• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Comunicarea pe internet, distracție, necesitate sau drog?

Comunicarea pe internet, distracție, necesitate sau drog?

Ziarul de Bacau 2 iunie 2004 Lasă un comentariu

LikeShare

• conversațiile online au devenit în ultimii ani o modă a distracției printre tinerii băcăuani • puțini cunosc faptul că dincolo de monitor se află o adevărată lume, adesea diferită de cea reală și plină de pericole ascunse • mIRC-ul este scena unor frumoase povești de dragoste, dar și a unor adevărate drame

«mIRC» este cuvînt întălnit pe buzele multor tineri din Bacăul ultimilor ani. Nu este un termen argotic, nici numele unei mărci noi de țigări. Este denumirea unui program pe computer cu ajutorul căruia se poate purta o conversație scrisă cu orice persoană din țară care se conectează la internet.

Istoria mIRC la Bacău a început prin 1998, cînd în zonă au proliferat cafenelele internet, spații vizitate curînd de mii de tineri în căutare de distracție. În timp, moda comunicării pe mIRC s-a extins și la domiciliul posesorilor de computere din zonă, o dată cu ofertele de după anul 2000 ale unor companii precum Astral Telecom sau Romanian Data Systems. Adeseori, acest gen de petrecere a timpului liber a fost preferat discotecilor sau ieșirilor în aer liber, pe măsură ce tot mai mulți au descoperit libertatea oferită de acest loc de întîlnire.

O poartă spre altă lume

Oricine a folosit măcar de cîteva ori programul mIRC a putut observa cum, prin simpla conectare la Internet, se poate pătrunde într-o altă lume, adesea diferită de cea cu care suntem obișnuiți. Pe mIRC, identitatea înseamnă doar un nume, pe care-l alegi după bunul plac. Astfel, bărbații pot deveni femei, invalizii – oameni normali, infractorii – persoane cinstite, escapadele sexuale – practici lipsite de risc. Aici e banal să treci drept altcineva sau să calomniezi fără a fi tras la răspundere, să te confesezi unui străin sau să faci avansuri erotice. Dincolo de aparenta libertate totală a acestui spațiu uman, s-au conturat și aici adevărate comunități, sedii ale unui anturaj între studenți din întreaga țară sau chiar orașe în miniatură, cu «primari» și «viceprimari» diferiți de administrația oficială. Este, de exemplu, cazul comunității «filozofie», ale cărei baze au fost puse în urmă cu doi ani de un student din Moinești. „Sîntem afectati și de vise și de mIRC mult mai mult decît ne-ar plăcea să credem si să recunoaștem. Am dorit și am reușit întrucîtva să realizez pe internet un spațiu unde se propagă veștile, ideile, întrebările si incertitudinile. Idealul canalului «filozofie» ar fi să constituie un micro-cosmos a ceea ce noua generație poate să facă”, ne-a Adrian Ciubotaru, în vîrstă de 23 de ani.

Partea frumoasă a lucrurilor

Incredibil sau nu, mulți băcăuani și-au cunoscut persoana iubită sau chiar actualul partener de viață pe mIRC. „Am o relație foarte frumoasă cu soțul meu, pe care, închipuiți-vă, l-am cunoscut pe Internet, într-o noapte”, ne-a spus o femeie de 28 de ani, avînd pe mIRC numele Perdita. „Pe prietenul meu l-am întîlnit online, chiar prima oară cînd am intrat, din curiozitate, pe mIRC. Ne-am certat foarte mult la început, păream a fi caractere prea diferite. Ne-am întîlnit apoi la o cafea și acum sîntem împreună”, ne-a povestit și Magda_xx, de 26 de ani. De altfel, multe persoane intră pe Internet pentru a comunica cu persoane de sex opus.

Pentru alții, conversațiile online au devenit adevărate necesități. Este, în general, cazul persoanelor cu probleme de adaptare, singure, timide sau afectate de un handicap care nu le permite o relație normală: „Vin aici de mai mulți ani. mIRC-ul e un fel de refugiu în fața răutății lumii de afară, un loc în care pot discuta necenzurat lucruri pe care nu le pot spune nimănui în timpul zilei”, ne-a declarat Serene23, studentă. „Există oameni, în aceste camere de chat, care dintr-un motiv sau altul nu prea interacționează cu alții în viața reală. Pentru acești indivizi, chat-ul poate fi o experiență pozitivă care le va schimba viața. Vor putea alege dacă să-și dezvăluie sau nu infirmitatea, avînd și avantajul anonimatului. Pentru o persoană complexată de felul cum arată sau extrem de timidă, pe internet problema va fi aproape rezolvată. Astfel, mIRC-ul poate deveni o adevărată comunitate protectoare, capabilă chiar de psiho-terapie”, se arată într-o lucrare de cercetare din cadrul Centrului de Sociologie al Universității «A.I.Cuza» Iași.

Fața nevăzută a comunicării pe mIRC, un pericol social?

Aparent interesantă, provocatoare, refugiu pentru inadaptați ori prilej de distracție sau de întîlnire a unor potențiali parteneri sau prieteni, lumea construită online poate fi, într-o anume măsură, un pericol pentru societatea tinerilor.

Un motiv îl constituie mult-discutata «dependență» de mIRC pe care-o pot căpăta unii utilizatori: „numeroase persoane își petrec în cadrul comunității virtuale un timp enorm, ajungînd pînă la o treime sau chiar jumătate din timpul lor total”, se arată în lucrarea amintită. Se poate vorbi chiar de un mod standard în care apare această dependență. Începutul este curiozitatea. Dacă nou-venitul agreează mediul descoperit, el va reveni. Încet, lună după lună, el va ajunge să stea pe mIRC o perioadă ce frizează anormalul: „stau pe aici pînă la opt ore pe zi” ne-a mărturisit cu naturalețe Terorista, elevă în clasa a douăsprezecea la Colegiul Economic „Ion Ghica”; „mă consider un fel de spirit al locului, cred că sunt patru ani de cînd vin aici” ne-a spus și Blackrose, de 20 de ani, studentă. Astfel, mIRC-ul poate deveni un adevărat mijloc de alienare pentru tinerii care-i cad victimă. „Am încercat de mai multe ori să mă las de obiceiul ăsta. Am reușit abia cînd mi-am dat seama că aveam o reală problemă, că devenisem dependent” a recunoscut Merlix, de 26 de ani.

De fapt, cercetările au arătat că dependența depinde în mare măsură și de camera de chat frecventată. Există camere ce poartă nume de orașe, locuri în care lumea vine și pleacă, iar discuțiile sunt mai mereu superficiale; există însă și camere tematice, cum este cazul canalului «filozofie», locuri vizitate sau chiar «locuite» de anumite persoane, cu anumite preocupări: „canalul este format mai ales din tineri între 17 și 23 de ani. Avem însă printre noi și cîțiva jurnaliști, o scriitoare și un profesor de filozofie de la Universitatea București” a precizat Adrian Ciubotaru. În această a doua categorie de spații, discuțiile pot fi de profunzime: „Uneori batem cîmpii, de multe ori însă se discută pe teme de metafizică, religie, dragoste” a precizat Sunhunter, de 23 de ani, student, unul din obișnuiții canalului «filozofie». Astfel de comunicări pot fi riscante, în primul rînd pentru aceia care, dintr-un motiv sau altul, nu au parte de așa ceva în viața reală.

În fine, un alt motiv real de îngrijorare în ceea ce privește comunicarea pe mIRC este anonimatul, atot-puternic aici. Ce se poate ascunde în spatele unui nume? „Pe internet, un adult se poate foarte ușor angaja în acte sexuale simulate cu minori și, deși totul poate fi privit ca simplu text, aspectul este totuși considerat infracțiune, imoral de către societate; și s-ar putea chiar elabora o teorie conform căreia acest tip de comunicare va afecta dezvoltarea, relațiile și comportamentul sexual al copiilor sau adolescenților implicați” este de părere, pe un website universitar, un sociolog american. De asemeni, mIRC-ul poate fi un loc relativ sigur pentru desfășurarea traficului de droguri sau a altor activități interzise de lege. Acesta ar fi motivul pentru care spațiul virtual este vizitat de angajați ai serviciilor de informații sau mass-media, afirmă surse demne de încredere. Chiar și viața sentimentală a tinerilor poate avea de suferit dacă debuteză pe internet, cum este adesea cazul noilor generații. Persoana cunoscută pe internet și de care unii adolescenți se îndrăgostesc profund poate fi cu totul altcineva în realitate, diferența de aspect fizic sau chiar personalitate constatată la o întîlnire adevărată punînd de multe ori capăt relației.

Un joc grav

„Utilizatorii mIRC pot împărtăși un simț al comunitarului, dar pot da dovadă, în același timp, de alienare și ostilitate. Judecarea morală a mIRC nu are nici un sens din moment ce nu ne este clar care aspect este dominant, daca e vreunul” afirmă un alt cercetător american pe internet. În ultimă instanță, am putea numi comunicarea online un joc. Unul însă grav, unde nu e loc pentru persoane labile emoțional, o formă de relaționare care, în lipsa echilibrului și realismului, se întoarce împotriva celui care a decis s-o încerce. (Alin LEANCĂ)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Polarized la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • SS la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Dragos la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • dan la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • puneti mana pe carte la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău