• în locul acestora, oamenii vor primi prin poștă noile certificate cu stagii de cotizare • primele documente de acest gen au fost trimise deja către beneficiari • cei care descoperă greșeli pot cere acte noi • vor fi găsiți chiar și cei care din 2001 și pînă azi și-au schimbat locurile de muncă
Mariana Dumitriu, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău, a anunțat ieri că instituția pe care o conduce a eliberat primele certificate cu stagiile de cotizare, urmașele carnetelor de muncă care atestă vechimea salariaților. „Certificatul de stagiu de cotizare reprezintă actul pe care asiguratul din sistemul public îl primește anual și care conține date referitoare la punctajul realizat în anul precedent emiterii certificatului”, explică reprezentanții CJP Bacău într-un comunicat.
Cei 143.000 de asigurați din județ își vor primi vechimea în muncă prin poștă, prin intermediul angajatorilor sau al Casei de Pensii. Persoanele care la sfîrșitul lui 2001 erau asigurate prin contracte de asigurare sau se aflau în șomaj vor primi actele prin poștă. Pentru ceilalți, CJP va preda documentele angajatorilor, aceștia avînd obligația să le distribuie titularilor. Mai mult, chiar și cei care și-au schimbat, din 2001 și pînă astăzi, locul de muncă vor primi documentele care atestă vechimea în muncă tot prin poștă sau, „dacă nici așa nu-i găsim, am amenajat deja la noi o arhivă unde vom stoca aceste documente pînă vor fi solicitate. Acolo vom stoca și certificatele celor plecați în străinătate, asta deoarece doar titularul poate primi documentul”, a explicat directoarea Mariana Dumitriu.
În cazul în care cineva descoperă că pe documentul primit s-au strecurat greșeli, are voie să solicite unul nou, corect. Cei în cauză vor primi un document provizoriu cu rectificările necesare, valabil pînă la emiterea certificatelor corecte.
Șefii Casei de Pensii din Bacău au insistat pe ideea că vechimea în muncă atestată de certificatele cu stagii de cotizare nu are nici o legătură cu plata CAS-ului. „Vechimea populației poate avea de suferit doar cînd agenții economici nu depun declarațiile nominale, nu și cînd aceștia nu plătesc CAS-urile. Verificarea plaților ține de agențiile de colectare din cadrul Finanțelor”, a încheiat directorul general al CJP. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns