Florin POPESCU
Golul lăsat prin plecarea din PSD a lui Sechelariu și a celor apropiați lui a fost umplut neașteptat de repede de „eșalonul vechi” al partidului. Ce numesc eu „eșalonul vechi”? Fără nici o conotație peiorativă, este vorba de oamenii pe care Sechelariu a reușit să-i bage sub preșul pe care și l-a așternut la partid, după ce a preluat șefia organizației municipale. Oameni ca Neculai Lupu, Constantin Apostol, Doru Simovici au fost „conservați” și ascunși într-o cămară a partidului. Cu unele excepții, puțini pesediști au avut curajul să mîrîie public la adresa partidului din care făceau parte. Tăcerea lor este abia acum premiată, pentru că numai „muții” de atunci sînt scoși acum de la naftalină (cum le place chiar lor să accepte) și promovați. „A fost războiul lor personal cu Sechelariu”, își motivează acum Hrebenciuc decizia de a răbda și aproba dorințele lui Sechelariu. Ca un copil proaspăt rămas singur acasă, liderul PSD își poate permite să „achieseze” sau nu la faptele lui Sechelariu, că doar nu e nimeni de față care să-l contrazică.
A devenit evidentă reactivarea vechilor lideri pesediști, chiar la începutul acestei săptămîni. Ca să combată plecarea celor șapte consilieri din PSD, cei rămași singuri, acasă, în ditamai partidul, au adunat de pe unde au putut figuri reprezentative, pe care să le arunce în ochii presei. Așa s-au îngrămădit în sala de conferințe figuri cunoscute ca Lupu, Răuță etc. „Unitate!” striga simpla lor prezență. Oamenii n-au avut nimic de comunicat prin viu grai, misiunea lor era numai să fardeze imaginea găurită de plecarea oamenilor lui Sechelariu.
Ieri, a venit rîndul lui Doru Simovici să fie scos în fața careului. Fără nici o explicație privind absența sa îndelungată din prim-planul politicii locale. Înlăturat de Sechelariu, lăsat fără drept de decizie, sancționat chiar, la un moment dat, pentru activitatea sa de la Camera de Comerț, Simovici a fost cel ales să prezinte strategia de dezvoltare a Bacăului. N-a contat că documentul nu este numai pesedist sau că are o vechime considerabilă. A contat semnalul că președintele Camerei s-a întors, i s-au redat atribuțiile și drepturile de membru fondator, e totul ca la început, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Liderii PSD aproape că au șters cu buretele absența de pe listele de la locale a lui Simovici. Și a lui Lupu. Și a lui Apostol.
Cu Apostol este, însă, o altă poveste. El face parte din grupul celor puțini care au îndrăznit să se exprime public împotriva lui Sechelariu și a partidului. „N-aș fi vrut să fiu pe listele PSD într-o asemenea companie”, a spus Constantin Apostol, după anunțarea candidaților social-democrați. Ei bine, pentru asta, dar, probabil, și pentru altele, Apostol nu este iertat nici acum, după plecarea grupării Sechelariu. „Domnul Apostol are o frustrare peste care nu reușește să treacă”, a zis ieri Hrebenciuc. Asta înseamnă că nu se poate trece peste disciplina de partid. Omerta pesedistă e mai puternică decît libertatea de opinie. Fostul subprefect și președinte al municipalei PSD Bacău a greșit în fața „Cupolei” partidului, atunci cînd a reacționat negativ la adresa unor membri ai Organizației. Dacă tăcea, era acum plimbat pe la conferințele de presă, poate chiar ar fi fost avansat.
E bună sau e rea această reactivare a vechilor lideri PSD? Asta o va decide electoratul peste două luni, cînd va merge să voteze. Cea mai ciudată atitudine mi se pare cea a lui Dumitru Bontaș, președinte interimar la PSD, unul dintre cei pe care Sechelariu reușise să-i reducă la tăcere. Despre el, o colegă a scris că a fost scos de la naftalină. „M-am păstrat bine la naftalină. Nu mă pot mînca moliile”, a replicat ieri Bontaș. Așa or fi toți cei din eșalonul vechi? Vom vedea la iarnă cui îi va trece gerul prin hainele mîncate de molii.
Lasă un răspuns