Oaia neagră a burselor muncii din acest an
Bursa locurilor de muncă pentru persoane cu handicap, desfășurată ieri dimineață la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, din Bulevardul Ioniță Sandu Sturdza 63, nu a avut, se pare, impactul dorit, din cauza organizării insuficiente, lipsei de interes din partea participanților și, poate, din cauza vremii nefavorabile.
În jurul orelor 9, la forțele de muncă erau prezenți doar 12 agenți economici din cei 32 anunțați, precum și reprezentanți ai Direcției de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS), Direcției Județene de Asistență Socială (DJAS) și AJOFM. Cît despre doritori de locuri de muncă, în afara unui grup de 30 de persoane de la Asociația Surdo-Muților băcăuani, care au venit, s-au interesat și au plecat destul de repede, doar cîțiva au mai apărut pentru a sta de vorbă cu societățile ofertante. Unul dintre aceștia, Dan Macariu, președintele Asociației Copilului și Tînărului cu Handicap din România, nu s-a arătat defel mulțumit de organizarea evenimentului: „Bursa aceasta mi se pare precum vremea de azi. Așa ceva trebuia gîndit și pregătit din vreme, nu așa, în viteză. Oferta e chiar inconsistentă, pentru ce să chinuim un om cu handicap ca să nu găsească mai nimic aici?! De altfel, firmele care-au venit, cred că au venit de fațadă, multe au aceeași ofertă ca și anul trecut”, a criticat tînarul cu handicap, în vîrstă de numai 28 de ani. În replică, directoarea DJAS, Rodica Padureanu, a considerat că „domnul Macariu nu știe ce dorește” și că „oferta bursei e generoasă față de anul trecut”. Totuși, a recunoscut ea, „există un motiv de dezinteres din partea persoanelor cu dizabilități deoarece, potrivit legii, ele pierd în momentul angajării indemnizația sigură. Sîntem acum în căutarea unor resurse financiare care să facă posibilă plata în paralel a unui salariu, dar și a indemnizației specifice pentru acești oameni”, a mai adăugat reprezentanta DJAS.
„Căutăm un inspector de personal și șapte ingineri constructori. Din păcate, într-o oră am vorbit cu o singură persoană interesată”, ne-a declarat Elena Baliș, unul dintre angajatori, de la magazinul Luceafărul. În cealaltă parte, un băcăuan de 44 de ani, ajuns destul de neputincios în urma unor probleme medicale, căuta un post de sudor autogen: „Oferta e bună, am găsit ceva, dar să văd dacă mă mai țin puterile să muncesc”, a fost de părere Vasile Mărășteanu.
Potrivit statisticilor DJAS, în județ există peste 6,000 de persoane adulte cu handicap, însă puțini au posibilitatea sau dorința de a munci, în ciuda unor facilități bazale oferite de lege. Dintre ei, doar 42 au venit ieri la bursă, mai mulți decît anul trecut, cel puțin conform datelor furnizate de AJOFM după închiderea evenimentului. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns