• președintele Tribunalului Bacău se alimentează cu consumabile de la firma fratelui său, care este și administratorul Tribunalului • potrivit legii funcționarilor publici, președintele Tribunalului și fratele său, administrator al aceleiași instituții, sînt în incompatibilitate
• tot fratele președintelui Tribunalului este cel care face documentația de plată pentru un telefon mobil, pe care îl cumpără, îl recepționează, apoi și-l dă sieși în primire
Cezar Pocovnicu este un personaj de care puțină lume din afara Tribunalului Bacău știe prea multe. La Tribunal, Judecătorii și Curtea de Apel Bacău, el el este însă suficient de cunoscut întrucît este omul care împarte banii pentru întreținerea și funcționarea tuturor instanțelor din județ. Cezar Pocovnicu nu este nici judecător, nici procuror, nici trezorier. El este fratele lui Dumitru Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău dar, în același timp, și administratorul instituției. Adică omul de care depinde dacă un judecător are hîrtie de scris, ton la telefonul din birou sau lumină deasupra capului. Așa încît este suficient de cunoscut de toți magistrații și funcționarii instanțelor care, vrînd-nevrînd, ajung măcar cu o cerere de un consumabil pe la el.
Potrivit Legii funcționarilor publici, între funcțiile celor cei doi frați există însă un caz clar de incompatibilitate. Articolul 95 din lege, specifică, fără a lăsa loc la interpretări, că „nu sînt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcționarii publici respectivi sînt soți sau rude de gradul I”. Or, cei doi frați sînt unul președinte, iar celălalt administrator la aceeași instituție publică: Tribunalul Bacău. Adică chiar la instituția chemată de lege să constate și să sancționeze prin deciziile judecătorilor toate cazurile de incompatibilitate ale funcționarilor publici din județul Bacău. Nimeni însă nu a observat acest aspect. Nici măcar Curtea de Apel, instituție ierarhic superioară, și care, din momentul în care „Ziarul de Bacău” a început seria acestor dezvăluiri, păstrează o tăcere mai mult decît suspectă. Asta, pentru că în ciuda eforturilor noastre de a înțelege cum de s-a ajuns ca tocmai la Tribunalul Bacău să existe și să funcționeze o relație de incompatibilitate atît de evidentă, nimeni nu a putut să ne ofere vreo relație. Și ieri, ca și alaltăieri, nu am găsit pe nimeni disponibil din conducerea instituției care să ne lămurească în legătură cu acest aspect.
Cezar Pocovnicu SRL, firmă cu nume de frate de președinte de Tribunal
Cezar Pocovnicu mai este și administratorul unei firme comerciale, căreia nu s-a sfiit să-i dea chiar numele său: Cezar Pocovnicu SRL. Firma administratorului Tribunalului Bacău este furnizoare de consumabile la instituția la care lucrează și el și fratele său în calitate de președinte de instanță. Potrivit unei note de recepție din 6 august 2003, Cezar Pocovnicu SRL a furnizat Tribunalului Bacău toner și diskete în valoare de peste 16 milioane de lei. Culmea este că din comisia de recepție face parte și Cezar Pocovnicu, ceea ce nu-i creează nici o jenă în a semna altături de colegii săi. Și tot el este cel care semnează că ia marfa în primire. Ca și cum nu ar fi de ajuns, în februarie 2004, Cezar Pocovnicu, în calitate de administrator al Tribunalului, a întocmit o ordonanțare de plată prin care a solicitat, pe baza unei note de selecție, achitarea unui telefon mobil în valoare de 6,5 milioane de lei, document prin care s-a efectuat un virament de plată către firma Electric Plus SRL Bacău. Fratele său, președintele, nu a avut nimic împotrivă și a semnat pentru plata acestui telefon mobil. La fel ca și în cazul consumabilelor, Cezar Pocovnicu a semnat și ca membru al comisiei de recepție, dar și ca beneficiar al achiziției. Ceea ce nu face decît să ne îndreptățească să credem că în acest fel se derulau toate achizițiile pe care le făcea Tribunalul Bacău. Asta, fără ca nimeni să se mire că ar fi ceva în neregulă cu astfel de documente, și în condițiile în care judecătorii au pe rol dosare de fraude financiare în care administratori de firme sînt condamnați pentru mai puțin de atît. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns