• conducerea Școlii Georgeta Mircea Cancicov acuză școlile din apropiere că fură elevii • acuzațiile vin după ce școala nu a reușit să-și completeze, în termenul stabilit de lege, numărul de elevi la clasa întîi • șefii școlilor acuzate spun că părinții au dreptul să aleagă instituția pe care o urmează copiii lor
Scandalul în care sînt implicate școlile din cartierul Miorița a devenit, deja, de notorietare de fiecare dată cînd expiră termenul de înscriere a elevilor în prima clasă primară. În ultimii ani, șefii de la Școala „Georgeta Mircea Cancicov”, fosta Școală 4, îi acuză pe directorii școlilor din apropiere că îi lasă fără elevi, iar școala își completează cu mare greutate numărul de elevi. „În toamna anului trecut, noi am făcut un recensămînt al elevilor din zona arondată școlii noastre și am propus înființarea a două clase. Pînă la 31 mai nu reușisem să adunăm decît 43 de cereri de înscriere pe cele 50 de locuri. Avem vecini, adică școlile „Sadoveanu” și „Drăgan”, care ne fură elevii. Ei înscriu cîte 30- 32 de elevi în fiecare clasă, inclusiv din zona noastră, iar la noi nu mai vin părinții”, spune Mihai Grigore, directorul adjunct al Școlii „Georgeta Mircea Cancicov”. Potrivit conducerii Școlii Cancicov, pentru școlile vecine furtul de elevi a devenit o obișnuință, fenomentul manifestîndu-se de mai mulți ani. Directorii spun că, în ultimii ani, la această școală au fost făcute multe modernizări și că părinții nu mai au de ce să se plîngă atunci cînd vine vorba despre condițiile oferite elevilor. Așa că singurul inconvenient, atunci cînd este vorba de viitorul școlii, vine tot de la cele vecine. „Anul ăsta Inspectoratul Școlar a spus că va sancționa toți acei directori care înscriu mai mulți elevi decît numărul de clase propus în planul de școlarizare. Am să văd și eu dacă va lua cineva măsuri cu ei”, a continuat adjunctul Mihai Grigore.
De partea cealaltă, directorii școlilor acuzate că fură elevii spun că nu au întreprins nici un demers care să dezavantajeze înscrierea de la școala „Gerogeta Mircea Cancicov”. Neculai Brava, directorul Școlii „Mihail Sadoveanu”, spune că părinții au dreptul de a alege școala pe care să o urmeze copiii lor, iar dacă ei vin la școala pe care o conduce și doresc să-și înscrie elevii, nu-i poate refuza. „Noi nu furăm copii, ci îi înscriem. Copiii care sînt din zona noastră și aduc documente care să justifice acest lucru îi înscriem fără probleme. Avem doar șapte sau opt cazuri de copii din afara circumscripției școlare pe care i-am înscris pentru că părinții au solicitat acest lucru. Am informat Inspectoratul Școlar și vom vedea care va fi decizia în ce-i privește pe acești tineri”, spune Neculai Brava. Școala a înscris, pe cele 50 de locuri la clasa întîi, 60 de elevi, cu zece mai mult decît maximul prevăzut de lege.
Și conducerea Școlii „Mihai Drăgan”consideră nefondate acuzațiile directorilor de la Școala Cancicov. „Noi avem cinci clase, iar numărul de elevi dintr-o clasă nu depășește 20-21 de elevi. În plus, din acest an vom înființa o clasă de învățămînt alternativ de tip Freinet, singura din județ, și avem voie să înscriem copii din tot județul”, afirmă directorul Liliana Ichim.
Legislația în vigoare permite părinților să-și înscrie copiii la ce școală doresc, fără a ține cont de arondarea străzii pe care își au domiciliul la o școală sau alta. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns