Membrii Comsiei de Dialog Social au descoperit încă o scăpare a legislației referitoare la raoporturile de muncă. Totul a pornit de la subiectul pus în dezbatere, și anume contractul colectiv de muncă. Spcialiștii în domeniu au admis că, de fapt, legea obligă să se înceapă negocierile pentru încheirea contractului colectiv de muncă, dar acest demers rămîne fără finalitate. Practic, de multe ori se întîmplă să aibă loc discuții și negocieri, dar contractul să nu se mai încheie niciodată. „Pentru evitarea unor astfel de situații, am propus o notă de fundamentare pentru inițierea unui amendament la lege, care îi vizează pe cei care nu încheie contractele colective de muncă”, a declarat Angela Bogea, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău.
În cadrul ședinței a mai fost discutată și problema locurilor de muncă. Pentru satisfacerea unui număr cît mai mare de oferte de locuri de muncă și sprijinirea persoanelor care nu lucrează, bursele de locuri de muncă reprezintă un mod eficient de punere în legătură a cererii cu oferta. Cel puțin așa opinează cei care lucrează în acest domeniu. În acest an, la Bacău au fost organizate șase acțiuni de acest tip, prin intermediul cărora sute de persoane au fost încadrate. Tot în acest an vor mai fi organizate două astfel de burse, care îi vizează pe tinerii absolvenți și pe cei trecuți de 45 de ani. „Tinerii absolvenți și cei trecuți de 40 de ani sînt vitregiți cînd este vorba despre găsirea unei slujbe. Tocmai de aceea există inițiativa de a organiza cele două burse ale locurilor de muncă”, a afirmat Angela Bogea.
A treia temă dezbătută în ședința Comisiei de Dialog Social se referă la eticheta produselor. Unul din drepturile consumatorului este acela de a fi corect informat asupra caracteristicilor produsului pe care dorește să îl achiziționeze. De aceea, eticheta trebuie să cuprindă denumirea produsului, denumirea și marca producătorului, adresa producătorului, cantitatea, termenul de valabilitate sau de garanție, principalele caracteristici tehnice și calitative, compoziția și eventualele riscuri previzibile și modul de utilizare a produsului Din nefericire, foarte multe firme își bat joc de clienți, și doar amenzile date de Protecția Consumatorului mai aduc lucrurile pe făgașul normal. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns