Colectarea, distugerea cadavrelor de animale și a altor resturi organice este o problemă cu adevărat fierbinte pentru județul Bacău. Legislația pretinde ca fiecare localitate să aibă fie un cimitir al animalelor, fie o groapă numită puț sec sau, în cel mai bun caz, un crematoriu. De asemenea, fiecare unitate zootehnică și fiecare unitate de prelucrare a produselor animaliere trebuie să aibă un sistem de colectare și neutralizare a cadavrelor și deșeurilor animale. În județul Bacău există, însă, doar trei localități – Filipești, Moinești și Palanca – care au cimitire autorizate veterinar. Restul cimitirelor sînt niște suprafețe neamenajate, unde sînt îngropate cadavre, fără nici un fel de supraveghere a unui serviciu veterinar. În plus, cadavrele sînt cărate și împrăștiate la întîmplare de animalele vagaboande, aflate în căutare de hrană. .
Puțurile seci reprezintă modalitatea obișnuită de ecarisare. În județul Bacău, doar șapte puțuri seci, aflate la Parincea, Răcăciuni, Tîrgu Ocna, Traian, Sascut, Ungureni, Tamași, sînt autorizate din punct de vedere veterinar. Cea mai bună modalitate de distrugere a cadavrelor și a deșeurilor sînt crematoriile. În județul Bacău există doar un crematoriu, dar capacitatea acestuia acoperă numai necesitățile Laboratorului veterinar județean.
Activitatea de ecarisaj, la momentul actual, în unele comune, lipsește cu desăvîrșire. Există locuri în care cadavrele animalelor sînt lăsate la voia întîmplării, în cel mai bun caz acestea fiind îngropate fără respectarea nici unei norme. Florin Velisar, director al Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, caracterizează situația drept „precară și alarmantă”. Lipsa fondurilor la consiliile locale, trecerea în proprietatea privată a unor terenuri care odinioară erau cimitire de animale și transformarea acestora în terenuri arabile au dus la dispariția majorității cimitirelor. Pentru ameliorarea situației, DVSA a atenționat primăriile cu privire la problema ecarisării, s-au difuzat planuri de înființare și amenajare a unor astfel de obiective. Problma ecarisării a fost discutată și transmisă Consiliului Județean, primăriilor și chiar prefecturii. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns