Vă mai amintiți emoțiile pe care le aveați la sfîrșitul clasei a VIII-a, atunci cînd trebuia să vă hotărîți în alegerea unui liceu? Acum, la absolvirea liceului, vă aflați în fața unei noi și mult mai dificile alegeri, poate din pricina presiunii părinților, a lucidității sau a unui orgoliu (ne)firesc. Ce e mai bine: să rămîn aici, să plec la Iași, la București, sau să încep să lucrez, renunțînd la facultate? Aceasta e veșnica întrebare a oricărui viitor absolvent.
La tîrgul de oferte pentru licee din Bacău și cele două universități au avut cîte un stand și multe pliante pentru cei interesați, unde și-au prezentat oferta educațională pentru elevii ce vor avea anul acesta admiterea. Universitatea de stat din Bacău are în cadrul acesteia patu facultăți: de inginerie, de litere, de științe, de educație fizică și sport. Fiecare dintre acestea are la rîndu-i mai multe specializări, existînd cursuri de lungă durată, de scurtă durată și cu frecvență redusă. Prezentarea acesteia este destul de impresionantă, avînd în vedere suprafața de 15.700 mp, biblioteca ce cuprinde 250.000 de volume și peste 150 de titluri de periodice, publicații oficiale și guvernamentale. Pentru cei ce nu sînt din localitate există cele 2 cămine. O altă facilitate e conectarea la internet printr-un server propriu, la care, așa cum e normal, au acces și studenții, nu doar profesorii.
Bineînțeles, nici Universitatea „George Bacovia” nu e mai prejos în prezentare. Aceasta dispune de 5 secții pentru specializare și 4 pentru masterat, în total existînd 1.205 locuri. Alt aspect ce nu e deloc de neglijat e modernitatea arhitecturii ei și laboratoarele ultramoderne; taxa anuală de studiu variază între 300 de euro pentru masterat și 500 de euro pentru învățămîntul de zi (în final, totul are un preț, mai ales lucrurile de calitate) . Un alt avantaj de viitor este că oferă noi oportunități oamenilor de afaceri în vederea pregătirii propriilor angajați prin intermediul diferitelor centre. Pentru cei interesați direct există și o adresă de site: www.ugb.ro . Cursurile acestei facultăți par mai apropiate de cerințele actualei piețe („Informatică economică”, „Administrație publică”,etc) și mai promițătoare în vederea găsirii unui loc de muncă mai bine plătit după terminarea cursurilor. Dar sînt toate acestea suficiente pentru a ne influența decizia de a rămîne acasă și de a fi în continuare sub aripa protectoare a părinților noștrii?! (Andreea ROȘCAN)
Lasă un răspuns