• mai toate liceele băcăuane percep bani pentru eliberarea adeverințelor și foilor matricole, deși Constituția garantează că învățămîntul este gratuit • unele instituții au făcut o adevărată afacere din eliberarea actelor de studii, cerînd și 100.000 de lei pentru o foiaie matricolă și o adeverință de bacalaureat • totul se face sub acoperirea unei hotărîri a consiliilor de administrație ale școlii • conducerea învățămîntului băcăuan spune că perceperea taxelor este anormală, însă atîta timp cît școlile au autonomie, nu se poate interveni
Elevii băcăuani care au absolvit liceul în acest an trebuie să plătească pentru adeverințele și foile matricole pe care șolile le eliberează, chiar dacă în România învățămîntul este gratuit. În ultimii ani, în rîndul liceelor băcăuane a devenit o adevărată modă ca pentru orice act pe care elevii îl solicită la secretariatele școlilor, părinții să scoată bani din buzunar. La cele mai multe dintre școli sumele nu sînt deloc de neglijat, iar ca tinerii să se înscrie la facultăți, părinții trebuie să achite pentru foile matricole și adeverințele de bacalaureat cîteva sute de mii de lei. De departe, în topul celor mai costisitoare licee din Bacău se numără Colegiul „Vasile Alecsandri” și Liceul Sportiv din Bacău, unde pentru o adeverință elevii trebuie să plătească 50.000 de lei, iar pentru o foaie matricolă trebuie achitați alți 50.000 de lei. „Dar dacă vreți două, trebuie să plătiți 100.000 pentru adeverințe și încă 100.000 pentru foi matricole”, a ținut să ne avertizeze secretara de la Colegiul „Alecsandri”. În aceste condiții, un elev care vrea să se înscrie la trei facultăți, ca să fie sigur de reușită, cum fac cei mai mulți, trebuie să achite 300.000 de lei numai pe actele de studii de la școală, fără a mai pune la socoteală banii de transport, legalizarea celorlalte acte sau taxa oficială de înscriere. Și la celelalte licee din oraș, deși sumele sînt ceva mai mici decît la cele două licee menționate, actele tot costă.
În topul celor mai costisitoare licee urmează Grupul Școlar „Dimitrie Mangeron” din Bacău, unde pentru o adeverință se plătește suma de 35.000 de lei și tot atît pentru o foiaie matricolă, la Liceul de Chimie din Bacău se percep 30.000 de lei pentru fiecare document eliberat, iar la Colegiul Economic se cer 20.000 de mii de lei pentru fiecare document eliberat de secretariatul școlii. La Colegiul „Ferdinand I”, foaia matricolă costă 25.000 de lei, iar adeverința încă 15.000 de lei. Și colegiile din județ au adoptat repede moda taxelor pentru actele de studii, în ideea de a face bani cît mai pot de pe urma absolvenților. La Colegiul „Dimtrie Cantemir” din Onești se percep cîte 25.000 de lei pentru fiecare hîrtie cu notele obținute, aceeași taxă fiind percepută și absolvenților de la Liceul „Spiru Haret” din Moinești.
Printre liceele unde taxele sînt modice se numără Licepul Pedagogic din Bacău, unde adeverința costă 10.000 de lei, iar foaia matricolă tot atît, în timp ce la Liceul de Artă absolvenții trebuie să achite doar 5.000 de lei pentru fiecare document pe care îl solicită de la secretariat. „Din banii ăștia plătim hîrtia, tonerul la imprimantă și energia electrică, nu facem afaceri. Dacă am avea bani pentru consumabile nu am cere bani nici pentru aceste documente”, susține secretara de la Liceul de Artă din Bacău. Singurele licee din Bacău la care elevii nu trebuie să scoată nici un leu din buzunar ca să ia foile matricole și adeverințele de bac sînt Colegiul „Gheorghe Vrănceanu” și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.
Interesant este că în absolut toate cazurile motivația pentru care este percepută taxa de eliberare a studiilor este aceeași: școlile nu au bani să achite tonerul și hîrtia pe care le consumă cu eliberarea documentelor de studii. Numai că o parte dintre școli au făcut o adevărată afacere din această activitate, care pînă la urmă intră în obligația lor. Toți directorii care au instituit taxa aberantă de eliberare a diplomelor se prevalează de o hotărîre a Consiliului de Administrație. Între Liceul de Artă și Colegiul „Alecsandri” este o diferență de zece ori mai mare, care în orice fel poate fi justificată, numai prin diferența de preț a hîrtiei și tonerului nu. La Colegiul „Alecsandri”, dacă toți cei 270 de elevi ar solicita numai un rînd de documente de studii, școala ar încasa nu mai puțin de 27 de milioane de lei. Bani din care s-ar cumpăra hîrtia și tonerul pentru încă zece generații.
Perceperea taxelor pentru eliberarea actelor de studii nu este o necunoscută la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, însă șefii dau din umeri atunci cînd vine vorba de legalitate. „Nu este nomală perceperea unor astfel de taxe. Dar atîta timp cît școlile nu primesc bani pentru hîrtia și tonerul pe care le consumă, cineva trebuie să plătească. Nu putem interveni, pentru că școlile nu sînt nici în subordinea ministerului, nici a Inspectoratului, ci au autonomie”, spune Ghiorghi Iorga.
În aceste condiții, părinților și elevilor nu le rămîne decît să se uite unii la alții și să constate că perceperea de taxe la școli este normală în România anilor 2004. Și să scoată bani din buzunar pentru fiecare document pe care îl cer de la școală, chiar dacă în Consitituție se garantează că „în România învățămîntul este gratuit”. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns