• aceasta a fost adusă aseară de la Mănăstirea Bistrița • în biserică a mai fost expusă pentru rugăciuni și icoana Sfîntului Gheorghe, acesta fiind și hramul bisericii
Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost adusă, pentru al patrulea an consecutiv, de la Mănăstirea Bistrița la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău. În cadrul unei slujbe religioase, oficiată de soborul de preoți slujitori ai lăcașului de cult al cărui hram este serbat astăzi, icoana a fost depusă în mijlocul bisericii, pentru ca oamenii să se poată ruga la ea. Reprezentînd pe cea care a născut în urma rugăciunilor insistente pe Sfînta Fecioară Maria, icoana de la mănăstirea Bistrița este recunoscută pentru minunile săvîrșite îndeosebi femeilor care doresc să poată naște copii.
În capela sfîntului lăcaș a fost expusă spre închinare și icoana Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe. „Astăzi, la biserica al cărei hram ne amintește în permanență de virtuțile marelui luptător reprezentat sugestiv ca omorînd balaurul, va fi oficiată o slujbă la care va participa Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Credincioșii băcăuani care nu s-au putut deplasa anul aceasta pînă la mănăstirea Bistrița au ocazia să se închine la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana pînă duminică, 2 mai, cînd sfînta relicvă se va întoarce la ctitoria la mînăstire.
De ne ne închinăm la sfintele Icoane?
Icoana este un adevărat îndrumător spiritual și un model viu pentru
cei ce iubesc viața duhovnicească și rugăciunea. Ea exprimă un exemplu personal de virtute. Icoana ne vorbește despre viața și virtuțile sfinților și ne arată calea pentru dobîndirea acestora. Rațiunea de a fi a icoanei și valoarea ei nu stau în frumusețea obiectivă, ci în ceea ce reprezintă: o imagine a frumuseții ca asemănare divină. Biserica Ortodoxă consideră icoanele drept mijloace de propovăduire, de apărare și întărire a dreptei credințe.
(Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns