• din cauza unei defecțiuni majore la instalația sanitară, elevii și profesorii acestui liceu nu pot ține cursurile în condiții normale • „nu se mai putea improviza nimic”, a spus directorul școlii • elevii vor veni la școală și sîmbăta
Începutul anului școlar a însemnat pentru Grupul Școlar de Ecologie și Protecție a Mediului „Grigore Antipa” și demararea unor lucrări de reconstrucție. Spre deosebire de majoritatea unităților de învățămînt de la orașe, care au finalizat la sfîrșitul lunii august toate reparațiile necesare, acest liceu este în plin „șantier”. Zgomotul utilajelor perturbă orele, iar elevii sînt nevoiți să facă acrobații pentru a ajunge în clase, sărind șanțurile săpate în curtea școlii. În aceste condiții, programul a fost redus, motiv pentru care, în zilele de sîmbătă ale următoarelor săptămîni se vor face cursuri, pentru recuperarea orelor pierdute.
Noul program nu e pe placul elevilor, dar nici al cadrelor didactice. „Ca și cum toată nebunia din liceul nostru nu este suficientă acum, la început de an școlar, mai sînt și cîteva clase de la Liceul nr. 2, care ne ocupă spațiile. Și ei sînt în renovare de vreo șase luni și nu au săli suficiente în care să învețe. Toată vara nimeni nu a renovat nimic și i-a apucat acum, în toamnă. Acum mai trebuie să țin ore și sîmbăta!”, ne-a spus, indignată, una dintre profesoarele liceului.
Lucrările constau în schimbarea conductei de apă rece, instalarea unei centrale termice noi, dar și o modernizare a întregii școli. Pierderile de apă ale grupului școlar erau imense, deoarece conducta de alimentare era putredă. „Nu se mai putea improviza nimic, deoarece țeava era veche de 34 de ani. Cei din fosta administrație locală tot veneau la sesizările noastre și mai cîrpeau ce se mai putea, dar o lucrare definitivă nu au făcut niciodată”, ne-a spus Mircea Larger, directorul grupului școlar.
În anii trecuți, pierderele de apă au trecut ușor cu vederea, deoarece instalația sanitară a liceului nu era prevăzută cu apometre. Din luna august însă, s-au pus apometre. Atunci, elevii erau în vacanță și consumul real de apă a fost infim, dar factura a fost de 62 milioane de lei. Cheltuiala a fost imensă în condițiile în care costul apei pe întregul centru bugetar, care cuprinde patru școli și două grădinițe, a fost de 72 milioane.
Lucrările de reconstrucție vor mai dura cîteva săptămîni bune, costul ridicîndu-se la 710 milioane. „Primăria s-a ocupat în totalitate și de organizarea licitației firmelor constructoare și de plata cheltuielilor de modernizare a liceului. Era imposibil să mai stăm cu aceste defecțiuni la sistemul de canalizare. În mod real, în august s-au consumat 200 metri cubi de apă, iar din cauza pierderilor, apometrele au înregistrat 4.000 de metri cubi. Dorim să se finalizeze cît mai repede lucrările și să intrăm în normal”, ne-a declarat Aneta Covrig, contabil șef al grupului școlar. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns