• locatarii se mai plîng că, peste toate aceste necazuri, sînt încărcați la întreținere cu sume fictive
Locatarii blocului nr. 3 D, situat pe strada Banca Națională din orașul Bacău, trăiesc cu spaima că, într-o bună zi, se vor trezi înghițiți de pămînt. Clădirea în care locuiesc a fost construită pe un mal de pămînt care a început să se surpe. Locatarii au făcut nenumărate plîngeri, de la primărie pînă la președinție, dar nu au primit decît pomisiuni.
Cel care de aproape zece ani se luptă pentru siguranța lui la toate aceste foruri este Alexandru Lucan. Bărbatul spune că a fost personal la primărie, și pe vremea vechii administrații, și acum, dar nu s-a rezolvat nimic. „Am fost în audiență la fostul viceprimar Laurian Lucaș și mi-a spus că nu are timp să se ocupe de viața a 21 de sufllete din blocul meu. Am fost și acum la primar și mi-a spus că o să se ocupe de problema mea, dar pînă acum nu s-a întîmplat nimic”, povestește supărat Lucan.
După construcția blocului, cei în temă și-au dat seama că au greșit și le-au promis locatarilor că vor consolida locul. Diferența de nivel dintre bloc și stradă era la acea vreme de mai bine de zece metri, dar nici pînă în ziua de azi zidul în cauză nu a mai fost construit.
După revoluție, cîțiva locatarii gospodari din blocurile vecine și-au construit garaje fix în malul de pămînt pe care era construit blocul. Ei au săpat în mal pentru a putea să-și construiască garajele, ajutînd astfel și mai mult la surparea pămîntului. Alexandru Lucan spune că în ultimii ani pămîntul alunecă tot mai mult și că ușor, ușor nu o să se mai poată merge prin grădina din spatele blocului.
Pentru a mai încetini surparea, locatarii au plantat mai mulți pomi și au montat un gard de sîrmă pe marginea malului. Dar, cu timpul, pămîntul a trecut prin gard, gardul stă să cadă și copacii s-au încovoiat.
Dornici să nu-și vadă blocul dus la vale, locatarii au mai făcut o investiție pentru siguranța lor: au pus de jur împrejurul imobilului dale de beton. În mai puțin de un an, dalele au crăpat, și investiția oamenilor s-a dus. „Am strîns bani și am adus un inginer constructor care ne-a montat dale de beton în jurul blocului. Dalele au ținut o perioadă, dar după un an au început să crape. Noi sîntem în majoritate pensionari și nu avem bani să schimbăm dalele la nesfîrșit”, ne-a mai declarat Lucan. Locatarii sînt de părere că de acest aspect ar trebui să se ocupe Primăria, pentru că plătesc în fiecare an taxe și impozite.
La omul sărac nici boii nu trag
Ca și cum nu ar fi fost suficient că bătrînii stau cu frica în sîn că ar putea intra în pămînt în orice clipă, ei mai sînt și încărcați la întreținere. Cel puțin așa susține cei cu care am stat de vorbă.
Anul trecut, o bună perioadă, apa caldă a fost oprită, dar bătrînii erau trecuți la întreținere cu apă caldă. „Ni s-a oprit apa pe motiv că nu consumăm și nu sîntem rentabili. Dar noi am plătit apa în continuare, pînă cînd am observat neregula și am anunțat la asociație. A durat mult pînă ni s-au restituit banii”, ne-a declarat Alexandru Lucan.
Neregulile au continuat și după acest incident. Iarna trecută, Guvernul a dat o hotărîre prin care se angajau să ajute cu subvenții familiile cu venuituri mici. În blocul 3 D, mai toți locatarii trebuiau să primească acest ajutor. Și au beneficiat de el, doar că, în loc să fie scăzut de la întreținere, ajutorul a fost adăugat la aceasta, factura devenind astfel de nesuportat pentru pensionari.”Cînd am văzut că totuși plătesc prea mult la întreținere, m-am dus la asociație și am cerut foia de plăți. Așa am descoperit că în loc să-mi scadă ajutorul, ei mi l-au adunat la suma întreagă”, ne-a mai spus Alexandru Lucan. Banii care i-a dat în plus la întreținere nici astăzi nu i-a mai văzut.
Locatarii din acest bloc se culcă în fiecare seară cu teama că, peste noapte, apartamentele lor vor fi înghițite de pămînt. Cel puțin pînă acum, stresul lor nu pare să-i fi mișcat pe factorii de răspundere din oraș. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns