• la Letea s-au tipărit cu cîteva mii de buletine de vot mai mult decît permite legea • acesta e un prim pas către o fraudă electorală de proporții • nimeni nu poate explica de ce surplusul cel mai mare este la buletinele pentru primari • cea mai gravă depășire este la Moinești, de peste 20 la sută • autoritățile recunosc că lucrurile nu sînt deloc în regulă, dar dau vina pe „inerția” rotativei de la fabrica lui Sechelariu
Scandalurile iscate de oamenii PSD au continuat ieri, după ce s-a descoperit că tipografia Letea a tipărit cu nemiluita buletine de vot numai bune de măsluit alegerile. Practic, ieri s-a depistat că anumiți primari din județ au ridicat de la tipografie mii de buletine de vot peste cifra permisă de lege. Astfel, autoritățile băcăuane au așternut calea spre fraudarea alegerilor, idee vehiculată cu insistență și la nivel național.
Tipărirea buletinelor de vot este un semnal clar că furtul electoral nu este deloc imposibil. Dovada: în foarte multe localități, s-au distribuit mai multe buletine de vot decît maximul prevăzut de Legea 67/2004 privind alegerea autorităților administrației publice locale. Conform acesteia, „pentru întreaga circumscripție electorală, buletinele de vot sînt imprimate (…) într-un număr egal cu al alegătorilor înscriși în listele electorale, cu un plus de 10 la sută”. Adică, dacă o localitate are 5.000 de locuitori, se puteau tipări doar 5.500 de buletine de vot. Legea nu a fost însă respectată, pentru că, în unele localități, birourile electorale au primit cu cîteva mii de buletine mai mult decît norma. La Stănișești, de exemplu, Valeria Coman, președintele Biroului Electoral de Circumscripție (BEC), spune că există mai puțin de 3.700 de alegători pe listele electorale. „Ar fi trebuit să primim maximum 4.070 de buletine de vot, dar am primit 4.180 dintre acelea pentru alegerea Primarului. Am mai primit 4.000 pentru Consiliul Local și 3.800 pentru Consiliul Județean, adică normal. În plus sînt numai buletine pentru Primar. Nu știu de ce le-am primit. Diferența o repartizez pe secții. Ar fi trebuit să fie cel mult cu 10 la sută mai mult. Sau știu eu?”, spune Valeria Coman. Faptul că cel mai mare surplus de buletine este pentru postul de primar nu pare să fie o întîmplare. Și pentru comuna Oituz s-au tipărit, tot pentru Primar, buletine de vot în plus. Aici sînt 7.513 votanți, dar BEC-ul din localitate a primit 8.600 de buletine de vot pentru Primar, 8.200 pentru Consiliul Județean (CJ) și 8.300 pentru Consiliul Local (CL). Un calcul simplu arată că, iarăși, pentru Primar s-au tipărit peste 330 de voturi în plus. Pentru CL și CJ, numărul de buletine este în graficul permis de lege.
Cică rotativa lui Sechelariu are inerție
Cum de a fost posibil ca să se tipărească mai multe buletine de vot, și asta tocmai pentru funcțiile de primari? În primul rînd, trebuie reamintit că buletinele de vot s-au tipărit la fabrica Letea, aparținînd lui Dumitru Sechelariu, fruntaș PSD și triplu candidat: la un nou mandat de primar, la CL Bacău și la CJ Bacău. Asta este de fapt și explicația atotcuprinzătoare. Atribuirea comenzii de tipărire a buletinelor tocmai unui candidat PSD a iscat de la început scandal și a dat prilej Opoziției să acuze posibile tentative de fraudare a alegerilor. Ieri, teama de o fraudă a fost din nou resuscitată de ciudata „defecțiune” ieșită din tipografia de la Letea.
Prefectul Cătălin Mardare a aflat și el că s-au tipărit mai multe buletine de vot. De asemenea, el recunoaște că nu este un specialist în domeniul tipăririi, de aceea a cerut, la rîndul său, explicații din partea altor persoane. Astfel, lui Mardare i s-a explicat că surplusul de buletine de vot are o cauză „de natură tehnică”. În viziunea acelor „specialiști”, rotativa are o viteză foarte mare și, „din inerție”, ies buletine în plus, pentru că nu poate fi oprită la un număr ales dinainte. A doua explicație ar putea fi că a fost nevoie de mai multe buletine, deoarece era posibil ca unele documente să nu fie bine tipărite. Ipoteza cu inerția rotativei ne-a fost prezentată aseară și de Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii. „E o chestiune de ordin tehnic, pe care nu o puteam controla. Surplusurile sînt menționate în procesele verbale. Acestea vor fi menționate între buletinele neutilizate”, ne-a spus secretarul general. El a precizat că „buletinele în plus nu au fost camuflate, ca să nu fie create premisele unei fraude”. Reprezentanții birourilor electorale de circumscripții au luat și buletinele în plus, deoarece, a susținut Gheorghe Hură, pachetele nu pot fi desfăcute și nici nu puteau fi lăsate la tipografie. „Dacă ar fi fost găsite la Letea, acuzațiile ar fi fost foarte mari”, a opinat Hură.
„Inerția” rotativei este selectivă
Rotativa invocată de toți oficialii începe să devină un personaj simpatic, interesant. Rotativa de la fabrica lui Sechelariu pare să aibă simpatii. Altfel, nu se poate explica de ce doar buletinele de vot pentru Primar au fost în surplus. „Nu-mi pot explica de ce s-a întîmplat așa”, a recunoscut Gheorghe Hură. El a opinat că buletinele pentru Primar au mai puține pagini și, de aceea, sînt mișcate mai rapid de rotativă.
Nu în toate localitățile a apărut surplus de buletine de vot, semn clar că „inerția” invocată este – iarăși! – selectivă. Adică n-a dat producții record decît acolo unde a vrut. Deși autoritățile insistă că supraproducția la hectarul de buletine de vot nu acoperă o tentativă de fraudă electorală, bănuielile sînt firești, tocmai pentru că rotativa s-a comportat cu unii mumă, iar cu alții, ciumă. Orașele din județ sînt un exemplu și mai clar că tipografia lui Sechelariu are hachițe. Pentru municipiul Bacău, nu s-a tipărit nici un buletin de vot în plus. La fel și la Dărmănești. În schimb, la Tîrgu-Ocna s-au tipărit în plus 500 de buletine de vot pentru Primar și 185 pentru CL. Surplusul este la Buhuși de 580 de buletine de vot, la Slănic Moldova de 100, la Onești, de 700, la Moinești, de 100, iar la Moinești s-au numărat chiar 3.800 de buletine de vot pentru Primar în plus. La Moinești este, de fapt, cea mai gravă depășire, de peste 20 de procente.
Abia astăzi, după ce buletinele au fost trimise în județ, autoritățile vor decide ce să facă cu surplusul. Decizia va fi luată de Biroul Electoral Județean. Prefectul Cătălin Mardare a opinat că, cel mai probabil, buletinele de vot în surplus vor fi cerute din nou la Prefectură, unde să fie depozitate.
Buletinele de vor pentru județul Bacău se tipăresc la Letea și costă 2,2 miliarde de lei. Gheorghe Hură nu a putut să ne precizeze aseară dacă banii pentru buletinele de vot în plus vor fi achitați de la buget sau Letea își va asuma greșeala. O pagină a unui asemenea document costă doar puțin peste 200 de lei. Dar numărul mare de buletine de vot tipărite în plus urcă semnificativ nota de plată. Dacă pierderile vor fi suportate de la buget, numai pentru buletinele în plus de la Moinești, paguba este de cîteva milioane de lei. Bacăul are însă 88 de localități și putem presupune că năbădăile rotativei lui Sechelariu vor costa chiar zeci de milioane de lei. Gheorghe Hură a mai precizat că, oricum, comanda trimisă de Prefectură era mai mică decît cea ieșit din rotativa primarului. (Oana MĂGUREAN, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns