Ediția a 39-a a Turului Ciclist al României a început ieri, 7 iulie, odată cu startul în etapa I, București – Buzău. Bacăul va fi cel de al treilea punct principal (n.r., cap de etapă) pe itinerarul Buclei românești, una care nu mai este un circuit, la fel ca în precedentele ediții, întrucît startul se va da din Capitală iar sosirea va fi la Craiova. În fața Prefecturii din Bacău se va încheia etapa a doua, astăzi în jurul orei 16:30. Plecarea spre Iași, via Vaslui, va fi dată de primarul Dumitru Sechelariu marți 9 iulie a.c. la ora 12:30. La competiție iau parte circa 80 de cicliști din 11 țări: Albania, Italia, Olanda, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Grecia, Iugoslavia, România. Țara noastră va fi reprezentată de patru echipe: Dinamo București, Conpet-Petrolul Ploiești, Stirom București și Bilal Brăila. De etapa băcăuană se ocupă Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Bacău. Doina Melinte, directorul acesteia, a avut mult de umblat în săptămîna trecută pentru a pune la punct detaliile unei cît mai bune organizări. Între altele, vor fi oferite premii de etapă care vor consta în bani, pentru primii trei clasați, 5, 4 respectiv 3 milioane de lei, tricouri (70 de bucăți) și 50 de plachete. Pe lîngă acestea se adaugă și eforturile făcute cu asigurarea cazării în noaptea de 8 spre 9 iulie. Înaintea plecării spre Iași, participanții au, printre altele, posibilitatea de a mînca „foarte repede”. Micul dejun este prevăzut la ora 8:30 iar prînzul pe la 11.
Sponsorii oficiali ai competiției vor premia tricoul galben (cîștigătorul concursului) – BRD, tricoul bleu (cel mai combativ sportiv) – Societatea Română de Radiodifuziune, tricoul roșu (cel mai bun sprinter) – Niro Group, tricoul verde (cel mai bun cățărător) – Sert Marochinărie și tricoul alb (cel mai tînăr ciclist) – Artimex. Cîștigătorul Turului României va primi 500 de dolari, iar următorii doi în clasament vor lua 300, respectiv 200 de dolari, în afară de ce dau Federația și oficialitățile din localitățile cap de etapă.
Traseul măsoară 1118 km, străbate 14 județe, are ca punct de plecare Bucureștiul și de sosire Craiova. Itinerarul are ca puncte principale localitățile: București, Buzău (kilometrul 102), Bacău (km 273), Iași (km 427), Piatra Neamț (km 559), Izvorul Mureșului / Odorheiu Secuiesc (km 664), Sibiu (km 804), Curtea de Argeș (km 962), Craiova (km 1118). Pe parcurs vor avea loc 16 sprinturi și 8 cățărări. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns