• serviciul de specialitate din cadrul Consiliului Județean este decis să refacă în totalitate sistemul de semnalizare rutieră • cel mai mare deficit este în cazul bornelor kilometrice și al plăcilor ce indică denumirea localităților
Că un călător pe drumurile băcăuane de rang județean s-ar putea lesne rătăci din cauza lipsei aprope totale a indicatoarelor de circulație este un lucru știut de toată lumea, inclusiv de șefii serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Județean. Valentin Palea, directorul serviciului amintit, pare decis să schimbe cît de curînd, din acest punct de vedere, fața drumurilor județene, dar, cum nevoile sînt mari, e nevoie de bani. Pînă una alta însă, directorul Palea ne-a pus la dispoziție o statistică care arată cam de ce anume este nevoie. Potrivit acesteia, cel mai rău stăm la capitolul borne kilometrice, care nici măcar de sămînță nu mai sînt. Numeric vorbind, necesarul este de 956 de astfel de borne, în condițiile în care drumurile județene măsoară doar ceva mai mult de 1.000 de kilometri.
Nici în ceea ce privește tăblițele ce indică denumirea localităților situația nu diferă prea mult. Pentru ca lucrurile să fie în ordine trebuie montate nu mai puțin de 736 de tăblițe de acest gen. Cum pentru o localitate sînt necesare și suficiente, de regulă, cîte patru tăblițe indicatoare, rezultă că dacă intri în 184 de sate băcăuane nu prea știi unde te afli. Ca o curiozitate, cele mai multe localități „fără nume” (64) se află de-a lungul DJ 241 A ce „taie” județul de la nord la sus trecînd prin comunele Roșiori, Secuieni, Izvoru Berheciului, Oncești,Vultureni și Dealu Morii, pînă la graniță cu județul Vrancea.
În afară de borne kilometrice și tăblițe cu numele localităților, statistica serviciului de drumuri din cadrul Consiliului Județean mai conține alte 16 categorii de indicatoare de circulație absolut necesare pe drumurile județene. Astfel, ar mai fi nevoie, printre altele, de 757 de indicatoare „curbă la dreapta” și „curbă la stînga”, 411 săgeți de orientare, 301 „curbe duble”, 212 „treceri de pietoni” sau 213 indicatoare „stop”.
Chiar dacă, mai devreme sau mai tîrziu, aceste indicatoare se vor monta, rămîne, totuși, o mare problemă: hoții. „E ușor să ceri sau să dai vina pe alticineva, în timp ce tu nu faci nimic măcar pentru a păstra. Am avut un caz în care un primar mi-a spus că știe cine a furat indicatorele de circulație, dar nu poate să-mi spună”, ne-a declarat directorul Valentin Palea. În aceste condiții, nu ar fi exclus ca cei de la serviciul de drumuri al Consiliului Județean să facă muncă de Sisif. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns