Războiul pentru putere din PSD lasă o comună fără apă potabilă
• județul Bacău a pierdut peste 50 de miliarde de lei, finanțări nerambursabile obținute de la Agenția SAPARD • 20 de miliarde de lei de la Uniunea Europeană nu mai ajung la Vultureni, iar patru sate rămîn fără aducțiune de apă potabilă • SAPARD a retras finanțarea, din cauză că autoritățile locale au întîrziat cu procedurile de desemnare a executantului • întîrzierile au fost cauzate de luptele intestine din PSD • Corbasca pierde o finanțare de peste 34 de miliarde de lei, care ar fi urmat să fie folosiți tot pentru o aducțiune de apă potabilă • de data aceasta, autoritățile locale dau vina pe proiectant
Războiul pentru putere din interiorul PSD, dus de mai bine de doi ani, începe să-și arate „roadele” chiar acolo unde n-ar fi trebuit: în nivelul de trai al oamenilor. Locuitorii a patru sate din comuna Vultureni nu vor mai putea beneficia de apă curentă, tocmai din cauza luptelor interne din PSD. Războiul de culise, purtat încă dinainte de alegeri, a avut ca efect pierderea unei finanțări de 20 de miliarde de lei, bani care ar fi fost folosiți pentru realizarea lucrărilor de alimentare cu apă din comuna Vultureni. Sute de familii au pierdut orice șansă de a beneficia de avantajele civilizației.
Agenția Sapard a reziliat două contracte de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii rurale din județul Bacău. Conform unui comunicat al conducerii Sapard, contractele au fost reziliate din cauza nerspectării de către beneficiari a termenelor limită specificate în contractele de finanțare.
Licitația s-a amînat pînă la Calendele grecești
Primăria din Vultureni a început demersurile pentru a obține finanțare pe un program Sapard încă din septembrie 2002, cînd a depus documentele la Iași. Două luni mai tîrziu, după ce Agenția și-a dat acordul, specialiștii de la MLPTL au venit în comună, să se documenteze la fața locului. După ce a fost trecut și acest hop, administrația locală a fost pusă să facă alte documente. Totul a durat pînă pe 12 aprilie, cînd șefii primăriei au fost chemați la București să semneze contractul de deschidere a finanțării. Proiectul acceptat de Sapard urmează să fie finanțat cu 26 de miliarde de lei din banii Uniunii Europene și vizează aducțiunea cu apă în satele Lichitișeni, Bosia, Năzărioaia și Dădești.
Pe 8 decembrie 2003, primăria Vultureni a dat anunț într-un ziar național că organizează licitație pentru a stabili firma care va face lucrarea. Licitația a fost stabilită, așa cum spun legea, pe 9 februarie 2004, adică după 60 de zile de la publicarea anunțului. Apoi, firma proiectantă a făcut, la cererea primăriei, și trei caiete de sarcini, care urmau să fie puse la dispoziția firmelor interesate.
Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, a fost acuzat chiar de un coleg din PSD, Neculai Aelenei, primarul din Vultureni, că ar fi vrut să „aranjeze” licitația. Primarul Aelenei l-a acuzat pe Lupu că a vrut să-i bage pe gît un cumnat, care trebuia să cîștige licitația pentru aducțiunea cu apă în Vultureni. Primarul nu a vrut să-l „ajute” pe Neculai Lupu, iar de aici, a declarat el, au urmat tot felul de presiuni. Aelenei nu a cedat, licitația a fost cîștigată de altă firmă, însă, peste toate, a rămas scandalul. Și, ce e mai grav, s-a pierdut foarte mult timp. Surse din partid ne arată că, de fapt, împotrivirea primarului n-ar fi venit așa din senin, ci în urma unui semnal de la Bacău. Oponenții din PSD ai președintelui Lupu au găsit acest prilej ca să-și motiveze decizia de trecere pe linie moartă a încă vicepreședintelui PSD Bacău. Ce a urmat s-a văzut, Lupu se află încă în război cu una dintre taberele pesediste, iar „disidența” primarului Aelenei s-a produs la ordin, ca parte a unei mașinațiuni politicianiste.
Anulare fără drept de apel
Una peste alta, deși alegerile au trecut, urmele au rămas. Locuitorii din Vultureni vor mai avea de așteptat mult și bine să le facă cineva aducțiunea de apă. Între timp, au renunțat la primarul care mai mult a vorbit decît a făcut pentru ei. Noul primar, Daniel Țăranu (membru PNL), stă acum să culeagă „roadele” luptelor intestine din PSD. „Licitația de execuție s-a ținut în noiembrie, dar s-a amînat succesiv pînă pe 29 iulie, din cauza conflictului dintre vechiul primar și președintele Lupu. Astea erau interesele lor”, spune Țăranu. El a primit în urmă cu doar cîteva zile decizia de reziliere a contractului de finanțare a proiectului de alimentare cu apă. Cei la la Agenția Sapard au considerat, pe bună dreptate, că executantul ce ar fi fost desemnat cîștigător al licitației de pe 29 iulie nu ar fi avut timp să facă lucrările pînă la termenul stabilit prin contract: 30 septembrie. „Păcat. Ar fi fost o investiție utilă, deși nu toți oamenii s-ar fi racordat, din cauza lipsei banilor. Acum, doar într-un sat a mai rămas alimentare cu apă, datorită faptului că este o sursă situată la altitudine și apa vine prin cădere liberă”, spune primarul Daniel Țăranu. Ca urmare, cele 20 de miliarde de lei s-au pierdut definitiv, iar șanse pentru o nouă finanțare nu se întrevăd.
Corbasca a pierdut banii din cauza proiectantului
Administrația comunei Corbasca a depus la Agenția Sapard, pe 25 septembrie 2002, o cerere de finanțare de 34 de miliarde de lei pentru o aducțiune de apă, de care ar fi beneficiat oamenii din șase sate. Primarul Iorgu Pușcașu (membru PSD), reales la „localele” din iunie, spune că, în aprilie 2003, a și fost semnat contractul de finanțare. „În primă fază, n-am avut proiect, ci am cîștigat finanțarea pe baza unui studiu de fezabilitate”, recunoaște primarul Pușcașu. Abia în noiembrie 2003 s-a găsit o firmă care să facă proiectul, document ce ar fi trebuit predat pînă în noiembrie 2003. „Au întîrziat foarte mult, pentru că noi nu le puteam face nici o plată, iar ei erau nevoiți să facă măsurătorile pe banii lor. Abia în februarie 2004 au terminat proiectul”, declară Pușcașu. El mai spune că, imediat, s-a dus cu proiectul în dinți la sediul Sapard, la biroul de Achiziții. „Mi s-a spus că între timp apăruseră unele modificări în anexe, în urma unor scandaluri cu finanțări frauduloase de la Suceava. Mi-au zis să le aștept sau să le mai caut pe Internet, că urmează să apară”, povestește primarul. El a așteptat mult și bine, pînă cînd s-a făcut prea tîrziu. Cu actele a terminat abia pe 23 aprilie, cînd a publicat în presa centrală anunțul de licitație. Două firme au cumpărat caietul de sarcini, dar numai una dintre acestea s-a prezentat la licitație. „Dar și ei au depășit suma aprobată de Sapard și au cerut prelungirea termenului de execuție pînă la 15 decembrie”, afirmă Pușcașu. Cei de la Sapard nu au acceptat cu nici un chip să amîne termenul fixat la 30 septembrie, deci finanțarea s-a anulat. „Era imposibil să se facă lucrările în două luni. Puteam să spunem că le facem, dar dacă nu reușeam trebuia să returnăm banii”, afirmă Pușcașu. Acum, primarul din Corbasca speră să rămînă cu proiectul în etapa a doua, care s-ar putea derula în 2005. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns