Amenzi colosale pentru comercianții fără case de marcat
• pentru nerespectarea legislației privind casele de marcat, comercianții și prestatorii de servicii pot fi amendați chiar cu 1,6 miliarde de lei • Piața Centrală, focar de evaziune fiscală • maximul amenzilor a crescut de 16 ori • în plus, firmele pot fi obligate să tragă obloanele timp de trei luni • finanțiștii recunosc faptul că asemenea măsuri pot falimenta o firmă
Patronii care nu și-au dotat încă fiecare punct de lucru cu case de marcat trebuie să se grăbească să o facă, în caz că nu vor să ajungă în pragul falimentului. Asta, pentru că amenzile pentru nerespectarea legislației privind casele de marcat au urcat de la un maxim de 400 de milioane pînă la un maxim de 1,6 miliarde de lei. Noile amenzi au fost prezentate ieri într-o conferință de presă comună Finanțe-Garda Financiară, susținută de Zoana Sîrghie, director executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, Pavel Albu, comisar-șef al Comisariatului Regional al Gărzii Financiare, și Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP. „Dorim creșterea de conformare voluntară în ceea ce privește obligațiile fiscale. Noi dorim să prevenim amenzile”, a afirmat Zoana Sîrghie. „Noile măsuri sînt draconice. Amenzile sînt foarte mari și severe. Consider noua lege ca fiind cea mai aspră după fosta ordonanță privind accizele”, a opinat Pavel Albu. Finanțistul Maricel Radu a precizat că actele normative care reglementează problema în discuție sînt Ordonanța de Urgență 28/1999, aprobată prin Legea 64/2002 privind obligațiile agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Legea 64/2002 a fost modificată recent prin Legea 116/2004, proaspăt intrată în vigoare. Pentru deficiențe în aplicarea legislației specifice caselor de marcat, minimul amenzilor a crescut de la 10 la 20 de milioane de lei, iar maximul, de la 100 de milioane de lei, la 1,6 miliarde de lei. Maricel Radu a detaliat că neafișarea la loc vizibil a anunțului de atenționare a clienților se sancționează cu amendă de la 20 la 40 de milioane de lei. Pentru nepredarea raportului memoriei fiscale la Finanțe pînă pe 25 a lunii următoare celei de raportare, amenda este de 20-40 de milioane de lei. Nepredarea bonului către client este sancționată cu amendă de 8-40 de milioane de lei. Firmele au de plătit amenzi de 80-400 de milioane de lei dacă nu utilizează aparatele de marcat fiscale. O prevedere importantă în acest domeniu este că, dacă o firmă este vinovată de neutilizarea caselor de marcat, inspectorii pot cere tragerea obloanelor firmei timp de 3 luni. Posibilitatea închiderii firmelor este o noutate absolută, a informat Radu. De asemenea, cele mai grele amenzi, de 400 de milioane de lei pînă la 1,6 miliarde de lei, se acordă în cazul cînd agentul economic nu predă fiscului spre arhivare memoria fiscală. „Această memorie trebuie predată numai la DGFP, și nu la administrațiile financiare”, a informat purtătorul de cuvînt.
Amenzile au curs și pînă acum
Obligativitatea dotării cu case de marcat nu este nouă, iar detailiștii, ca și prestatorii de servicii, au aflat-o de mai bine de cinci ani. „În 85 la sută din cazuri, cei găsiți în neregulă au plătit cu seninătate. Luna următoare, cînd am repetat controlul, am găsit aceleași nereguli”, dezvăluie comisarul-șef Pavel Albu din experiența Gărzii. El crede că legislația specifică este încălcată cu bună-știință, nu din necunoașterea obligațiilor. Mai sînt însă și cazuri de forță majoră, cînd instalarea caselor de marcat este îngreunată de condițiile de lucru. Albu dezvăluie astfel, că, de exemplu, Piața Centrală este un adevărat focar de evaziune fiscală, deoarece la standurile de lîngă clădirea principală nu există branșament la rețeaua de curent electric. „În Piață, tot i-am lăsat, în ideea că se va face alimentarea cu curent. În cel mult două luni, vă invit să-i vedeți că vor avea case de marcat”, a avertizat comisarul-șef.
Zoana Sîrghie a informat că, pînă acum, doar puțin peste 5.600 de agenți economici s-au dotat cu case de marcat, adică mai puțin de jumătate din numărul total al celor care sînt obligați să își ia case fiscale. „Patronii ar trebui să fie foarte atenți cu respectarea acestei obligații. Unii ar putea chiar falimenta. O asemenea amendă e foarte greu de dus în spate”, a opinat directorul executiv adjunct al DGFP.
În ultimele 14 luni, comisarii Gărzii financiare au dat 620 amenzi pentru nerespectarea legisslației privind casele de marcat, iar totalul acestora este de aproape 4 miliarde de lei. La rîndul lor, inspectorii DGFP au făcut, în lunile martie-aprilie, 105 verificări și au dat 60 de amenzi, cu un total de peste 440 de milioane de lei.
Maricel Radu a spus că nefolosirea sau nedotarea cu case de marcat poate ajuta la evaziunea fiscală prin subevaluarea veniturilor unui agent economic. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns