Un studiu realizat de Societatea Academică din România în perioada septembrie 2021 – mai 2022, care a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, a concluzionat că Sibiul are cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor din România.
Municipiul Sibiu a reușit să obțină 71 de puncte, devansând municipiul Oradea, cu 70 de puncte, și municipiile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc și Iași, care au strâns câte 63,5 puncte fiecare. Municipiul Bacău are 40 de puncte.
Autorii studiului au scos în evidență faptul că în Sibiu deșeurile sunt colectate pe fracții, că fiecare platformă de gunoi este dotată cu recipientele necesare colectării separate și există o frecvență crescută pentru ridicarea deșeurilor.
Specialiștii Societății Academice au mai punctat faptul că sibienii sunt informați constant cu privire la modul în care trebuie aruncate corect deșeurile, ceea ce a dus la o creștere de la an la an a gradului de conformare al populației. Nu în ultimul rând, sistemul plătește pentru cât arunci a fost apreciat în mod deosebit.
Reprezentanții companiei de salubrizare a Sibiului, SOMA SRL, au declarat pentru Turnul Sfatului că rezultate acestui studiu reliefează toate lucruri bune făcute în Sibiu în ultimii ani.
”Faptul că acest rezultat vine în urma unei ample analize desfășurată de Societatea Academică Română nu face decât să ne bucure și să ne motiveze și mai mult. Bineînțeles că un rol important îl au dotările noastre, zecile de mașini care circulă zilnic prin Sibiu și județ fiind unele de ultimă generație. Însă cei mai importanți sunt angajații noștri, pentru ei facem eforturi zilnice în ceea ce privește instruirea și respectarea unor standarde la nivelul Europei de Vest. Pe de altă parte, această recunoaștere pe plan național vine să arate că în spatele curățeniei Sibiului se află un proiect comun, în care Soma este doar o componentă. Partenerii noștri sunt ADI Eco, Primăria Municipiului Sibiu și cetățenii orașului, cei care înțeleg de la an la an că viitorul îl reprezintă colectarea separată a deșeurilor. Ținem pe această cale să le mulțumim și să spunem că împreună suntem pe drumul cel bun, împreună am ajuns să fim dați ca exemplu pozitiv în România”, a declarat Ionuț Rusu, directorul SOMA SRL Bacău.
Revenind la studiul Societății Academice din România, ar mai trebui menționat faptul că media pe țară este de 35,9 puncte, în comparație cu cele 71 de puncte obținute de orașul nostru. Sub media pe țară se află localități și primării de renume, precum Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, sau Alba Iulia.
Studiul a fost realizat de Societatea Academică din România cu sprijinul partenerilor Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon.
Citește articolul integral, în Turnul Sfatului.
Cristi a zis
Noi, nu avem cum sa fim in top….e vorba de municipii resedinta de județ…..Bacaul, multumita lui Luci, concureaza la categoria comune si sate.
P.s. Cred ca si aici nu o sa fim pe loc fruntaș