• inspectorii OJPC au scos de pe rafturi produsele de curățat casnic care nu ofereau clienților informațiile cerute de lege • amenzile s-au ridicat la 33 de milioane de lei
Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău au verificat, timp de o săptămînă, modul în care sînt comercializați detergenții și alte produse de întreținere și curățat. Controlul nu a scos la iveală produse expirate, de provenineță dubioasă sau ce nu corespund din punct de vedere chimic, putînd pune astfel în pericol viața clientului. „Abaterile pe care le-am constatat privesc în special modul de informare al cumpărătorului. Etichetele acestor produse nu întrunesc toate normele legale în vigoare și privează clienții de anumite informații”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău.
Un magazin din Onești vindea detergenți de rufe și bucătărie, deși nu avea autorizație decît pentru desfacerea produselor alimentare. Detergentul „Joli”, la cutii de 400 grame, importat din Turcia, nu avea pe etichetă adresa și telefoanele firmei importatoare. Detergentul pentru curățarea podelelor, soluția de curățat parchet și detergentul pentru curățarea calcarului marca „Sano”, fabricate în Israel, nu aveau pe etichetă concentrațiile pe grupe de procente a compoziției chimice. Alte produse nu aveau marcate instrucțiunile de păstrare, utilizare și dozare, sau dacă existau nu erau traduse în limba română.
„Calgon”, importat din Polonia, nu avea pe ambalaj instrucțiunile de folosire. Detergenții „Hes”, „Delta Matik”, aduși din Turcia, praf de curățat „Delta Force”, tot din import Turcia, și balsamul „Delta” și anticalcarul „Yplon”, fabricat în Belgia, nu aveau eticheta tradusă în română. Înălbitorul „ACE” nu avea pe etichetă trecut corespunzător cantitatea ce trebuie utilizată la spălare. Produsele care nu edificau cumpărătorul asupra lucrului pe care scot bani din buzunar au fost retrase temporar de pe piață. „Patronii le vor putea vinde în momentul în care își vor reglementa acest aspect. Valoarea produselor oprite temporar de la vînzare este de 99,7 milioane de lei”, a precizat Sorin Elisei. Din cei 29 de agenți economici verificați au fost amendați 26 de patroni. Valoarea amenzilor se ridică la 33 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns