• Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a optat pentru planul de reorganizare al societății • de la întrunire au lipsit acționarii majoritari, turcii, care au fost revocați și din Consiliul de Administrație al fabricii • salariații acuză FPS de mușamalizarea privatizării în favoarea firmei turcești Altun Maya
Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Bere Lichior Mărgineni a aprobat planul de reorganizare al firmei și a decis revocarea reprezentanților acționarului majoritar turc din Consiliul de Administrație. Întrunirea lor a coinicis cu un moment trist din istoria acestei societăți emblemă pentru Bacău timp de aproape 200 de ani. Și asta pentru că exact acum un an de zile, judecătorii sindici de la Tribunalul Bacău declarau starea de insolvență a societății Bere Lichior Mărgineni, prima decizie de acest fel în privința unei societăți băcăuane importante. De fapt, AGA ar fi trebuit să aibă loc pe 13 aprilie, dar, dat fiind că la întrunire nu s-au prezentat acționarii majoritari și nu s-a întrunit cvorumul statutar pentru a putea lua hotărîri legale, a fost nevoie de un al doilea termen. „Am trimis convocări și în Turcia și pe la București, pe unde știam noi că sînt acționarii turci, dar nu s-a prezentat nimeni la ședință. Așa că întrunirea de astăzi va fi statutară, indiferent cîți dintre acționari se vor prezenta”, ne-a declarat administratorul judiciar, Vasile Agapie. Ei au decis cu unanimitate de voturi să susțină planul de reorganizare al societății și să facă tot posibilul ca acesta să fie aprobat de creditori. „Trebuie să creăm precedentul și să convingem creditorii și judecătorii că se poate opta și pentru reorganizarea judiciară nu să mergem țintă către lichidare pentru că în felul acesta nu se obține nici zece la sută din valoarea datoriilor. Există șanse mari de redresare a activității, pentru că societatea are pe stoc materie primă, nu este nevoită să caute finanațre pentru achiziția materiei prime, ceea ce reprezintă un atu foarte important. Asta dacă Ministerul finanțelor nu are cumva alte interese decît cele ca fabrica să se repună pe picioare”, ne-a mai spus administratorul judiciar.
Cuminți, acționarii grupați în Asociația Salariaților de la Bere Lichior Mărgineni, au ascultat rapoartele prezentate de conducerea fabricii prin care li se aducea la cunoștință faptul că fabrica de mai bine de un an de zile nu face nimic altceva decît să acumuleze pierderi. Ei au mai aflat, de data asta oficial, că activele societății lor valorează cu vreo 500 de miliarde de lei mai puțin decît datoriile pe care le au de achitat la bugetul de stat. De asemenea, ei au mai aflat și de previziunile deloc favorabile în privința evoluției întreprinderii la care sînt acționari, din raportul prezentat de auditorul financiar Nicolaie Pagu. „În condițiile în care datoriile sînt mai mari decît valoarea activelor, nu înțeleg de ce organele de specialitate nu dau posibilitatea valorificării superioare a stocurilor de materie primă existentă, care se degradează pe zi ce trece în depozite. În aceste condiții, previziunile mele nu pot fi decît sumbre cu privire la evoluția viitoare a societății”, le-a spus acționarilor, Nicolaie Pagu. „Uneori, acest refuz categoric și permanent al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), de a aproba valorificarea măcar a stocului de alcool, care se află în diferite stadii de producție mi se pare programat. Constat, în calitate de administrator judiciar, că Bere Lichior Mărgineni este discriminată față de alte societăți care sînt în stare de insolvență, la fel ca societatea aceasta și care își văd de treabă bine mersi și au început să-și achite datoriile. Acționarii turcii nu au avut niciodată interesul să mențină fabrica pe piața românească „, a spus și Vasile Agapie.
FPS a vîndut acțiunile turcilor la prețul de o lumînare bucata
Sergiu Șerban directorul fabricii de ani de zile, suține acum că oficialii de la FPS au făcut tot posibilul pentru a împiedica PAS-ul societății să participe la privatizare. Ba, parcă în bătaie de joc, asociația salariaților a fost invitată să participe la licitație la o zi după ce FPS a vîndut pachetul majoritar de acțiuni. „Pe 16 septembrie 1998 s-a efectuat vînzarea unui număr de 13 milioane de acțiuni firmei turcești Altun Maya. A doua zi, se poate vedea după numărul de înregistrare, salariații au fost înștiințați că pot participa la licitație dacă doresc. A fost o bătaie de joc pe față și un furt din bugetul statului făcut de către funcționari înalți ai statului. Susțin asta cu toată responsabilitatea pentru că noi, salariații, am cumpărat cu doi ani înainte de privatizare acțiuni ale societății cu 45.000 de lei bucata, iar turcii le-au luat cu 913 lei bucata. Nici cît o lumînare, care la vremea acea ajungea la 1.000 de lei. În condițiile în care la momentul privatizării societatea avea rezultate financiare mai bune decît avea la momentul în care am cumpărat noi acțiunile. Din toată această tranzacție păguboasă pentru statul român rezultă o diferență de vreo 600 de miliarde de lei, care nu se știe în buzunarele cui a ajuns”, a arătat Sergiu Șerban.
De altfel, toți acționarii prezenți au arătat că vinovat pentru situația în care a ajuns fabrica nu este numai acționariatul turc, cît, mai ales, Ministerul Finanațelor, care nu a ridicat un pai de jos pentru a opri falimentarea intenționată a fabricii băcăuane. După privatizare, DGFP a făcut nu mai puțin de 14 controale care reliefau de la o perioadă la alta acumularea unor datorii imense. Dacă la privatizare Bere Lichior Mărgineni avea 60 de miliarde de lei, din care pentru 48 de miliarde obținuse eșalonări, la sfîrșitul anului 2001 se adunaseră deja la bugetrul statului peste 500 de miliarde de lei, fără că DGFP să ia vreo măsură mai drastică în privința acestiei situații. Cu atît mai mult cu cît în vara aceluiași an, finanațiștii au putut observa cu ușurință din actele contabile că toate încasările și livrările de marfă către furnizori nu se mai făceau direct, ci prin intermediul unei firme căpușă: Edelberg Marketing. Firma a fost înființată anume pentru a evita ca vreun leuț din veniturile încasate de fabrică, și ale cărei conturi fuseseră blocate în sfîrșit de fisc, să ajungă în conturile Trezoreriei statului. În felul acesta, fabrica a rulat peste 200 de miliarde de lei anual, finanțiștii neputînd face nimic contra unei societăți care era curată.
Așa s-au derulat afacerile Bere Lichior Mărgineni pînă în luna august a anului 2003, cînd s-a revenit la forma inițială de lucru. Adică, fabrica băcăuană livra marfa direct la furnizori marfa și încasa banii în propriile conturi. Numai că deja era prea tîrziu. Fabrica nu prea mai avea ce vinde atîta vremea cît producția era oprită pentru că nu mai avea licență tot din cauza datoriilor la stat. Cît a fost rost de bani frumoși din vînzarea stocurilor, turcii au făcut tot posibilul ca aceștia să nu cumva să ajungă să stingă datoriile către statul român. Nimeni nu știe ce s-a întîmplat cu banii încasați de Edelberg Marketing. Iar bunurile de valoare ale fabricii fuseseră deja înstrăinate după un plan pus la punct de patronul societății Altun Maya, Nida Garipoglu. „Au fost vîndute fabrica de bere, cea de drojdie, lichiorul și acțiunile deținte de fabrica noastră la Vinalcool și Bergo Tîrgu Jiu. La sfîrșitul lui 2001, planul pus la cale de Nida Garipoglu, de falimentare intenționată a societății, se finalizase, iar finanțele, practic, nu mai aveau pe ce pune sechestru. Ba mai mult, s-a achiziționat o linie veche de îmbuteliere a berii la cutii pe o sumă imensă, de la o firmă turcească, linie care nu era necesară și prin achiziția căreia sînt convins că s-au spălat niște bani”, a mai spus Șerban. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns