• doctorii interniști au cele mai multe animale de companie • medicul Maria Tache are un canar, colega ei Lidia Coțofrei are doi pechinezi și pești, iar Radu Mihailov, un cîine
În ultimii ani, printre băcăuani s-a lansat o adevărată modă. Majoritatea și-au luat animale de companie, și nici medicii de la Spitalul Județean nu fac excepție. În funcție de dorințe, de timp și de preferințe, aceștia și-au luat în casă cîini, pisici sau păsări. Medicii de la secția de Interne dețin recordul la animale de companie, pentru că aproape toți au cîte unul. Pentru Maria Tache, cel mai bun prieten și cel mai eficient în ceea ce privește relaxarea după orele grele de gardă îl reprezintă un canar. Acesta se numește „QQ” și trilurile lui o deconectează de la grijile cotidiene. „Canarul acesta îl am de zece ani. Stau de vorbă cu el și îmi cîntă așa de frumos, încît uneori am senzația că mă aflu în mijlocul pădurii și sînt înconjurată de triluri de păsări. Este o pasăre curată și de aceea toată casa este la dispoziția ei. Are colivia lui, dar mai mult umblă liber. Cînd lipsesc mai mult de acasă, suferă, nu mănîncă, este un prieten devotat”, ne-a mărturisit Maria Tache. Medicul a încercat de cîteva ori să îi întemeieze o familie canarului, dar QQ nu a primit nici o parteneră. Din egoism și gelozie le-a ciupit pe toate, așa că doctorița a trebuit să le dea, ca să-i facă pe plac canarului.
„Mi-am luat un cîine mare, că nu puteam plimba un pechinez”
Colegul doctoriței Tache, medicul Radu Mihailov are un cîine dalmațian. Acesta este membru cu drepturi depline în famile de nouă ani și se numește Pongo. „Pentru că este dalmațian, i-am pus numele după cățelul din cunoscutul desen animat «101 dalmațieni». Fiica mea și-a dorit foarte mult un animal în casă. La început am luat o pisică, dar nu ne-am acomodat cu ea, așa că am decis să luăm un cîiine. Fata voia un pechinez sau alt cîine mai mic, dar eu m-am opus. Le-am zis că ori luăm un cîine ca lumea, ori nu, pentru că eu nu puteam ieși la plimare cu pechinezul în lesă”, ne-a spus Radu Mihailov. Medicul internist, numit de pacienți și „dom’ doctor cel mare”, după statura lui impunătoare, a ales în cele din urmă un cîine mare și, pentru că un unchi de-al soției avea pui de dalmațian, a luat și el unul. Pongo este un cîine dresat, are fotoliul lui în sufragerie, este scos la plimbare de patru ori pe zi și, deși este foarte încăpățînat, este devotat stăpînilor. Singura problemă pe care o crează în familia Mihailov este imposibilitatea de a-l lua și pe el cu mașina. „Îi place foarte mult să meargă cu mașina, dar înăuntru devine foarte agitat, latră și își apără teritoriu. Nu pot să îl iau, pentru că mă deranjează la condus. Cînd mergem în concediu, trebuie să stea unul din membrii familiei acasă cu el, că altfel nu avem cum să plecăm”, a precizat medicul internist.
Pentru colega lui de secție, Lidia Coțofrei, pechinezii sînt cei mai buni prieteni. Doctorița are doi cățeluși pe care îi iubește foarte mult, dar și un acvariu cu diferite specii de pești. Procurarea unui cîine este și una dintre principalele discuții în familia medicului nefrolog Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. „Sîntem toți membrii familiei de acord să ne luăm un cățel. Am analizat speciile, ne-am informat și de pe Dicovery și am ajuns la concluzia că exemplarul cel mai potrivit este un Border Collie, pentru că nu mușcă și este foarte deștept”, ne-a spus directorul spitalului. Printre medicii din spitalul Județean nu există nici unul care să aibă ca animal de companie vreo ciudățenie sau specie foarte rară. Cei care au animale au încercat să integreze în familie animale simple, iubitoare, care să le reîncarce bateriile în momentele de oboseală. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns