• procedura se face după o preavizare • diferențele de impozit se achită după 60 de zile
Pînă la expirarea termenelor legale pentru stabilirea Impozitului pe Venitul Global (IVG) au mai rămas cam trei săptămîni. Fiscul reamintește care sînt principalele etape de parcurs pentru stabilirea și regularizarea impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul fiscal 2003. Ca să faciliteze completarea și depunerea de către contribuabili a formularelor de declarații de venit, Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă aplicarea, și în acest an, a sistemului de trimitere/primire, prin poștă, a declarațiilor de venit către/de la contribuabili. Acest serviciu destinat contribuabililor se concretizează în trimiterea la domiciliul acestora a formularelor de declarații de venit global, declarațiilor speciale, instrucțiunilor de completare a formularelor, precum și a plicului cu indicativul „CR”, folosit pentru transmiterea declarațiilor de venit la administrația financiară în a cărei rază teritorială își are domiciliul contribuabilul. „Prin urmare, recomandăm contribuabililor să aștepte primirea la domiciliu a formularelor de declarații de venit și instrucțiunile de completare a acestora și să evite deplasările la sediile administrațiilor fiscale”, îi sfătuiesc finanțiștii pe contribuabili. Conform datelor furnizate de către Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, peste 85.000 de băcăuani au primit sau primesc plicurile cu pricina. Contribuabilii sînt rugați ca, după completarea formularelor de declarații de venit conform instrucțiunilor primite, să le introducă în plicul primit pe care-l vor depune la orice oficiu poștal. Din acest an, depunerea declarațiilor de venit și a documentelor anexate se va face în regim recomandat, taxele poștale fiind suportate de stat. De la oficiul poștal, contribuabilii vor primi recipisa „tichet F3”, care reprezintă dovada depunerii declarațiilor de venit.
Acțiunea de trimitere prin poștă a formularelor de declarații de venit către contribuabili a început în luna martie. Primele plicuri s-au expediat contribuabililor care au realizat în anul 2003 venituri din activități independente sau/și din cedarea folosinței bunurilor.
În această perioadă sînt în curs de transmitere formularele de declarații pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și din activități independente cu regim de reținere la sursă a plăților anticipate, și anume: drepturi de proprietate intelectuală, valorificarea bunurilor în regim de consignație, activități desfășurate în baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, activități de expertiză contabilă, tehnică judiciară și extrajudiciară.
Termenul limită de depunere a declarațiilor de venit pentru veniturile realizate în anul 2003 este data de 15 mai 2004. Aceasta reprezintă „data poștei” (conform ștampilei aplicate pe plicul cu indicativul „CR”, primit de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, conținînd declarațiile de venit completate) sau „data depunerii la unitatea fiscală de domiciliu”, conform ștampilei cu numărul și data înregistrării.
Contribuabilii au obligația să anexeze la declarația de venit global copiile declarațiilor speciale și ale fișelor fiscale, precum și documentele justificative pentru deducerile personale suplimentare, în cazul contribuabililor pentru care acordarea deducerilor este efectuată de către organul fiscal.
„Accentuăm asupra necesității din partea contribuabililor de a solicita de la angajatori fișele fiscale, în situația în care acestea nu le-au fost înmînate”, se arată într-un comunicat al Agenției remis presei. Contribuabilii pentru care deducerile personale suplimentare au fost acordate de către angajatori, în cadrul fișelor fiscale 1 (FF1), beneficiind totodată de aceste deduceri pe tot parcursul anului 2003, nu mai trebuie să anexeze la declarația de venit global documente justificative.
Măsuri care se iau în cazul nedepunerii declarațiilor
În cazul nedepunerii declarației de venit global sau a declarațiilor speciale, organul fiscal va transmite contribuabilului o înștiințare, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin care îi va notifica depășirea termenului legal de depunere a declarației. Dacă, în termen de 15 zile de la data primirii înștiințării, contribuabilul nu depune declarația, fiscul va stabili din oficiu obligația de plată. Potrivit prevederilor art.183 alin.(3) din Codul de procedură fiscală, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 de lei la 1 milion lei. Potrivit prevederilor art. 183 alin.(1) și (2) din Codul de procedură fiscală, neîndeplinirea obligațiilor privind transmiterea la Finanțe sau la contribuabili a formularelor de fișe fiscale se sancționează cu amendă de la 500.000 de lei la 15 milioane de lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la 5 milioane de lei la 100 de milioane de lei, pentru persoanele juridice.
Prelucrarea declarațiilor de venit global, stabilirea și regularizarea impozitului
Organul fiscal va verifica modul de completare a declarațiilor, iar în cazul în care constată erori în completarea acestora, va solicita, în scris, contribuabilului să se prezinte la sediul său, pentru efectuarea corecturilor necesare. Contribuabilul este obligat să se prezinte în termenul stabilit de organul fiscal competent, pentru efectuarea corecturilor. Dacă persoana nu s-a prezentat în 15 zile de la termenul stabilit pentru efectuarea corecturilor, fiscul va stabili din oficiu obligația de plată.
În baza datelor din declarația de venit global, organul fiscal determină venitul anual impozabil. Finanțele emit o decizie de impunere, care stabilește: impozitul anual datorat pentru anul precedent; diferențele de impozit anual rămase de achitat sau de restituit. Diferențele de impozit rămase de achitat stabilite conform deciziei de impunere anuală se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se plătesc penalizări. În cazul în care din decizia de impunere rezultă diferențe de impozit de restituit de la bugetul de stat, sumele plătite în plus se compensează cu obligații neachitate în termen, din anul fiscal curent, iar diferența se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns