Admiterea computerizată continuă să facă victime, deși este în cel de-al patrulea an de desfășurare. Organizatorii acestui sistem de repartizare în școli erau convinși, înainte de desfășurarea concursului, că elevii și părinții, supravegheați de diriginți, nu vor mai avea probleme în ce privește operațiunea de completare a fișelor de înscriere. Lucru care s-a dovedit total fals.
În acest an, admiterea computerizată s-a desfășurat în aceleași condiții ca și anul trecut. Singura diferență, și cea mai importantă, a constituit-o modalitatea de calculare a mediei de admitere în liceu. Dacă anul trecut, media de la Capacitate a contat în procent de 75 la sută în calcularea mediei de admitere, diferența de 25 la sută fiind dată de media celor patru ani de liceu, în acest an jumătate a însemnat media testelor naționale, iar cealaltă jumătate a fost dată de media celor patru ani din școala generală.
Pentru prima etapă a repartizării computerizate din județul Bacău au intrat în calcul peste 7.100 de absolvenți de gimnaziu, chiar dacă numărul celor care au fost declarați admiși la testele naționale a depășit cifra de 7.730. Departajarea candidaților pe locurile pentru care au optat a făcut-o media de admitere. În acest an, elevii băcăuani au avut de ales între 5.768 de elevi la licee și 4.676 de locuri la școlile de arte și meserii din județ. Bătaia cea mare a fost, ca în fiecare an, pe locurile de la licee, în cursă intrînd elevii care au fost declarați admiși la examenul de testare națională. Anul trecut, pentru prima etapă a admiterii computerizate și-au depus fișele cu opțiuni 6.587 de elevi și au fost repartizați 6554 de elevi.
Numărul elevilor rămași în afara listelor este tot mai mare
Deși pare greu de crezut, în condițiile în care admiterea computerizată este în al patrulea an de desfășurare, în acest an numărul elevilor care au rămas fără un loc la liceu a fost de cinci ori mai mare decît cel de anul trecut. Dacă în 2003 au rămas fără un loc la liceu 34 de elevi, în acest an nu mai puțin de 176 de candidați nu și-au găsit locul printre elevii repartizați. „Principalul motiv pentru care elevii au rămas nerepartizați ține de faptul că în fișele de înscriere au trecut foarte puține opțiuni. Calculele pe care ei le-au făcut au fost eronate, așa că au rămas în afara listelor”, spune inspectorul Mirela Berza, membru în Comisia Județeană de Admitere. Cea mai dramatică situațe este a elevelor Ioana Mistodi, care a absolvit la școala din Poduri. Deși a avut media 8,55, ea nu a prins nici un loc la liceu. Tot cu medie foarte mare și nerepartizată a rămas și Domocoș Cosmina, de la Școala 3 Onești (fostă nouă), care deși a avut media de admitere 8,21, nu va prinde decît o școală de arte și meserii. Dintre cei 176 de elevi rămași nerepartizați, trei au avut medii de opt, 97 au avut medii între șapte și opt, iar alți 76 au avut medii cuprinse între șase și șapte. „Vina pentru că nu au fost repartizați este a elevilor și a părinților, pentru că nu au trecut suficient de multe opțiuni. În cazul lor nu există decît varianta repartizării computerizate în a doua etapă, la școlile de arte și meserii la care au mai rămas locuri libere”, ne-a declarat ferm Ghiorghi Iorga, inspectorul Școlar General al ISJ Bacău.
Anul trecut, din cei 34 de elevi rămași nerepartizați, cea mai mare medie a avut-o Anca Tincu, de la Școala cu clasele I-VIII din Cernu, care a avut media de admitere 7.31. Alți doi elevi din cei 34 nerepartizați anul trecut au avut medii peste șapte, 26 au avut medii între șase și șapte, iar cinci dintre cei nerepartizați au avut medii peste cinci.
Mediile de admitere au fost mai mari
Faptul că în acest an media de la testarea națională a contat doar în procent de 50 la sută, la egalitate cu media celor patru ani de liceu, și-a spus cuvîntul asupra clasamentului final de admitere. „În acest an, mediile de admitere au fost mai mari decît în anii precedenți. Acest lucru se datorează, fără îndoială, modalității de calcul a mediei de admitere. Faptul că ponderea mediei din școala generală a crescut de la 25 la 50 la sută și-a spus cuvîntul”, afirmă Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general al ISJ Bacău.
Dacă anul trecut doar cinci clase au avut ultima medie de admitere mai mare de nouă, în acest an, cifra claselor cu ultima medie peste nouă s-a dublat. Clasele de matematică informatică de la liceele din județul Bacău au atras elevii cu cele mai mari medii de admitere din județ. Practic, specializările de „Matematică- informatică” de la Colegiile „Vrănceanu”, „Ferdinand I”, „Vasile Alecsandri” și „Ion Ghica” din Bacău și „Dimitrie Cantemir” Onești , „Grigore Moisil” Onești, Grupul Școlar Forestier Comănești și Liceul „Spiru Haret” Moinești au atras cei mai buni elevi din județ. În topul celor zece specializări la care ultima medie de admitere a fost mai mare de nouă s-au mai „infiltrat” doar clasa de științe sociale de la Colegiul „Ferdinand I” și cea de filologie de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. Alte 35 despecializări de la liceele băcăuane și-au completat numărul de clase cu elevi ale căror medii de admitere au fost cuprinse între opt și nouă.
Într-un top al liceelor preferate de elevii cu medii mari, anul trecut, primul loc a fost ocupat de Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, specializarea „matematică -informatică”, unde ultima medie de admitere a fost 9,36. Locul secund este ocupat de Liceul „Dimitrie Cantemir” din Onești, specializarea „matematică -informatică”, cu o ultimă medie de admitere de 9,13, și Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, specializarea „matematică-informatică”, unde ultimul admis a avut media 9,13. Oarecum suprinzător pentru faima liceului, Colegiul Național „Ferdinand I” este, din acest punct de vedere, doar pe poziția a patra cu o medie de admitere de 9,04 la „matematică -informatică”. De altfel, profilul real a fost și anul trecut, ca și în acest an, preferatul absolvenților de gimnaziu, prima specializare umanistă din clasamentul amintit fiind clasa de filologie de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, care ocupă un onorant loc cinci cu o ultimă medie de admitere de 9,03. Atît anul trecut, cît și anul acesta, după prima etapă a repartizării computerizate nu au mai rămas locuril libere decît la clasa de frecvență redusă a liceului din Podu Turcului. În rest, elevii care nu au prins prima etapă a repartizării computerizate au mai putut opta numai pentru locurile rămase libere la școlile de arte și meserii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns