• legea nu le dă dreptul dascălilor care nu merg cu autobuzul să primească bani • în județul Bacău, aproape 300 de dascăli își plătesc din buzunar contravaloarea deplasării în cătunele în care predau
Cadrele didactice din județul Bacău care fac naveta în localitățile spre care nu există mijloace de transport în comun sînt în continuare văduvite în ce privește decontarea cotravalorii călătoriei spre școli. „În noile modificări aduse Legii 128/1997, privind statutul personalului didactic, ministerul putea face o corecție în ce privește navetiștii care merg în localități unde nu există autobuze. Aceștia ajung la școală cu mașinile personale sau de ocazie, dar pentru că nu pot prezenta biletele de autobuz sau alte documente, nu primesc nici un ban. Este o nedreptate care nu s-a corectat nici pînă acum”, ne-a spus nemulțumit Manole Chiriac, președintele Sindicatului Liber al Învățămîntului (SLI) Bacău. Potrivit datelor centralizate la sindicat, din totalul celor aproape 2.800 de dascăli navetiști din județul Bacău, aproximativ zece la sută merg spre localități unde nu există microbuze sau autobuze. Cele mai multe sînt sate uitate de lume, unde sărăcia face legea, iar mașinile de ocazie ajung foarte rar. Cele mai elocvente situații sînt cele ale profesorilor ce predau la școala Fundu Răcăciuni, care trebuie să meargă pe jos 12 kilometri, sau cu mașina de la șoseaua principală, sau din comuna Blăgești, dar unde sindicaliștii spun că sînt condiții infernale de navetă. Restricția ca nu toți sindicaliștii să primească contravaloarea decontării biletelor este menținută de aliniatul trei al articolului 104, care precizează că „decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun se va face atît pe baza biletelor de călătorie, cît și a abonamentului”. De asemenea, pentru a obține decontul, solicitantul va prezenta, la sfîrșitul fiecărei luni de activitate, în afara documentelor de călătorie, pontajul zilnic efectuat de conducerea unității de învățămînt.
Potrivit sindicaliștilor băcăuani, în județul nostru, abia după procese de durată intentate consiliilor locale s-a reușit decontarea transportului pentru cei mai mulți dintre navetiști. „Din primăvara pînă în toamna trecută am avut mai mult de zece procese cu consiliile locale care refuzau să deconteze bani navetiștilor. După ce procesele au fost cîștigate și primăriile au fost obligate să achite și retroactiv sumele datorate dascălilor care fac naveta, și celalalte comune au început să achite aceste obligații”, mai spune președintele Manole Chiriac. Șefii sindicaliștilor din Bacău mai spun că, din totalul comunelor din județ, 72 decontează contravaloarea transportului. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns