MOTOR, caută !
Dacă stăm să ne gîndim că doar anul trecut au fost indexate peste un miliard de pagini web, iar numărul acestora se află într-o continuă creștere, ce vom face peste cîțiva ani ? Soluția va sta, desigur, în sistemul motoarelor de căutare.
Pe scurt, un motor de căutare este o colecție imensă, nelimitată de adrese, link-uri către pagini web ce alcătuiesc resursele Internetului. Folosind sistemul cuvintelor cheie, acesta caută și găsește rezultate caracterizate prin legături către site-uri web unde cuvîntul respectiv este folosit. Cînd realizați o căutare este indicat să folosiți cît mai multe astfel de motoare. Încercați diferite combinați între cuvinte, lărgind cîmpul lexical al acestora. Sinonimele vă pot fi și ele de mare ajutor mai ales atunci cînd nu găsiți rezultate aferente cuvîntului de bază. Accesibilitatea la un astfel de motor este cît se poate de simplă, după ce ați ales unul dintre ele fie Google sau Yahoo!, cele mai populare, următorul pas constituie obiectivul căutări, mai exact scrierea „cuvîntului cheie” în cîmpul de căutare, efectuați click pe butonul „Search” (Caută) și căutarea pe web a început! Pentru a vă face o idee asupra acestora, am încercat să vă prezint cîteva dintre cel mai des utilizate motoare de căutare din întreaga lume:
Google – www.google.com , este cel mai folosit motor de căutare din întreaga lume, fiind lider în acest domeniu pe web. Popularul motor vine cu ceva nou față de celelalte rivale ale sale și anume funcția „page-rank” realizîndu-se astfel o contorizare a celor mai căutate pagini din acest motor. Aveți posibilitatea de a personaliza căutarea în aproape orice limba doriți, implicit rezultatele vor fi din limba respectivă. Dacă nu sînteți mulțumit de căutările efectuate, Google mai oferă încă o opțiune: „Căutare Avansată” întîlnită la majoritatea motoarele de căutare, urmărind anumite criterii bine stabilite de către utilizator se face căutarea, un exemplu ar fi la găsirea unei poze, putînd fi specificate dimensiunile în care să se încadreze aceasta, chiar și formatul ei, numele ce îl va conține poza căutată și multe alte opțiuni vă stau la dispoziție dacă veți folosi serviciile oferite de acest motor de căutare.
Yahoo! – search.yahoo.com , pe lîngă multitudinea de servicii oferite de acest mare portal, avem la dispoziție și un motor de căutare. Fiecare din aceste site-uri încearcă să vină cu ceva nou în fața utilizatorilor. Yahoo a reușit să aducă tot mai multe noutăți: un sistem de căutare ce poate compara prețurile unor produse care se achiziționează online, o căutare și clasificare a ofertelor pentru locurile de muncă, căutarea de hărți pe regiuni din întreaga lume, liste cu abonații telefonici din America și nu numai. Chiar dacă acum aceste servicii sînt folosite și de alte site-uri de profil, Yahoo a fost primul care a creat și a implementat aceste servicii, dar din păcate nu a reușit să se impună la fel de bine pe segmentul căutări ca adversarul său, Google.
AltaVista – www.altavista.com, bazat în special pe căutarea pe Internet, acest motor oferă o mare flexibilitate de construire a șirurilor, avînd posibilitatea de a dezvolta o metodă de căutare și sortare a informațiilor care presupun interesul dvs. Trebuie să țineți cont de utilizare termenilor de legătură între cuvinte cum ar fi „AND”, „NOT” sau „OR”, spre exemplu atunci cînd vreau să caut rezultate după un anumit termen, pot scrie: „games not movies”, rezultatele vor fi doar cele ce au legătură cu primul cuvînt, în cazul nostru „games”. Tot aici veți găsi multe instrumente diferite față de celelalte motoare.
Un alt criteriu după care am putea să realizăm o căutare, ar fi în funcție de preferințe: imagini, filme, jocuri, muzică, există unelte de căutare special pentru acest gen de fișiere. Kazaa este un utilitar ce realizează schimbul de fișiere, într-un grup de utilizatori, permițîndu-le acestora să schimbe diverse materiale, programul avînd integrat un sistem de căutare a diverselor fișiere în baza de date a fiecărui utilizator ce folosește acest program. În cazul în care doriți o anumită melodie a formației preferate, puteți folosi alt program de același tip, Napster (www.napster.com), de unde puteți descărca direct melodia dorită de dvs. Mai multe informații legate de această temă a „schimbului de fișiere” într-un articol viitor.
Oricît de mult se va pune accent pe motoarele de căutare din web, cu siguranță acestea vor fii parte integrantă din viitorul Internetului, fiind astfel „mine de aur” pentru firmele dezvoltatoare și deopotrivă simplilor utilizatori. (Iulian VILIMAN)
Lasă un răspuns