Orice inceput de an vine cu o doza de nesiguranta pentru cluburile sportive. Asta deoarece sportul este domeniul la care banii ajung ultimii, din resturile ramase dupa alocarea bugetului de stat altor domenii. Sportul este si in 2010 pasat si lovit cu bâta, ca o minge de oina. Anul vine cu probleme in plus: criza economica si trecerea sportului la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Asta face ca o grupare mare, precum SCM Bacau, sa fie aproape paralizata in lunile urmatoare.
Semne rele anul are
Antrenorii-coordonatori de la SCM Bacau au intocmit fiecare un plan pentru 2010, pe baza calendarelor competitionale primite de la federatii si a obiectivelor de performanta fixate impreuna cu conducerea clubului. Evident, fiecare sectie are un necesar pentru antrenamente si participarea la competitii, dar toti antrenorii stiu ca atunci când vor veni banii de buget va aparea necesitatea unor reduceri drastice de cheltuieli. Problema nu este neaparat taierea de fonduri, deoarece in ultimii 20 de ani lumea sportului a fost invatata cu asa ceva. Exista insa teama ca banii primiti vor fi mult mai putini decât in cele mai pesimiste previziuni. Ce alimenteaza ingrijorarea? In primul rând, valul de someri din Invatamânt anuntat de Guvern, acum, când Sportul a fost cedat MEC. In al doilea rând, fondurile micsorate destinate unor ministere „serioase”; când acestora li s-au luat 20 la suta fata de anul precedent, la sport taierea a fost cel putin dubla, mai cu seama in anii neolimpici. Mai trebuie precizat ca SCM nu a platit toate premierile pentru performantele din 2009. Cu alte cuvinte, a intrat in noul an cu cele mai importante datorii: cele fata de proprii sai sportivi.
Bani albi pentru zile negre de ianuarie
„Aprobarea bugetului si primirea banilor este o problema anuala, care uneori stiu ca a fost solutionata abia in patru luni. Am fost prevazatori si am pastrat de anul trecut niste bani pentru competitiile din ianuarie. Din fericire, SCM are in aceasta perioada doar concursuri de atletism, pentru care putem asigura participarea sportivilor nostri”, a anuntat presedintele Ion Sarban. „Am pastrat bani si pentru legitimari, obligatorii la inceput de an. Taxele si controalele medicale pe cap de sportiv sunt de sute de mii de lei vechi, iar pe ansamblu ne costa foarte mult -, deoarece la SCM sunt legitimati cam 400 de sportivi, in cele 16 discipline care se practica la noi”.
Al cui va fi SCM Bacau? Al MEC, al CL sau al CJ?
Trecerea Sportului la Ministerul Educatiei si Cercetarii i-a facut pe antrenori sa creeze multe scenarii privind viitorul lor. Imaginatia tuturor a fost pusa serios la incercare, mai ales ca anterior se anuntase desfiintarea, incepând chiar din 2010, a Cluburilor Sportive Scolare, care chiar asta au facut de-a lungul vremii: au asigurat legatura necesara intre sportul de performanta si scoala. Acum, aceasta asociere intre domenii naste a suspiciuni. Daca din Invatamânt vor fi dati afara 15.000 de insi, nu cumva unii dintre ei vor fi din Sport? Sigur, Sportul nu este totuna cu Invatamântul, dar daca tot au fost bagate in aceeasi oala, nu-i asa ca n-ar fi o minune sa se „bucure” de acelasi tratament? Sau, mai rau, nu cumva Invatamântul se va „scoate” pe spinarea Sportului, fiindca are trecere mai mare la ministrul Daniel Funeriu?
Directorul Ion Sarban a emis o ipoteza proprie: este posibil ca cluburile departamentale ale fostului MTS sa treaca sub administrarea directa a consiliilor judetene ori a consiliilor locale, iar la MEC sa ramâna doar liceele cu program sportiv, care vor suplini intr-o anumita masura disparitia CSS-urilor. Asta fusese preconizat inca din timpul guvernarii Tariceanu, dar proiectul n-a mai fost pus in practica, o data ce puterea a fost luata de PDL. Se ridica insa mari semne de intrebare in privinta surselor de finantare a activitatii sportive, deoarece consiliile locale si judetene se plâng oricum ca n-au fonduri pentru proiectele lor curente. Trecerea sub tutela locala ar ridica o alta problema grava: subordonarea totala a sportului fata de mediul politic. Asta va consfinti numirea sefilor de cluburi pe criterii clientelare. Acest proces incepuse inca din 2004, dar a fost temperat de bunul-simt al celor care nu erau patroni legiuiti ai sportului. Pericolul cel mai mare este insa dictatura vreunui conducator de CJ sau primar care nu se pricep la sport. Ceea ce acestia ar putea strica – din incompetenta, rea-vointa sau superficialitate -, nu s-ar putea remedia decât in sapte-opt ani, intr-o varianta optimista.
Caz particular, SCM Bacau ar fi destabilizat iarasi de asezarea politica, la doar o luna de la crearea unui echilibru. Asta deoarece actualul director, Ion Sarban, este in gratiile PDL (a si primit mandatul din partea fostului MTS), pe când Consilul Local este al liberalilor, iar in CJ majoritatea este detinuta de opozitia PSD-PNL, iar presedintele CJ este pesedist. (Peter KELMANN)
Lasă un răspuns