• este primul caz de acest fel aflat pe rolul instanțelor băcăuane • Dănuț Aparaschivei spune că microfoanele pe care le-a confecționat pot fi făcute de orice electronist, pe baza schemelor aflate în revistele de specialitate
Remus Dănuț Aparaschivei, de 38 de ani, din Bacău, este acuzat că a atentat la siguranța națională. Procurorii de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au început acțiunea penală și au dispus trimiterea sa în judecată, pe motiv că ar fi încălcat Legea siguranței naționale. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, Aparaschivei intră sub incidența unui articol din lage care spune că „inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranței naționale, sprijinirea în orice mod a acestora sau aderarea la ele, deținerea, confecționarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicațiilor, precum și culegerea și transmiterea de informații cu caracter secret ori confidențial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”.
Procurorii spun că, pe parcursul anului 2002 și pînă în septembrie 2003, la diferite intervale de timp, Remus Dănuț Aparaschivei a deținut, a confecționat și a comercializat 21 de emițătoare cu microfoane cu emițător. „Aceste dispozitive fac parte din categoria mijloacelor specifice de interceptare a comunicațiilor și sînt destinate înregistrării convorbirilor ambientale pe o rază de 20 – 50 de metri, recepția realizîndu-se în banda de 80-120 Mhz, cu receptoare profesionale sau de uz casnic”, se arată în comunicatul remis redacției nostre. Procurorii au găsit în timpul perchezițiilor efectuate, zece microfoane în casă la Aparaschivei, iar restul au fost vîndute de acesta unor diverși cumpărători, parte dintre ei fiind deja identificați de organele de cercetare penală. Inculpatul este trimis în judecată în stare de libertate, potrivit noii Constituții și actelor normative adoptate în vederea respectării legii fundamentale a țării care au intrat în vigoare chiar de ieri. Potrivit noilor reglementări, procurorii nu mai pot efectua decît o reținere a unui inculpat pentru 24 de ore, timp în care ei trebuie să-l prezinte în fața judecătorului pentru emiterea mandatului de arestare.
„Asemenea microfoane se pot confecționa și la Casa Pionierilor”
Remus Dănuț Aparaschivei locuiește într-un bloc obișnuit pe strada Mioriței. Omul abia s-a mutat în bloc și totul din casă trădează intenția stăpînului de a moderniza apartamentul. Dintr-o cameră se aude o crainică a unui post de televiziune citind o știre. Vocea ei răsună aproape strident de dincolo de ușă. Bărbatul ascultă oarecum buimac explicațiile pe care i le dăm pentru vizita noastră. Își ferește ochii în care se citește stupoare, neîncredere și o undă de disperare. E alunecos și oarecum dezlînat în declarații. După ce îngaimă prima dată că nu știe nimic despre asta, la insistențele noastre, Remus Dănuț Aparaschivei spune că astfel de dispozitive sînt la îndemîna oricărui electronist. „De fapt, asemenea aparatură o poate face și un copil de la Casa Pionierilor, nu-i mare scofală se găsesc astfel de scheme în toate revistele, pe toate drumurile. Nu pot să vă spun mai multe lucruri pînă nu citesc și eu dosarul și pînă nu mă consult cu avocatul meu”, ne-a declarat el.
Dănuț Aparaschivei este absolvent de liceu de construcții și, de altfel, acesta este domeniul în care a activat mai tot timpul. Și acum se ocupă de o firmă de amenajări interioare, dar are și o societate, Disco Dot Com SRL Bacău, care are ca obiect de activitate dotarea discotecilor. Lasă să se înțeleagă că afacerea aceasta nu i-a adus prea mult profit. Deși nu vrea să comenteze dacă acuzația atît de gravă de atentat la siguranța națională a României este justificată sau nu și nici nu vrea să spună cum de i-a venit ideea de a confecționa microfoane de interceptare a convorbirilor, Dănuț Aparaschivei recunoaște că, pentru el, fabricarea acestor dispozitive a fost o joacă de copil. Tată a două fetițe minore, el riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și șapte ani, dacă va fi găsit vinovat de punerea în pericol a siguranței naționale. (Mirela ROMANEȚ, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns