete: eroii din Decembrie 1989 îngropați în Cimitirul Central din Bacău. În orașul nostru toți militarii în uniformă – atunci și în rezervă – acum au refuzat legitimația și drepturile de „revoluționar decembrie 1989”.
Modestia poate fi receptată și ca un act de onoare. Medicamentele pentru pensionarii militari cu vîrstă înaintată și biletele la tratament sînt astăzi un lux. În fiecare lună, subsemnatul, în calitate de președinte al U.N.C.M.R Bacău, cerșesc în scris de la „Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești” (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.) și de la Spitalul Militar Iași medicamente pentru veteranii de război și pensionarii militari cu boli cronice necruțătoare.
Dar, fruntea sus! Mergem mai departe!
În încheiere, vreau să le mulțumesc celor mai activi membri în vîrstă înaintată și să-i felicit cu ocazia aniversări a 13 ani de activitate a Uniunii noastre: colonel (r) Cantonieru Aurel, colonel (r) Ioan Șuieran, colonel (r) David Ioan, colonel (r) profesor Hăineală Pintilie, colonel (r) profesor Corneliu Chirieș, general aviație (r) Petrescu Nicolae, colonel (r) Radu Ioan, comandor aviație (r) Zăpârțan Ion, comandor aviație (r) Cristescu Vladimir, colonel doctor (r) Vasile Tutunaru, colonel doctor Roman Costache, plutonierii adjutanți șefi (r) Constantinescu Constantin, Ioan Ploștenaru și Păduraru Nicolae și alții. (Comandor aviator (r) Aristotel POPA, Președintele organizației județene Bacău a U.N.C.M.R.R.)
Lasă un răspuns