• instruirile se derulează cu spijin extern, în condițiile în care colaborarea cu AJOFM Bacău șchioapătă
Pe fondul lipsei oricărei colaborări pe linie de formare profesională cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Societatea băcăuană a Handicapaților Fizic (SHF) a reușit totuși să organizeze, pentru perioada următoare, cîteva instruiri, dar cu sprijin din Occident.
„Problema comunității noastre cu forțele de muncă este mai veche și ține mai ales de legislație. Potrivit acesteia, persoanele cu dizabilități, care primesc o indemnizație specială, nu beneficiază gratuit de cursurile AJOFM, precum șomerii”, a precizat președintele SHF, Dorina Poinaru. „Ei sînt considerați cetățeni cu venit și deci nu fac parte din categoria de persoane cu gratuitate la cursuri”, a recunoscut și purtătorul de cuvînt de la Forțele de Muncă, Claudiu Boangiu. Din această cauză, a mai argumentat reprezentanta SHF, membrii asociației au un interes scăzut față de cursurile organizate de AJOFM, pentru care ar trebui să plătească precum orice salariat. Astfel s-a ajuns la tristul bilanț că, din 150 de membri SHF interesați de un loc de muncă, sub 20 au o calificare. De asemenea, devin explicabile și rezultatele bursei locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități, «oaia neagră» a burselor organizate anul acesta de Forțele de Muncă, la care s-au prezentat doar 42 de băcăuani din cei peste 6.000 înscriși în documente cu dizabilități. „De altfel, din cîte am constatat, interesul agenților economici se învîrte mai ales în jurul subvențiilor primite pentru angajarea unei persoane cu nevoi speciale. Ei ar vrea pe cineva din categoria asta, dar la care handicapul să fie cît mai discret. În Occident, societatea a încercat să rezolve această dificultate de o manieră mult mai practică, și anume prin întreprinderi speciale unde lucrează numai persoane cu dizabilități”, ne-a mai declarat Dorina Poinaru.
Către Occident și-a îndreptat atenția, din cîte se pare, și comunitatea băcăuanilor cu handicap, în speranța organizării unor instruiri pentru care să nu mai plătească din bruma de bani primiți lunar prin lege. „Am obținut recent aprobarea a două dintre proiectele depuse în scopul pregătirii pentru viață a membrilor SHF, unul dedicat femeilor, celălalt celor cu handicap grav”, ne-a informat Dorina Poinaru.
Este vorba, în primul rînd, de o instruire de trei luni de zile, finanțată de Global Fund for Women din SUA și destinată pregătirii femeilor cu dizabilități. „Programul ni s-a părut necesar, deoarece numeroase dintre membrele asociației nu știu prea multe despre viață. Din cauza protecției de multe ori excesive din partea familiei, aceste femei nu știu să gătească, să administreze o gospodărie sau să se descurce în anumite situații ale existenței cotidiene, chiar dacă handicapul le permite să facă față la toate acestea. Mai mult, adesea colegele noastre știu prea puține despre cuplu ori familie. Astfel că, prin intermediul acestui program, șase membre ale asociației, care s-au oferit voluntare, vor fi instruite, probabil chiar de săptămîna viitoare, de specialiștii străini, urmînd ca apoi să le instruiască, la rîndul lor, pe celelalte”, a explicat președinta SHF.
Cît privește cel de-al doilea proiect, a continuat Dorian Poinaru, derularea sa depinde de obținerea unui automobil, probabil în luna octombrie. „Va fi un curs de operare pe computer, de care vor beneficia șase persoane cu handicap grav. Nu vom oferi un atestat la sfîrșit, programul avînd drept scop să le ofere acestor băcăuani o cale de a-și depăși condiția. Timp de trei luni, cei șase vor lucra pe computerele de la sediul nostru sub coordonarea specialiștilor, învățînd sau aprofundînd noțiuni de Windows, Office, web-design și grafică. Pentru asta avem însă nevoie, evident, de un mijloc de transport”, a încheiat reprezentanta persoanelor cu dizabilități fizice din județul nostru. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns