În cadrul manifestărilor internaționale prilejuite de „Ziua Pămîntului”, Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești a găzduit, timp de două zile (14-15 aprilie 2004), un concurs ecologist cu secțiune zonală, la care au participat elevi și formații artistice ale elevilor din școlile și liceele din Onești și Comănești, organizat de Asociația „Scut Verde” Onești. În fața unui juriu format din „ecologiști cu sufletul”, fără nici o apartenență politică, pe lîngă momentele artistice ce au încîntat publicul, a avut loc și un concurs de design vestimentar din materiale reciclabile, atît cu ținute de zi, cît și cu ținute de seară. Acest concurs are o fază județeană de design vestimentar. Spectatorii de toate vîrstele au putut admira ținute din hîrtie creponată, saci menajeri, pălării din carton, ori din farfurii de unică folosință, lanțuri din capace, bluze din saci de cartofi. Prezentatoarele „modei ecologice” de la Comănești au dovedit mai multă inventivitate, avînd ținute din cartoane de ouă, rochii din hîrtie igienică și șervețele de masă, folii de bomboane, „margarete” din capace de la borcanele cu dulceață. Ele și-au numit creațiile vestimentare cu nume sugestive: „O surpriză dulce”, „Spuma Mării”, „Crăiasa Zăpezii”, „Floarea Soarelui”.
Printre concurenți s-au aflat și ansamblul „Floricica”, de la Grădinița „Crai Nou” din Comănești, care a cîntat și a jucat hora și un dans vechi al locului readus în actualitate „Rața”. Pe scena acestui adevărat festival ecologist au evoluat majorete, trupe de dans modern, break-dance, interpreți de muzică populară și ușoară.
De menționat că, la un moment dat, chiar și spectatorii s-au prins în horă. Dintre interpreții de muzică populară s-au remarcat Diana Ursache, elevă a Liceului de Muzică Bacău, ce a încîntat publicul cu melodii populare compuse de regretatul dirijor Paraschiv Oprea. De asemenea, Denisa Șerban (clasa a II-a, Școala Nr.5 Onești), ce a cucerit publicul cu melodia „Cine joacă încetișor!”
Dintre trupele ce au evoluat pe scenă s-au remarcat cea de la Școala nr. 2 Onești, cu momentul „Alba ca Zăpada”, trupa de majorete „Felix”, Ansamblul „Românașul”, trupa „Stil” a Școlii nr.1 Onești. O mențiune specială pentru trupa de dans etno „Româncuța” de la Școala nr.7 Onești, ce a prezentat un dans al călușarilor, și pentru formațiile Colegiului Național „Petre Poni”.
Au mai încîntat publicul interpreții de muzică ușoară Geanina Țuțui, deja o vedetă a muzicii ușoare la Onești, Victor Oșteanu și Cătălina Neață (Onești) și Grupul Magis, de la Comănești. Cîștigătorii vor fi stabiliți pe 22 aprilie, urmînd ca pe 24 aprilie să se întîlnească într-o gală a celor mai buni.
În ciuda faptului că festivalul a fost o reușită, organizatorul manifestării, inginerul Victor Moisă, remarca faptul că „România nu este pregătită pentru conștiință ecologică”. El a adăugat că pe data de 22 aprilie va prezenta, cu un grup de copii, un moment Ștefan cel Mare, acum, la jubileul a 500 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, în fața Catedralei „Pogorîrea Sfîntului Duh” din Onești. (Ion MORARU)
Lasă un răspuns