Arestul poliției este, de obicei, locul unde se intră greu și pe care cei certați cu legea îl părăsesc la fel de greu. Privit cu nostalgie de deținuții transferați în Penitenciar, arestul Poliției rămîne totuși celula de lux pe care cei arestați o lasă cu regret atunci cînd se pregătesc să ajungă în spatele sîrmei ghimpate. Situat la ultimul etaj al clădirii Poliției municipiului Bacău, arestul aparține, de fapt, Serviciului Cercetări Penale al Inspectoratului Județean de Poliție și nu poate fi vizitat „în haine de lucru” decît cu aprobări speciale sau în anumite zile de sărbători, în care cunoștințele sau rudele celor arestați preventiv pot aduce pachete cu mîncare sau chiar jocuri de cameră (table, șah, rummy), și pot sta de vorbă cu cei încarcerați. Însă și atunci, accesul se face doar într-o cameră de primire și este permis doar persoanelor care, în timpul anchetei, nu stînjenesc cercetările și ale căror nume au fost aprobate de conducerea Inspectoratului.
Locul unde infractorii așteaptă condamnarea
Odată intrat în spatele ușii metalice cu vizor îți dai seama că ai intrat într-un alt univers: în contrast cu întunericul din cameră, spart doar pe alocuri de un colț de geam, izbește plăcut curățenia exemplară care domnește atît pe hol, cît și în camerele de detenție. Arestul nu mai este demult un bau-bau nici pentru infractorii cu vechi state în meserie, mulți dintre ei găsind aici condiții de viață uneori chiar mai bune decît cele din propriile cămine. Arestul IJP Bacău numără cîteva zeci de arestați, majoritatea bărbați, care fie sînt arestați preventiv, fiind în curs de anchetă, fie fac parte din cei care nu au avut bani să-și plătească amenda contravențională, a cărei valoare a fost transformată în zile de închisoare. Sînt însă și condamnați care așteaptă să fie transferați în Penitenciar. Unul dintre polițiștii care asigură paza ne-a spus că, de cîțiva ani, se fac eforturi mari pentru ca regimul de detenție să satisfacă toate prevederile legislației internaționale referitoare la drepturile omului. „Celulele sînt curate și nu adăpostesc mai mult de 6-7 deținuți, fiecare avînd dreptul să-și aducă de-acasă un televizor color, cărți, sau se poate abona la presa locală sau centrală”. Arestații, indiferent de natura lor, se bucură de toate prevederile legale care-i privesc. „Pînă în prezent, nu am avut reclamații la forurile superioare naționale sau internaționale. Sînt situații în care în arest intră și minori; pentru ei derulăm un program special de detenție. Drepturile lor la pachet și vorbitor sînt mai dese și mai regulate. Minorii sînt încarcerați separat, infractorii primari au avut parte de celule separate, iar deținuții au camerele lor de detenție. Colaborăm perfect cu instanțele, Parchetele și cu comandantul Penitenciarului, și împreună încercăm să-i reintegrăm pe infractori în societate”, adaugă polițistul care, din motive de securitate, și-a păstrat anonimatul. Discuțiile cu cei arestați au confirmat, cum era și firesc, declarațiile „cerberilor” lor, spunîndu-ne că mai ales în perioada de iarnă, arestul poliției devine o adevărată oază pentru infractorii mărunți. „Dacă vrei să nu îngheți pe afară, spargi un geam sau furi un portofel și ajungi la Mititica, unde ai căldura și mîncarea asigurată”.
Ce faceți dacă sînteți suspectat de comiterea unui infracțiuni?
Legal, există două modalități ca o persoană să ajungă în arest: fie pe baza unei Ordonanțe de reținere de 24 de ore, fie pe baza unui mandat de arestare preventivă emis de instanța de judecată. Pînă a ajunge însă aici, credem că fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul este suspectat de comiterea unei infracțiuni. Prin urmare, dacă este necesar, poliția vă poate imobiliza pentru a vă reține. Deci, rămîneți calmi și nu opuneți rezistență. Dacă există indicii temeinice că ați comis o infracțiune, poliția vă poate reține 24 de ore și trebuie să vă aducă la cunoștință motivele pentru care ați fost reținut. Legea permite poliției să vă conducă la secție pentru verificări pentru o perioadă ce nu poate depăși 24 de ore distincte de reținere propriu-zisă, doar dacă se consideră că prezentați un pericol la adresa ordinii publice sau dacă identitatea nu a fost stabilită. Puteți fi percheziționați doar de persoanele de același sex, iar locuința poate fi percheziționată doar pe baza unui mandat semnat de un magistrat, în afară de cazurile de flagrant sau dacă vă dați consimțămîntul scris.
Limba oficială în care se desfășoară procedura legală este româna. Dacă nu vorbiți limba română, statul trebuie să vă pună la dispoziție un interpret. Totodată, aveți dreptul la un avocat ales de dumneavoastră. Dacă nu vă puteți permite un avocat și sînteți arestat pe baza unui mandat emis de procuror, aveți dreptul la un avocat din oficiu din partea statului. Poliția trebuie să vă informeze de acest drept înainte de a vă lua prima declarație. Tot poliția are dreptul de a vă interoga, dar nu poate folosi forța, tortura, sau alte tratamente degradante împotriva dumneavoastră. Aveți dreptul de a tăcea. Nu puteți fi forțați să mărturisiți că ați comis o infracțiune, iar familia sau o persoană desemnată de dumneavoastră trebuie informată că ați fost arestat, precum și locul în care vă aflați. (Dan MUNTEAN)
Lasă un răspuns