• sute de oameni sînt obligați să stea zilnic ore întregi în ger pînă să ajungă să dea testul de examinare • în sală, candidaților le îngheață pixul în mînă • deși pînă acum prin „focul” examinării au trecut atît parlamentari, cît și o parte dintre edilii urbei, nimeni nu a luat nici o măsură • la concursul de ieri s-a prezentat și un bătrîn de 71 de ani
Oameni înfofoliți, o baltă înghețată și o clădire ce aduce mai degrabă a hangar decît a sală de examen. Aceasta este imaginea dezolantă pe care o oferea, ieri, locul de desfășurare a examenului pentru obținerea permisului de conducere auto. Și asta nu de azi, de ieri, ci de vreo două decenii, timp în care pe aici s-au perindat mii de candidați. Printre aceștia, nume sonore de parlamentari sau de edili locali, dar nimeni nu și-a pus problema că sala este total improprie unei astfel de activități. Polițiștii spun că ei nu au nici o putere. „A fost o vreme în care ploua prin tavan ca afară. Am găsit cîțiva oameni care ne-au sărit în ajutor, au acoperit clădirea, și acum nu mai plouă. A fost cîndva și căldură, dar lucrurile s-au schimbat și acum caloriferele sînt bocnă. O să facem rost de cîteva aparate electrice, care să mai încălzească, cît de cît, măcar o parte a sălii. Mai mult decît atît nu putem face”, ne spune unul dintre polițiștii examinatori.
Cu toate aceste neajunsuri, examenul decurge normal. Candidații sînt strigați unul cîte unul, primesc formularul de examen și se așează cuminți în bănci.” Am și eu o problemă. Mi-am uitat buletinul acasă. Sînt din Berzunți și nu mai am timp să merg să-l iau. Vă rog să mă primiți și o să vă aduc buletinul mai tîrziu”, spune, la un moment dat, unul dintre candidați. Deși pare om de încredere, Virgil Iordache nu poate fi ajutat. Polițiștii îi spun că nu-l pot primi la examen și îl sfătuiesc să se reprogrameze. Poate data viitoare va avea mai mult noroc.
Cel mai optimist pare însă a fi Lică Cartas, în vîrstă de 71 de ani, din Podu Turcului. Decanul de vîrstă al tuturor candidaților de ieri s-a prezentat dezinvolt la examen și spera să obțină măcar 23 de puncte. Mai ales că în cele două dăți în care mai dăduse examen acumulase 19 și 20 de puncte. „Am o mașină acasă și nu are cine s-o conducă. Copii n-am, iar baba mea nu s-ar urca în ruptul capului la volan. Doar n-o s-o las în curte să ruginească. Mașina, bineînțeles”, spune hîtru bătrînul. Printre ghinioniștii zilei care au făcut degeaba drumul pînă la Bacău au fost cîțiva tineri din zona Moinești. Aceștia aveau anexat la dosar un aviz psihologic, însă examinatorii nu l-au luat în seamă deoarece era semnat de un medic neautorizat. Alți bani, altă distracție…
Pentru mulți dintre concurenți, examenul de ieri a fost o surpriză. Nu din pricina chestionarelor, care au rămas aceleași, ci pentru că a fost prima oară cînd corectarea s-a făcut în prezența a cîte doi reprezentanți de la fiecare comisie, aleși în mod întîmplător din rîndul concurenților. Dacă trei dintre ei au aflat și s-au bucurat primii că au reușit, nu același lucru se poate spune despre Ana Benea, singura din grupul de „supervizori” din public care nu a trecut examenul de ieri. „Această nouă prevedere legală mi se pare foarte bună, deoarece este asigurată o transparență a corecturii chestionarelor. Oricum, testele sînt de tip grilă și fiecare concurent își poate da seama de punctajul pe care l-a realizat imediat după ce a părăsit sala de examen”, ne-a declarat comisarul Virgil Huștiu, unul dintre polițiștii examinatori.
După o zi de concurs începută la 9,30 și terminată în jurul orei 17,00, rezultatele s-au situat în limite normale. Adică, mai puțin de jumătate dintre cei 170 de candidați au picat la proba teoretică, iar un sfert din cei rămași, la proba practică. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns