Începe finala concursului feminin de gimnastică, pe echipe, de la Olimpiadă. Echipa României, avînd în componență pe Cătălina Ponor, Oana Ban, Dana Sofronie, Alexandra Eremia și pe băcăuanca Monica Roșu trece la treabă. Este pe primul loc după primul aparat, la 6 sutimi de SUA, și coboară pe al doilea după a doua rotație. Americancele amenință. Sînt adversare redutabile și foarte bine susținute din tribună. Fiecare exercițiu de al lor, fie el bun sau slab, este aplaudat zgomotos și pe îndelete. Ale noastre își văd de treabă. Nota Monicăi Roșu, 9.625 la sărituri, este cea mai mare din concurs și ne dă încredere că nu ne-am dus cu pluta la Olimpiadă ci pentru a cîștiga. 124 de miimi, avantajul SUA după evoluția de la paralele, devine floare la ureche în momentul în care fetele noastre urcă pe bîrnă. Notele nu sînt mari, dar sînt cele mai mari de la acest aparat. România trece pe primul loc. Urmează solul. România rămîne pe primul loc și îi șade bine. Solul este unul dintre aparatele noastre forte. Sîntem campioni olimpici. Oare de ce nu ne mirăm? N-avem timp. Ne bucurăm.
Procesul de la Focșani
Acum zece ani, Monica Roșu a plecat la Focșani cu Nicoleta Brînzei, una dintre antrenoarele de atunci de la Sport Club Bacău, la gimnastică. „Racolată” de la Grădinița 39 de antrenorul Corneliu Agop, care a fost influențat în bine de mama viitoarei mari gimnaste, Geta Roșu, Monica a ajuns subiect de dispută între cluburile din Bacău și Focșani. Cele două grupări sportive au ajuns la tribunal. Cîștig de cauză a avut SC Bacău. „Nu le-am dat atunci dezlegare Monicăi și fetelor care au plecat de la noi. Ne-am apărat singuri, în instanță, și am cîștigat. Acum, Monica Roșu reprezintă România și SCM Bacău la Olimpiadă. Ați văzut de ce este în stare și mă felicit că nu am cedat atunci”, spune Dorin Arădăvoaicei, directorul SCM Bacău.
Selecționarea la lotul olimpic
Corneliu Agop, cel care s-a ocupat de pregătirea Monicăi din 1996 și pînă în 1999, cînd sportiva a fost inclusă în lotul olimpic de perspectivă de la Onești, are cu ce se lăuda. Monica a luat în „perioada Agop” medalii peste medalii la concursuri interne și internaționale, stîrnind interesul antrenorilor de la lotul național de la Deva, Octavian Belu și Mariana Bitang. Drept urmare, în 2002 a fost inclusă în lotul olimpic al senioarelor, în care este titulară acum. Statutul de cea mai bună săritoare din lume nu a venit întîmplător. „Mi-aduc și acum aminte cum a ajuns la gimnastică. Și ea, ca și alți copii pe care i-am pregătit, nu voiau să se despartă de părinți. S-a despărțit pînă la urmă și părinții săi sînt fericiți acum. Au fost vremuri foarte grele. Făceam naveta la Onești să văd ce mai face. N-aveau, la un moment dat, nici veioză în cameră. A fost una dintre perioadele grele și nu acuz pe nimeni. Cine a dus-o greu știe cum este. S-a trecut și peste acest moment și a urmat episodul Deva, care este în derulare. Fără modestie, spun că am avut un rol important. Rolul antrenorului nu se oprește doar la pregătire. Mă bucur pentru ea și pentru că nu am cedat în momentele de cumpănă, ale carierei sale și, pînă la urmă, ale carierei mele. Primul ei concurs internațional, de la Milano, din 1996, a fost cel care m-a convins că Monica are stofă de mare campioană”, a afirmat antrenorul Corneliu Agop.
„Eram convins că vom lua medalie de aur”
Tot Agop consideră că între naționala de gimnastică feminină a României și cele ale Statelor Unite ale Americii și Chinei există o mică diferență valorică. „Speram, la începutul concursului, că avem șanse la medalia de argint. După evoluțiile de la primele două aparate eram convins, clar, că vom deveni campioni olimpici. Exercițiile și prestațiile sportivelor noastre la bîrnă au fost mult peste cele ale celor din SUA sau China. Îmi vor rămîne întipărite în memorie, toată viața, privirile americancelor pe fetele noastre care evoluau la ultimul aparat, solul. Erau cu ochii bulbucați, cînd spre saltea, cînd spre afișajul notelor. Am satisfacția împlinirii mele ca antrenor și a unei munci deloc ușoare. Mulțumesc foarte mult colectivului de antrenori de la loturile naționale, conducerii federației și conducerii de la club.
Arădăvoaicei a pronosticat „9.72” pentru Monica, în finala de la sărituri
Dorin Arădăvoaicei, directorul SCM Bacău, este de părere că medalia de aur a naționalei feminine de gimnastică, la care a contribuit și Monica Roșu, reprezintă „o coroană de măslin care va propulsa clubul băcăuan în lumea bună a sportului european, cel puțin. Trebuie să demonstrăm celor mulți că nu au plîns degeaba. Monica va lua cel puțin 9.72 în finala de la sărituri”. Antrenorul Agop nu se aventurează în pronosticuri, deși este convins că Mona este prim-favorită la medalia de aur. Avertizează: „Mona are ca principale adversare în cursa pentrui aur gimnastele din Corea și China. Roșu are o săritură din nota 10 și o alta din 9.90. Depinde foarte mult de felul în care face înșurubarea, de ținută în timpul „zborului” și de aterizare. Dacă îi vor ieși aceastea, nu are cum să rateze medalia de aur. Este foarte greu însă, pentru ea, să treacă de la o săritură cu întoarcere de 720 de grade la una cu întoarcere de 900 de grade”. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns