Silvicultorii băcăuani, ca și cei din alte direcții silvice din țară, trebuie să preia paza pădurilor private. O ordonanță de urgență emisă acum aproximativ două săptămîni impune paza suprafețelor forestiere private prin intermediul personalului silvic specializat. În actul normativ se prevede că „Regia Națională a Pădurilor asigură paza pădurilor proprietate a persoanelor fizice, care nu sînt administrate prin structuri silvice autorizate, în vederea păstrării integrității, prevenirii tăierilor ilegale, distrugerii sau degradării vegetației forestiere, pășunatului abuziv, braconajului și a altor fapte infracționale sau contravenționale”.
În județul Bacău s-au retrocedat pe baza Legii 18, a fondului funciar, și a Legii 1/2002 circa 40.000 de hectare de pădure. Astfel, aproximativ 30.000 de proprietari și-au recăpătat suprafețele forestiere. În unele cazuri, cei care și-au recăpătat codrii sînt oameni în vîrstă, care se deplasează greu și nu au cum să-și păzească proprietatea. Din acest punct de vedere, noua ordonanță este benefică. Pe de altă parte, alți proprietari au tăiat cît au putut din arbori, neținînd cont de regimul silvic de exploatare, deși atunci cînd au primit pădurile s-au obligat să-l respecte.
Prima fază a aplicării ordonanței a fost inventarierea suprafețelor care ar trebui păzite. Conform reglementărilor, paza pădurilor private se face gratuit. Dar dacă proprietarii pot fi bucuroși că sînt păziți de furturile vecinilor sau a altor hoți, mai greu vor accepta să li se impună tăierea după anumite reguli. În principiu, Direcția Silvică Bacău a cerut angajarea a peste 40 de persoane pentru a asigura și paza acestor suprafețe.
Marea problemă în aplicarea acestui act normativ ține de faptul că între silvicultori și proprietari trebuie încheiată o convenție de pază. Aceasta presupune, în primul rînd, o inspecție de fond, astfel încît pădurarii să știe ce preiau spre supraveghere. „Aceste suprafețe forestiere nu pot fi preluate în pază oricum. Mîine-poimîine vine proprietarul și ne acuză că am furat nu știu cît lemn. Nu ar fi corect. Problema este cum adunăm proprietarii ca să facem acele convenții de pază. Teoretic, primarii ar trebui să adune proprietarii de păduri pentru încheierea acestor înțelegeri, dar nimeni nu știe deocamdată cum se va face acest lucru”, a spus directorul tehnic al Direcției Silvice Bacău. Culmea este că noua Constituție garantează proprietea, însă noul act normativ poate fi interpretabil. Unii îl pot înțelege ca o încălcare a dreptului lor de a face tot ce doresc cu ceea ce este al lor. Pe moment, nimeni nu știe ce va ieși din aplicarea noii ordonanțe. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns