• conducerea societății Transport Public zice că a interzis manelele în propriile autobuze, în timp ce pentru „particulari” aceasta este doar o recomandare
Muzica poate face o călătorie cu autobuzul ceva mai plăcută, motiv pentru care cei mai mulți șefi de firme de profil au decis să-și doteze mijloacele de transport cu radiocasetofoane. Toate bune și frumoase, numai că depinde ce muzică trebuie să asculți. „Eu am interzis de la bun început manelele în autobuze. Cînd merge cu autobuzul, călătorul trebuie să se relaxeze sau, eventual, să asculte o știre. Manelele pot fi ascultate la o nuntă sau la o petrecere, dar nu în autobuzele noastre. Șoferul care este prins că pus manelele poate să-și caute alt loc de muncă”, ne-a declarat Neculai Șutu, directorul SC „Transport Public”. În aceste condiții, cei mai mulți șoferi de pe autobuzele dotate cu radiocasetofoane și difuzoare oferă călătorilor programele unui post de radio, care, de cele mai multe ori, este Europa FM sau Radio Alfa. Există însă, și autobuze în care difuzoarele au rol pur decorativ, pentru simplul fapt că radiocasetofoanele „nu mai vor” să cînte. Sau cazuri în care acestea degeaba o fac, pentru că scîrțîielile și zgomotele produse de autobuzele care ar fi trebuit să iasă la pensie acoperă totul. Precizăm că doar cîteva autobuze vechi sînt dotate cu mijloace audio, pentru că mai noile Mercedesuri nu au fost prevăzute cu așa ceva. „Noi am cerut lucrul acesta. Cele zece autobuze care vor veni pînă în luna iunie a acestui an, vor fi dotate însă, cu sisteme audio, care vor permite și anunțarea stațiilor care urmează”, a explicat directorul Neculai Șutu.
Situația autobuzelor „particulare” e puțin diferită. Cătălin Petrea, președintele Asociației Transportatorilor Publici Privați (ATPP), spune că, la rîndul lor, șefii firmelor din cadrul asociației au recomandat șoferilor să renunțe la manele, dar „omul e om și nu poți verifica pe toată lumea”. În aceste condiții, unii șoferi de pe traseul 17 își obligă călătorii să asculte adevărate concerte cu Adrian Minune sau Costi Ioniță, în cele mai fericite cazuri. „Asta se cere”, ne-a spus unul dintre conducătorii auto, dar n-am văzut nici un călător să se ducă la șofer ca să-i comunice preferințele muzicale. Din fericire însă, cei mai mulți șoferi „particulari” preferă, la rîndul lor, pentru a nu deranja pe nimeni, posturile de radio, dar există și cazuri ceva mai neobișnuite: autobuze în care la loc de cinste e muzica religioasă. „Un coleg de-al nostru este creștin, dar nu văd nimic rău în a pune în autobuz muzică religioasă”, a explicat Cătălin Petrea, șeful ATPP. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns