Salamul de Sibiu, produs de firma băcăuană SALBAC (parte a Agricola International SA Bacău), ar putea ajunge și pe piața din Statele Unite ale Americii.
În prezent, oficialii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), DSVSA Bacău și Prahova, alături de cei ai unităților producătoare de Salam de Sibiu SALBAC din Bacău și Recunoștința Prodcom Impex din Prahova, s-au întâlnit pentru a discuta cerințele Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Inspecție Sănătatea Animalelor și Plantelor (USDA – APHIS) cu privire la exportul de mezeluri crud-uscate din România în SUA.
Ca urmare a misiunii desfășurate în România de către reprezentanții Food Safety and Inspection Service (FSIS) în perioada 31 august – 29 septembrie 2021, ANSVSA a continuat demersurile pentru redobândirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel din SUA, reluarea exporturilor de produse din carne în recipiente ermetic închise (conserve) și demararea exporturilor de salamuri crud-uscate din România în SUA,
au transmis reprezentanții ANSVSA
Salamul de Sibiu este primul produs românesc care a primit marcaj IGP (Indicație Geografică Protejată)
Salamul de Sibiu este primul produs românesc care a primit, din partea Uniunii Europene, în anul 2016, recunoașterea ca aparținând marii familii de produse IGP. Prin acest marcaj, consumatorii sunt asigurați că achiziționează un produs pentru care s-a respectat rețeta originală.
În prezent, există 6 companii care produc Salam de Sibiu, ce s-au reunit în Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS): Agricola Bacău, Aldis Călărași, The Family Butchers România Feldioara Brașov, Salsi Sinaia, Scandia România și Recunoștința ProdCom Filipeștii de Pădure.
„Procedura este demarată de 2-3 ani și, din punctul de vedere al producătorilor de salam de Sibiu, dar și pentru ANSVSA, va fi un demers de imagine și profesionalism o astfel de reușită”, a declarat Cristian Călin, PR manager al Agricola, pentru Ziarul de Bacău.
DORINA a zis
Salamul de SIBIU a fost si va fi un deliciu.Este foarte bine daca ajunge in AMERICA.
Tatal lui Dorina a zis
Bai uelferisto, tu de-abia ai bani ca sa tragi apa, ce salam visezi ? Vezi ca are mosul ala cu care stai un salam ofilit, doar asa sa pui si tu mana pe asemenea produs de calitate. Ia de pune osul la munca, nu mai sta pe spatele statului !
DORINA a zis
Sa stii ca nu am stat niciodata pe banii statului.Am muncit atat in ROMANIA ca profesor de chimie -fizica si muncesc si in CANADA ca educatoare intr-o gradinita.Intotdeauna,mi-a placut sa am banul meu,cu toate ca acasa am avut o situatie materiala foarte buna.Cand eram in liceu am fost prin practici agricole unde castigam bani frumosi,cu toate ca erau colege care isi scoteau scutiri medicale de la doctori prin interventii cu mamica si taticul.
Mihai a zis
Cică:* s-a respectat rețeta originală ”
Pai in rețeta originală nu exista: benzoat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriți, fosfat trisodic etc.
Cel produs înainte de revoluție era bun.
Cine a gustat atunci și acum, pot face diferența.
O singură dată am gustat, acum câțiva ani: nu mi- a plăcut. L-am dat la pisici…l-au mirosit un pic….apoi au fugit.
De la americani a venit moda cu otrăvuri in alimente. Acum le dam și noi lor.
Mircea Crăciun. a zis
Doar speculați financiare. Salam ca în 1970 n-o să mai fie niciodată