Adolescentul din ziua de astăzi este tot mai preocupat de modă, muzică, sport, sexul opus, dar din ce în ce mai puțin de literatură. Profesorii și părinții sunt tot mai îngrijorați de acest fenomen care ia amploare. Dar, din ce motive tineretul nu are nici cea mai mică atracție pentru creațiile marilor clasici? Presupusul răspuns la această întrebare pe care un adoleșcent super”-cool” l-ar putea da ar fi: „de ce să stau să citesc o carte, care pînă la urmă s-ar putea nici să nu-mi placă, dacă pot face ceva mai interesant și mai plăcut? Nu mai bine merg cu bicicleta, văd un film, ies în oraș, stau pe Internet sau fac orice altă activitate decît să îmi obosesc ochii într-o carte cu și despre oameni demult morți, scrisă de către un alt mort? Ce mă interesează pe mine, adoleșcentul mileniului trei, care știu tot ce mișcă în lumea modernă și sunt la curent cu toate noutățile societății de astăzi, ce a făcut și ce a dres cutare acum zeci și zeci de ani?”.
Într-adevăr, în ziua de azi „ai blană” dacă nu știi să te ții în pas cu moda hainelor, dacă nu ai un telefon care să-l ascunzi în podul palmei sau dacă nu ești la curent cu ultimile noutăți în materie de muzică, mașini, baruri, cu alte cuvinte, dacă nu ai „stil”. Acesta ar fi noua definiție a cuvîntului care altădată reprezenta cu totul altceva. Nu tu maniere, nu tu cultură, doar imaginea contează, părerea celorlalți. În acest caz, tînărul adolescent al prezentului cum ar avea el timp de citit o carte dacă e prea ocupat de un televizor, net, cumpărături și partener?
Trebuie să recunoaștem că și aceasta e o viață stresantă. Dar, totuși, cum putem noi să ne motivăm în fața celor care ne contestă ca nație, dacă nu ne cunoaștem istoria, tradiția, fapte care se găsesc numai în scris.?Cum putem fi respectați de alte națiuni dacă nu ne respectăm noi înșine, dacă renunțăm la geniile care ne-au consacrat în lume? Puțini sunt cei care în ziua de astăzi mai citesc o carte în afara celor obligatorii studiilor școlare. Și chiar materia obligatorie este frecvent „fentată” cu cîte un comentariu de prin culegeri sau de pe internet. Mă înteb cum poate vorbi unul care nu a citit o carte în viața lui, dar este în centrul atenției pentru că are mașină tare și bani gîrlă. Probabil agramat, fără acordul verbelor, cu un bagaj lexical infim, dar plin de argouri și neologisme din limba engleză. Asta vom vorbi într-un viitor apropiat: o româno-engleză agramată, o țigănească modernă, că doar așa suntem priviți, ca un popor de țigani. Nu cred că v-ar conveni să fiți arătați cu degetul pe străzile occidentului și asemuiți cu indienii! Să știți că și un țigan șmecher stă la o terasă scumpă din centrul orașului cu o bere grea, cu un telefon mai tare ca al vostru, dar singurul lucru care ne poate dosebi de el este cultura. Așa că puneți mîna pe o carte că nu e mare rușine și nu am auzit pe nimeni care să moară de la prea mult citit. (Răzvan RADU)
Lasă un răspuns