• reprezentanții ITM spun că de multe ori patronii întind coarda tocmai pentru că vor să scape de dările la stat
Mulți patroni îi trag în piept pe cei care vin să se angajeze. Unii șefi de firme nu le fac carte de muncă cu lunile, iar apoi, cînd văd că nu-i mai pot duce cu vorba e salariați, îi dau afară. De cele mai mule ori, patronii încearcă astfel să nu mai plătească dările către stat. Muncitorii trebuie să știe, însă, că legea nu le permite patronilor să dispună la infinit de un potențial salariat fără să-i întocmească contract de muncă.
Codul Munii prevede clar că pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadã de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcții de execuție și cel mult 90 de zile pentru funcții de conducere. În cazul persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor pentru muncă se realizează exclusiv prin perioada de probă de 30 de zile. În ce-i privește pe muncitorii necalificați, perioada de probă are caracter exceptional si nu poate depăși 5 zile lucrătoare. Pe de altă parte, absolvenții instituțiilor de învățămînt se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă cuprinse între trei și șase luni. „Problemele cu care ne confruntăm în ce privește perioada de probă se referă la tendința agenților economici de a amîna încheierea contractului de muncă prin invocarea acestei perioade. Pentru inspectori însă, aceste amînări constituie acoperirea unor situații de muncă la negru, situații sancționate ca atare cu amenzi de la 20 la 50 de milioane de lei, în funcție de posturi sau de numărul de persoane implicate”, ne-a declarat Ion Barbu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
Mulți patroni încearcă și în perioada de probă să-i păcălească pe nou-veniți. Și aici, însă, legea vine cu prevederi foarte clare. Astfel, în timpul perioadei de probă, salariatul se bucură de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul de individual sau colectiv de muncă, precum și în regulamentul interior al firmei. Tot în Codul Muncii se mai precizează că, pe durata executării unui contract individual de muncă, nu poate fi stabilită decît o singură perioadă de probă și că angajarea succesivă a mai mult de trei persoane în perioade de probă pentru același post este interzisă. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns