Comerțul la mica ciupeală proliferează în municipiul Bacău, în disprețul legilor și cu acordul tacit al oamenilor de ordine publică -gardienii și jandarmii. Indivizi de tot soiul ațin calea trecătorilor în special în perimetrul piețelor agroalimentare, cu o ofertă diversă: ciorapi, hîrtie de împachetat, cuțite, lame de ras, saci de rafie, ceasuri și multe alte produse de proveniență dubioasă. Chilipiruri care, pînă la urmă, se dovedesc păguboase din cauza proastei calități a produselor. Întrebarea este: de ce este acceptat acest „mic trafic” ce înseamnă nimic altceva decît evaziune fiscală? Care este părerea băcăuanilor?
Maria SAMOILĂ, 70 ani, pensionară – „Sînt ilegale aceste tipuri de activități, dar cu toate acestea cu toții cumpărăm produsele. Și eu am cumpărat cîte ceva de la ei. Acești comercianți vînd marfa la prețuri mici, iar produsele nu sînt întodeauna de proastă calitate. Probabil, din acest motiv sînt ei acceptați.”
Ramona OLARU, 23 ani, contabilă – „Cu aceste mici afaceri încearcă să trăiască și ei mai bine. Pe de altă parte, ei neplătind impozitele pentru profitul lor afectează statul și pe noi direct. Fiecare tip de activitate subterană afectează propriile noastre venituri.”
Mihai BUDĂU, 34ani, muncitor – „Nu e ceva corect, aceasta este bișniță curată. Ei cîștigă bani vînzînd produse de proastă calitate. Cred totodată că sînt în legătură cu autoritățile, care trec cu vederea aceste mici hoții. Fiecare are ceva de cîștigat…”
Ion CHIRILĂ, 78 ani, pensionar – „Acești comercianți au marfa din mijloace necinstite: din furturi, din jafuri. Nu este normal ca ei să poată să vîndă ce nu e provenit din munca lor. Cu toții avem de suferit din cauza lor, iar autoritățile ar trebui să facă ceva.”
A consemnat Mircea MERTICARIU
Lasă un răspuns