• în județul nostru ar mai trebui cel puțin 20 de medici de familie, dar mulți preferă să muncească la distribuitorii de medicamente, unde sînt mai bine plătiți, iar bătăile de cap sînt mult mai mici • legea prevede ca pe aceste posturi să fie angajați medici cu specialitate în medicină de familie, dar cei care au absolvit facultatea pînă acum sînt medici generaliști
O acută lipsă de medici de familie se resimte în județul nostru de cîțiva ani. Posturile scoase la concurs de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău rămîn de la an la an fără candidați. „Munca de medic de familie implică multe responsabilități. De aceea, mulți colegi aleg firme de medicamente unde au avantaje financiare mai mari și mai puține responsabilități”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor băcăuani. Absolvenții de medicină nu vor să mai lucreze la sate, preferînd alternativa privată, mult mai mănoasă financiar și cu mai puține bătăi de cap.
Potrivit prevederilor legale elaborate de curînd, pe un post liber de medic de familie trebuie angajat un specialist în medicina de famile. Pentru aceasta, el trebuie să absolve rezidențiatul în medicina de familie, care durează trei ani. Acești specialiști sînt și mai greu de găsit decît medicii generaliștii, pentru că ei sînt încă pe băncile școlii. „În județul nostru ar trebui angajați 20 de medici de familie în mediul rural. Pînă în prezent am încadrat prin concurs un medic la Zemeș și unul la Bogdănești. Săptămîna aceasta are loc concursul pentru postul de la Pîrjol”, ne-a declarat Adam Jofa, șef serviciu resurse umane la DSP Bacău.
Direcția de Sănătate a înaintat deja la ministerul de resort o listă cu alte 17 comune în care trebuie angajați medici de familie. După ce listele vor fi publicate în revista „Viața medicală”, așa cum prevede legea, instituția băcăuană va avea undă verde în organizarea concursului. În cea mai optimistă variantă, concursul va putea fi organizat la începutul lunii iunie. În comunele Tătărăști, Corbasca, Dealu Morii, Sascut, Motoșeni, Oncești, Solonț și Dofteana există medici încadrați, dar cu aprobarea Ministerului Sănătății, pe perioadă de terminată de timp. „Acești medici sînt generaliști. Ei nu au specilizarea de medic de familie și de aceea sînt încadrați pe perioadă determinată, de șase luni. Contractul lor poate fi prelungit pînă la doi ani. Legea ne dă posibilitatea de a încadra doctori de medicină generală pe perioadă determinată în condițiile în care posturile au fost scoase de două ori la concurs și nu s-a prezentat nici un specilist în medicina de familie”, ne-a mai spus Adam Jofa. În comunele cu număr mare de populație, instituția băcăuană a trimis adrese la primării prin care li se cere acordul în vederea aduceri unui medic de familie. Direcția de Sănătate a trimis adrese la Buhuși, Ștefan cel Mare, Cașin, Gura Văii, Parava, Poduri, Răchitoasa, Sănduleni și Orbeni, primării care au răspuns afirmativ. Rămîne de văzut dacă se vor găsi soluții care să îi stimuleze pe medici să lucreze în cabinetele medicale de familie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns