• nu există om din comună pe care să-l întrebi și să nu spună că șefii de la primărie și cei care nu meritau și-au împărțit ajutoarele venite de peste tot din țară • unii localnici susțin că alimentele au fost duse de primar la magazine private și vîndute • haine și încălțări, despre care țăranii spun că ar fi de la ajutoare, zac pe malurile Trotușului • primarul nu vrea să le spună sinistraților, cum nu ne-a spus nici nouă, cînd vor primi terenuri pentru noile case și unde se află acestea
De la inundațiile care au lovit comuna Agăș au trecut aproape două luni, iar Guvernul și diverse societăți sau fundații au trimis tone de materiale de construcții și ajutoare. Cu toate acestea, oamenii care au fost loviți de furia apelor continuă să se plîngă că ei nu au primit aproape nimic și că au ajuns bătaia de joc a primarului din localitate, Toma Marian Spoială, și a consilierilor din comună. Unul dintre nemulțumiți, Mihai Zafiu, și-a văzut casa distrusă complet de butucii și bolovanii aduși de ape. El susține că pînă azi nu a primit decît un aragaz și o butelie. Cît despre materiale de construcție, bani sau hrană, nici vorbă. „Casa mea a fost distrusă complet. Știu că s-a spus peste tot că Guvernul a trimis ajutoare constînd în materiale de construcții, cereale și, mai nou, bani, mai precis 205 milioane de lei pentru fiecare familie de sinistrați. Era vorba că ni se vor da și terenuri, pe care să ne construim case noi, și pe care vom putea să le concesionăm în timp. Dar eu nu am primit absolut nimic. Singurele ajutoare au constat într-o butelie, un aragaz și niște cîrpe pline de purici și de păduchi, pe care a trebuit să le ard”, susține Mihai Zafiu.
Într-o situație similară se află și Maria Botezatu, o femeie a cărei casă a fost transformată în doar cîteva minute într-o ruină. „Nu am primit absolut nimic. Mi s-a spus și mie că va trebui să mă strămut. Dar unde să mă mai duc? Nu am nici bani, nici teren, nici acele ajutoare de la Guvern despre care vorbește toată lumea. Ce pot să fac? Să mă iau cu primarul de gît? Ei își fac treburile, iar noi rămînem pe drumuri”, ni s-a plîns femeia.
Primarul Spoială, stăpîn în comună
Am încercat și noi ieri să stăm de vorbă cu primarul Toma Marian Spoială, însă și noi, ca și țăranii, am fost tratați de sus. Am mers la primărie o dată pentru a verifica dacă acuzațiile oamenilor sînt adevărate, sau nu, dar și pentru a vedea unde sînt terenurile pe care urmează ca sinistrații să-și ridice noile locuințe. Supărat că presa n-a scris frumos despre el, primarul din Agăș a refuzat să ne indice amplasamentele, fără să poată să susțină un motiv obiectiv. „Uite așa! Ați scris de rău despre mine, iar eu nu vreau să vă spun unde sînt terenurile. Știți că sînt în spatele bisericii?! Dar știți că în comuna noastră sînt mai multe biserici? Credeți că le veți găsi?!”, ne-a întrebat primarul. Apoi a refuzat categoric să ne mai dea vreo informație.
Nici locuitorii din Agăș nu ne-au putut ajuta mai mult să găsim terenurile cu pricina, dar aceasta pentru că ei habar nu aveau că s-au căutat terenuri pentru casele sinistraților. Nici măcar cei care au rămas pe drumuri nu aveau cunoștiință despre așa ceva. „Era vorba să ni se dea pămînt, dar încă nu am auzit să se fi găsit ceva. Eu am umblat să cumpăr o bucată de teren, dar cei pe la care am trecut mi-au cerut exagerat de mulți bani, de parcă am fi în centru Bucureștiului”, a mai spus Mihai Zafiu. Pentru că nu mai putea să stea să aștepte la nesfîrșit promisiuni care nu se concretizează în nici un fel, Mihai Zafiu a luat un teren de la niște mătuși și a început să își ridice o locuință.
„L-am văzut pe primar cînd proba costume de la ajutoare”
La Agăș, mulți dintre cei care au avut de suferit cu adevărat de pe urma calamităților se plîng că au fost neglijați și că mai multă atenție li s-a acordat unor persoane care nu au fost afectate de inundații. „Au primit toți care nu ar fi trebuit să primească, iar cei amărîți au rămas pe dinafară”, răspunde oricare sătean pe care îl întrebi cum au fost împărțite ajutoarele. De altfel, la Agăș au început să circule tot felul de zvonuri.
„Într-o seară, la primărie a fost prins consilierul PSD Gheorghe Dobrițoiu, care fura cereale și pui. Cînd a fost întrebat ce face cu ajutoarele, el a răspun că mi le aduce mie”, susține Mihai Zafiu. Despre Gheorge Dobrițoiu oamenii mai spun că a refuzat să le dea niște alimente venite din partea unei societăți, pînă cînd acestea s-au stricat și au fost aruncate în Trotuș. „Într-o zi a venit un transport cu pui. Dobrițoiu a refuzat să îi împartă, iar după cîteva zile s-au stricat și a trebuit să îi arunce pe apă”, susține Elena D.
Despre felul în care cei din primărie „aranjează” ajutoarele ne-a vorbit aceeași femeie, care a afirmat: „Credeți că noi nu știm ce s-a întîmplat cu ajutoarele prin primărie? Păi da’ nu au fost văzuți primarul și vicele probînd cele mai bune costume?” Tot ea afirmă că l-a văzut pe primarul Toma Marian Spoială ducînd la unul din magazinele din comună o mașină plină cu pui. „Într-o zi, în fața magazinului lui Valentina Balaș, a oprit mașina de la primărie. Primarul însuși s-a «deranjat» să-i aducă acesteia nu mai puțin de 30 de kilograme de pui, care mai apoi au fost vînduți”, relatează Elena D. Tot despre ajutoare vîndute prin magazinele prietenilor primarului ne-a vorbit și un grup de oameni care are ferma convingere că „în magazinul lui Marian Nicodim, din Gura Secii, se vinde ulei, sub prețul pieței, luat de la ajutoare”.
Că bunurile care s-au trimis sub formă de sprijin umanitar în comuna Agăș au fost sau nu împărțite echitabil nu putem scpune noi acum. Oamenii se plîng însă că lor nu le-a ajuns nici măcar un vîrf de ac. În schimb, pe gardurile caselor din comună, dar mai ales de-a lungul malurilor Trotușului, zac aruncate zeci de perechi de pantofi, pantaloni, haine groase sau mai subțiri. „Acum s-au mai strîns din haine, dar pînă nu demult, pe drumuri, pe garduri, peste tot stăteau aruncate tot felul de boarfe. Ele au fost adunate și li s-a dat foc”, spune Dumitru Pădureanu, unul dintre locuitorii din Agăș.
Timpul a trecut, iar unii oameni par că nu își mai găsesc echilibrul. Ei te cheamă să le vizitezi casele în care toate lucrurile stau grămadă. Podelele au ieșit de la locurile lor, iar pereții se strîmbă în toate părțile. Oamenii se uită tăcuți la ceea ce le-a mai rămas și ochii li se îneacă în lacrimi. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns