• profesorii au fost avetizați să nu fie prea indulgenți la note, așa încît nota 7.00 de la sate să reflecte același nivel de cunoștințe ca al elevilor de la oraș
Anul școlar care tocmai a început va aduce cîteva noutăți în ce privește manualele, sistemele de notare, de premiere și de teste care vor fi folosite în acest an școlar. La sfîrșitul claselor I – IV, elevii ar trebui să primească doar diplome de merit pentru o anumită disciplină. Elevii care au luat calificativul „foarte bine” la toate disciplinele pot să primească doar o cununiță, iar un elev care face eforturi notabile să evolueze poate primi diplomă de merit.
În gimnaziu se introduc în toate școlile criterii naționale unice de notare, anul acesta doar la clasa a V-a si a VIII-a, astfel încît notările să aibă aceeași pondere peste tot. „Scopul acestor criterii este ca nota șapte de la o școală de la țară să reflecte același nivel al cunoștințelor cu o școală din Bacău sau Onești. Știm cu toții că în unele școli se dă prea indulgent notă mare”, i-a avertizat pe directorii de școli Ana Marchiș, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
Elevii din clasa a VIII-a vor susține teste naționale exact ca în acest an, iar admiterea în liceu se va face tot computerizat. În clasele obligatorii a IX-a și a X-a se distribuie manuale noi, gratuite, editate după programe noi. Au fost introduse noi discipline obligatorii, ca de exemplu Arte și Tehnica informației și comunicațiilor. Absolvenții de școli de ucenici vor putea continua studiile la liceu, în clasa a X-a, după susținerea unor examene de diferențe. Absolvenții de școli profesionale pot continua studiile la liceu, în clasa a XI-a, în aceleași condiții. Pentru amatori, notele de 1,00 și 2,00 se dau doar pentru copiat și șoptit, iar notele 3,00 și 4,00 se dau pentru erori grave, necunoașterea răspunsurilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns