• prefectul Radu Cătălin Mardare s-a văzut nevoit să-l dea în judecată pe primarul Romeo Stavarache, fiindcă, după cum a sesizat Inspectoratul În Construcții, eliberarea unei autorizații de construcție lîngă Palatul Administrativ nu era legală • prefectul spune că a trebuit să respecte legea, iar primarul Stavarache nu știa că are proces în contul lui Dumitru Sechelariu
Radu Cătălin Mardare, prefectul județului, l-a dat în judecată pe primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache pentru a-l determina prin instanță să anuleze o autorizație de construcție eliberată de fosta administrație. Este o situație inedită atît pentru prefect, cît și pentru primar, care se regăsește în calitate de pîrît pentru o decizie luată de fostul primar Dumitru Sechelariu. Obiectul litigiului îl reprezintă autorizația de construcție eliberată societății Multiryal SRL, care vrea să-și facă o unitate de alimentație publică chiar în coasta Palatului Administrativ. Potrivit plîngerii înaintate de prefect, autorizația nu îndeplinește condițiile de legalitate, în sensul că a fost eliberată de o instituție care nu avea această competență. „Autorizația de construcție este în zona de protecție a unui monument de patrimoniu, respectiv Palatul Administrativ Bacău, ori în acest caz, cel care trebuia să-și dea acordul era Ministerul Culturii și Cultelor. Tot în aceast caz, datorită amplasării viitoarei construcții în zona de protecție a unui monument de patrimoniu, autorizația de construcție trebuia eliberată de Consiliul Județean”, se arată în documentele depuse la instanță.
„Sesizarea a fost făcută de Inspectoratul pentru Construcții, care a semnalat aceste nereguli. Eu nu am făcut decît să aplic legea și l-am dat în judecată pe primarul municipiului. Nu are nici un fel de conotație politică decizia, pentru că și dacă ar fi fost primar Dumitru Sechelariu, probabil că tot aici se ajungea. Am discutat cu toate părțile implicate și am ajuns la concluzia că asta este cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei. Eu n-am nimic cu actualul primar”, a spus prefectul Cătălin Mardare.
„Autorizația a fost obținută legal”
Noua unitate de alimentație publică ar fi trebuit să răsară în spatele fostei cofetării Nufărul și a fostului cinematograf Muncitorul. Cel care a oprit lucrările de construcție este Inspectoratul pentru Construcții. În sesizarea înaintată prefectului, conducerea acestei instituții menționează că autorizația eliberată pe numele societății Multiryal SRL este ilegală, întrucît „solicitantul autorizației de construcție nu a făcut dovada titlului de proprietate asupra terenului, terenul aparținînd altor persoane, iar săpăturile efectuate și surparea malurilor după oprirea lucrărilor a creat un potențial pericol de afectare a terenurilor de sub clădirile adiacente”. Potrivit documentelor depuse la dosar, terenul, în proporție de peste 90 la sută, aparține secretarului primăriei Bacău, Dumitru Popa. Acesta nu neagă că, la un moment dat, a fost proprietarul terenului, dar spune că l-a vîndut . „Nu știu ce caută numele meu în acest dosar, pentru că eu am vîndut terenul și nu mai am cu nimic de-a face în această problemă. În plus, la vremea emiterii autorizației, decembrie 2003, primarul municipiului era cel care elibera astfel de documente. Este drept că tot în aceeași lună a intrat în vigoare o altă lege cu privire la regimul de eliberare a autorizațiilor de construcție, dar dosarul era depus cu vreo 20 de zile înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, iar noi eram obligați să dăm răspunsul în 30 de zile de la solicitare.
La dosarul de solictare există autorizație de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural, nu mai este problema proprietarilor că cei din Bacău nu s-au îngrijit să aibă și avizul ministerului. Sincer să fiu, nu înțeleg unde este problema, întrucît autorizațiile eliberate au fost verificate la începutul acestui an tot de Inspectoratul în Construcții și nu au găsit nimic în neregulă, tot ei au fost cei care și-au dat avizul pentru începerea lurcărilor, și dintr-o dată lucrurile s-au schimbat. Nu vreau să comentez mai mult”, a afirmat secretarul primăriei Bacău.
Primarul Stavarache nu știa că e dat în judecată
Spusele lui Popa sînt întărite și de administratorul societății Multirayl SRL, Georgică Nechita. El spune că legea cere ca solicitantul unei autorizații de construcții să facă dovada unui titlu de deținere a terenului, și, pe atunci, era și proprietar asupra unei bucăți de teren, și avea și un contract de închiriere de la foștii proprietari. „Eram proprietar și la data depunerii dosarului de autorizație, sînt și acum și, în plus, mai am un contract de comodat de la celălalt deținător al terenului, care este o cu totul altă persoană decît secretarul primăriei Bacău. Nu știu care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii. De altfel, eu am contestat în instanță procesul verbal de control încheiat de Inspectoratul pentru Construcții și astăzi (ieri, n.r.) chiar am avut primul termen de judecată „, a spus și Georgică Nechita.
Interesant este că actualul primar, Romeo Stavarache, habar nu avea că este partea pîrîtă într-un proces intentat de prefectul Bacăului. Explicația este destul de simplă: cum primăria ca instituție nu are personalitate juridică, reclamațiile în instanță nu se pot îndrepta decît fie împotriva primarului, fie împotriva Consiliului Local. Și cum decizia de eliberare a autorizației i-a aparținut fostului primar Dumitru Sechelariu, Romeo Stavarache se vede acum pus în fața unei situații neașteptate. El a recunoscut că știe despre situația terenului de lîngă Palatul Administrativ. „Cei care au oprit lucrările au fost cei de la Inspectoratul în Construcții și, oricum, autorizația trebuie dată de Consiliul Județean. Vechea administrație nu avea competență. În prezent, Consiliul Județean a solicitat acordul de principiu pentru eliberarea unei noi autorizații de construcție”, a declarat primarul Stavarache. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns