Spațiul în care se află Galeriile „Alfa” a trecut în uitare. Aprobarea de principiu dată de Consiliul Județean Bacău anul trecut, prin care o parte din spațiul Galeriilor „Alfa” urma să fie închiriat de firma SC Autotronic SRL, cu condiția ca respectiva firmă să asigure refacerea întregului spațiu, s-a dovedit a fi o piatră de moară pentru autorități. Galeriile stau închise și nimeni nu pare a mai ști ceva despre viitorul lor. După ce păruseră rezolvate și negociate actele, lucrurile s-au schimbat. „Există o stare de teamă din partea celor din aparatul funcțional că nu s-ar încadra la parteneriat. Cred că va fi făcută o licitație la care să participe firmele interesate și să fie ales cel mai avantajos proiect”, ne-a declarat Dumitru Bontaș, președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Județean Bacău. Cît privește stagnarea celor de la Autotronic, Dumitru Bontaș ne-a trimis pentru mai multe explicații la Traian Milon, secretarul general al județului. „Consiliul Județean și-a exprimat acordul de principiu, urmînd ca această firmă să vină cu oferte valabile. Dar pînă acum n-a venit”, ne-a explicat, scurt, Traian Milon. În legătură cu acest investitor, nimeni nu este dispus să ofere informații. Nici o autoritate nu s-a arătat dispusă să ne dezvăluie adresa și cum poate fi contactată firma Autotronic. La Consiliul Județean, ne-a fost imposibil să găsim măcar un număr de telefon. „Nu mai știm nimic privitor la Galeriile «Alfa». Stăm pe loc. Mă întreb de ce stăm cu galeria goală, cînd am putea expune în acest spațiu, așa cum este el?”, spune Geta Barbu, șefa secției de Artă a Complexului „Iulian Antonescu”.
După cum se știe, valoarea bunurilor de artă care au fost achiziționate în ultimii 15 ani datorită existenței acestor galerii ajunge la un miliard de lei. Datorită proiectelor desfășurate în aceste galerii, Clody Berthola, moștenitoarea lucrărilor lui Ștefan Constantinescu, a donat Muzeului de Artă 100 de lucrări, familia Cosmescu a donat 425 de lucrări aparținînd Luciei Cosmescu, Hortensia Masichievic a donat 70 de lucrări, iar lista poate continua.
De asemenea, la Galeriile „Alfa”au fost găzduite evenimente deosebite din arta plastică românească contemporană, cum a fost, Salonul național, care se numea în 1985 „Atelier 35”, organizat pe atunci la București, Bacău și Oradea. Apoi, după 1990, aici s-au desfășurat așa-numitele expoziții experiment, inițiate și coordonate de Alexandra Titu și Constantin Prut.
Tăcerea e dubioasă
Responsabilii pe care i-am contactat nu și-au manifestat deloc disponibilitatea de a colabora la lămurirea viitorului Galeriilor. Cine și de ce va investi aici este un mister, dar nu unul adevărat, ci unul fals, întreținut din secretomania funcționarilor și demnitarilor. Două ar putea fi explicațiile pentru amînarea inexplicabilă. Primul ar fi apropierea alegerilor, cînd PSD preconizează să schimbe actuala conducere a Consiliului. Stagnarea, în acest caz, ar fi provocată de starea de așteptare a funcționarilor și oamenilor cu putere de decizie. Al doilea motiv ar putea fi dat de probleme ivite în negocierile cu firma Autotronic. Și acest motiv ar putea avea două componente: ori firma nu poate proba că e serioasă, ori autoritățile au decis să renunțe la colaborare și se feresc să anunțe. În sprijinul primei afirmații ar putea veni Ministerul Finanțelor Publice. Această instituție are publicat pe site-ul propriu, în dreptul firmei Autotronic, că nu și-ar fi depus bilanțul contabil pentru perioada 2000-2002, informație asupra căreia chiar Ministerul are dubii. Asta ar fi într-adevăr o problemă, pentru că, la o asociere cu Consiliul, firma ar fi nevoită să prezinte certificatul fiscal. Or, acest document nu se poate obține fără depunerea bilanțurilor contabile. Certificatul fiscal este documentul ce atestă plata la zi a impozitelor și taxelor.
Conform unui acord de principiu al Consiliului Județean Bacău, din luna octombrie a anului trecut, în aceeași incintă de pe strada Mărășești, lîngă tablourile expuse ar fi urmat să fie amplasate și autoturisme din gama mărcilor BMW, Rover și Mini. Consiliul Județean, proprietarul spațiului, a primit o solicitare de la firma băcăuană SC Autotronic SRL, care se obliga să modernizeze toată infrastructura Galeriilor și să accepte expozițiile de artă ce se organizează aici. Conducerea CJ a decis, ulterior acordului de principiu, să schimbe datele problemei. Traian Milon, secretarul general al județului, preciza în urmă cu două luni că expoziția de artă va funcționa separat de expoziția auto. În ședința de la finele lunii februarie a CJ, ar fi trebuit să fie supusă aprobării această
asociere și dat un termen pentru stabilirea chiriei. Spațiul de pe Calea Mărășești a mai fost subiectul unei asemenea măsuri, în urmă cu aproximativ doi ani, cînd condițiile de închiriere au stîrnit un adevărat scandal în plenul CJ. Atunci, abia în al 12-lea ceas, consilierii și-au dat seama că, de fapt, Galeriile Alfa ar fi urmat să găzduiască mașini Mercedes contra unei chirii ca și inexistente.
Pînă la urmă, firma care ceruse să închirieze spațiul a renunțat și a
găsit altă locație.
Neînțelegerile birocratice, iminența alegerilor sau indecizia autorităților țin în continuare în stare inertă spațiul Galeriilor Alfa. Rezolvarea nu se anunță în viitorul apropiat, mai ales că aleșii județului mai au cel mult două ședințe, dar deja s-a instalat lehamitea între consilieri. Cele mai multe decizii sînt amînate pentru „după alegeri”.
Curios și inexplicabil este însă altceva: oameni cu autoritate care au susținut proiectul se ascund acum după deget. Consilierul județean Dumitru Bontaș, de exemplu, chiar a venit la o ședință a Consiliului cu planșe conținînd desene cu modul în care ar fi urmat să arate Galeriile. Bontaș a agitat prin fața consilierilor hîrtiile albăstrite, de unde se izea noua față a Galeriilor.
Nici numele proprietarului firmei Autotronic nu a fost anunțat oficial, deși se aude că unul dintre aleșii județului n-ar fi străin de asta. (Constantin GHERASIM, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns