Frecventarea grădinițelor din Bacău începe să devină un lux pentru care părinții trebuie să facă eforturi din ce în ce mai mari. O lună de mers la o grădiniță cu program prelungit ajunge să coste de cîteva ori mai mult decît clasa întîi. Ca să plătească masa zilnică a micuțului care nu are cu cine rămîne acasă, dar și celelalte cheltuieli, în care intră engleza, calculatorul, gimnastica sau teatrul de păpuși, părinții trebuie să scoată lunar din buzunar două milioane de lei sau chiar mai mult.
Cu cîteva zile înainte de începerea anului școlar, înscrierea copilului la grădiniță se transformă într-un adevărat tur de forță. Certificate de naștere și căsătorie în copie, adeverințe medicale, avizul epidemiologic, declarație pe proprie răspundere referitoare la starea de sănătate a copilului, toate trebuie depuse la dosar pentru ca micuțul să poată merge să socializeze cu alți copii de vîrsta lui. Toată alergătura devine, însă, floare la ureche, față de ceea ce urmează după ce este deja înscris la o unitate de învățămînt preșcolar. Durerile de cap vin abia după ce începe anul școlar, iar părinții află că trebuie să dea bani pentru mîncare, bani pentru fondul școlii, al clasei, pentru calculator, limba străină, teatru de păpuși sau petreceri, dar și ultimele apariții editoriale în materie de cărți de colorat sau de povești.
Pregătirea unui micuț pentru grădiniță costă cîteva milioane bune de lei. Pe lîngă hăinuțe, teniși sau trening, care ajung la minimum un milion de lei, părinții primesc de la educatoare o listă cu tot felul de rechizite. Ca să cumpere acuarele, bloc de desen, carioci, culori, săculeț, hîrtie creponată, lipici, cărți de colorat sau coli de scris, ei trebuie să scoată din buzunat cel puțin 800.000 de lei. Dacă cheltuielile s-ar opri aici, părinții nu ar simți foarte acut faptul că în ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să-și poți ține copilul la grădiniță, mai ales atunci cîndeste cu progrtam prelungit. „În prima zi de grădiniță afli că trebuie să scoți din buzunar alți bani, după ce deja ai cumpărat rechizitele din listă și hăinuțele cu care să-l îmbraci. Lista cheltuielilor începe cu fondul școlii, care este 200.000 de lei, la care se adaugă fondul clasei, cel puțin 100.000 de lei. Cheltuielile nu se opresc aici. Masa pe zi era anul trecut 35.000 de lei. Un calcul rezonabil arată că dau aproximativ 1,2 milioane pe lună la grădiniță, dar de fapt suma este mult mai mare”, ne-a spus o mamă care anul acesta și-a dat micuțul pentru prima dată la grădiniță și s-a interesat la prieteni să vadă ce o așteaptă.
În ultimii ani, în rîndul grădinițelor din Bacău a devenit obișnuință ca puștii să facă și cursuri de limba engleză, calculator sau gimnastică cu un profesor specializat. Cursurile sînt opționale, dar cum în general părinții îi dau pe copii, cei care nu merg la aceste ore au doar alternativa de a rămîne singuri în clase. Variantă în schimbul căreia părinții preferă să scoată bani din buzunar, numai să nu-i știe singuri în clasă, izolați de restul grupului de copii. Alte cheltuieli „neprevăzute”, dar devenite deja obișnuite pentru părinți, sînt frecventarea teatrului de păpuși, vizite la muzeele din oraș, achiziționarea ultimelor reviste de colorat sau cărți de povești. Pentru micile „distracții” lunare ale copiilor, părinții aduc de acasă încă cel puțin 400.000 de lei, pe lîngă banii de mîncare, în cazul în care micuțul frecventează o grădiniță cu program prelungit.
De aici, costurile cu întreținerea lunară a copilului la grădiniță cresc, în funcție de pretențiile fiecărei instituții în parte. Grădinițele din centrul orașului sau cele unde copiii sînt ai unor oameni de afaceri ori funcționari cu bani își permit să le ceară tot ce își doresc. Spre exemplu, la Grădinița Crai Nou din cartierul Moiriței, fiecare părinte trebuia să aducă lunar hîrtie igienică, săpun lichid la jumătate de litru bidonul, un bidon de 20 de litri de apă plată, un set de pahare de unică folosință și șervețele de hîrtie fine cu care copiii să se șteargă pe mîini înainte de masă. Costuri care ajung undeva la 200.000 de lei. În tradiția gradinițelor mai sînt și cele trei serbări: de Crăciun, de 8 Martie și cea de la sfîrșitul anului. La fiecare dintre aceste evenimente la care părinții sînt invitați ei trebuie cotizeze din nou și să vină cu un buchet de flori și un cadou, fie el cît de mic, ca să le „mulțumească” doamnelor educatoare, dar și directoarei sau asistentei mediale. „La început te gîndești că dacă-ți dai copilul la grădiniță te costă maximum un milion și jumătate pe lună. Dar, de fapt, costul este de două milioane sau chiar mai bine”, ne spune o mamă care a trecut prin experiența unei grădinițe „cu pretenții”.
Băcăuanii care au experiența grădinițelor știu deja, în ciuda sumelor mari de bani alocate, la grădinițe nu găsesc raiul pe pămînt. Terenuri de joacă nu există, jucăriile sînt nu numai puține, ci și depășite moral, iar mîncarea nu este deloc cea mai bună.
Dar cum alternativele particulare nu prea există, părinții care au copii de grădiniță trebuie să se mulțumească doar cu ceea ce li se oferă, dacă nu cumva vor să-și lase copiii singuri în casă sau cu o îngrijitoare. În municipiul Bacău, singura grădiniță particulară este cea de la „Școala Americană” a americancei Leslie Hawke, unde pentru o lună se plătesc 80 de euro. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns