Dreptul de asigurat este transformat într-un calvar
• cozile din farmacii au devenit obișnuință la începutul fiecărei luni pentru băcăuani • la Iași, cozile au devenit o amintire, dar în multe județe din Moldova situația este ca la noi • cu aproape aceeași sumă alocată pe furnizorul de medicamente, dar cu o populație mai mare, asigurații din Iași își iau compensate și gratuite chiar și la sfîrșitul lunii
Grija pentru sănătatea proprie îl preocupă pe fiecare om, mai ales cînd acesta știe că este cotizant, lună de lună, la fondul de sănătate. Din oala mare, comună, unde se adună banii tuturor asiguraților la sistemul public de sănătate, vin și fondurile alocate farmaciilor pentru medicamentele gratuite și compensate. Pentru fiecare persoană, care are nevoie de aceste medicamente, achiziționarea lor a devenit un adevărat calvar. Lună de lună, băcăuanii se înghesuie în farmacii pentru a-și ridica medicamentele prescrise de medici. Ei știu că dacă nu se prezintă cu noaptea în cap și în primele cinci zile ale lunii în farmacii, riscă să stea cu rețeta în buzunar pînă luna următoare, deoarece banii alocați pentru gratuite și compensate se termină foarte rapid. Nici schimbarea, în acest an, a modului de acordare a plafonului pentru farmacii și distribuirea mai multor sume farmaciilor de cartier, nu a reușit să pună capăt cozilor din farmacii și să îi mulțumească pe asigurați. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a susținut de nenumărate ori că sînt bani pentru medicamente și că aceste cozi sînt în primul rînd o problemă de mentalitate. Ba, de multe ori s-a dat chiar vina pe presă, că prin articolele publicate provoacă panică în rîndul asiguraților, de parcă aceștia nu ar ști și fără noi cît de greu întri în posesia medicamentelor. Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău, chiar a încercat să demonstreze că farmaciile au onorat rețetele și la două zile după trecerea celor cinci zile în care s-ar epuiza banii din plafonul lunar pentru medicamentele gratuite și compensate. „Cinci din patru farmacii au eliberat într-o zi rețete în valoare de 449 milioane de lei, iar a doua zi, de 749 milioane de lei. Este aproape un miliard eliberat în două zile, deci sînt bani pentru medicamente”, ne-a explicat, încă o dată, directorul Stoica. El însă a uitat să solicite farmaciilor și informații despre plafonul cărei luni au eliberat acestea medicamentele, pentru că multe au intrat deja bine în banii pe lunile următoare.
Și dacă banii sînt totuși suficienți, iar sistemul nu are carențe, de ce totuși oamenii se înghesuie pentru pastile în farmacii? Una dintre explicații o poate constitui managementul defectuos. Un exemplul miraculos pentru băcăuani este Iașiul, unde asigurații au uitat de aproape un an ce înseamnă cozi în farmacii. Aici, rețetele de gratuite și compensate sînt onorate fie că te duci în prima zi a lunii, pe opt sau pe 20. Comparînd suma care revine fiecărui furnizor în parte din bugetul anual contractat de la Iași, cu cel din Bacău, se observă că diferențele dintre noi și ei sînt mici, iar Iașiul are o populație mai mare decît Bacăul. Cei 137 de furnizorii de medicamente gratuite și compensate au primit, anul acesta, un buget de 351 de miliarde de lei, din care au fost achitate arierate din 2003 în valoare de 141 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că pentru anul acesta au rămas farmaciilor 210 miliarde de lei. Pe farmacie, ar reveni un fond de 1,53 de miliarde de lei anual. În Bacău, cele 94 de farmacii aflate în contract cu CJAS Bacău au primit inițial un buget de 172 de miliarde de lei, din care s-au achitat arieratele de anul trecut și au rămas 127 de miliarde de lei, adică 1,35 miliarde de lei de farmacie. Explicația eficienței sistemului din Iași ne-a dat-o Liviu Druguș, purtător de cuvînt la CJAS Iași. „Lumea s-a disciplinat, iar noi am încercat să facem o educație a medicilor de familie și de specialitate în ceea ce privește numărul de rețete eliberate. Apoi, am introdus noțiunea de farmacist de familie, care a dat roade și am eliminat cozile. Acest sistem, de farmacii de familie, a reprezentat rugămintea noastră către asigurați, dar și medici, de a-i orienta către o anumită farmacie, de unde să își ridice lună de lună medicamentele. Asta a făcut să se stabilească o relație mai bună și eficientă între medic și farmacie, iar farmaciile știu acum care sînt clienții lor și de ce medicamente au nevoie, așa că asiguratul își găsește medicamentele în orice zi a lunii”, ne-a explicat Liviu Druguș. Nu ar fi exclus ca acest sistem să dea roade și la Bacău.
Marea majoritate a județelor Moldovei se confruntă cu o situație similară Bacăului. La Vaslui sînt 22 de farmacii în contract de finanțare cu Casa de Sănătate, cu un buget anual de 57,6 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde de lei de farmacie. Cu toate acestea, poate și din cauza sărăciei și a gradului ridicat de îmbolnăviri, oamenii stau la cozi interminabile pentru gratuite și compensate. La Roman sînt 15 farmacii în contract de finanțare cu Casa de Sănătate Neamț, iar ele au primit anul acesta un buget de 18,6 miliarde de lei. Suceava are în contract de finanțare cu CJAS 94 de farmacii, la fel ca la Bacău. Acestea au primit anul acesta un buget de 102,5 miliarde de lei, bani insuficienți pentru cerințele de gratuite și compensate. Cozile sînt și aici la ordinea zilei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns