Un număr de 1.900 de elevi și preșcolari din cinci unități de învățământ din județul Bacău ar putea beneficia de programul „Masă caldă în şcoli”.
După o analiză de fond, realizată împreună cu Inspectoratul Şcolar Județean, prefectul Lucian Bogdănel a anunțat că a transmis un memoriu ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, solicitând extinderea programului național „Masă caldă în şcoli” la următoarele unități educaționale din județul Bacău: Școala Gimnazială ”Dani Gergely” Ghimeș; Școala Gimnazială Asău; Școala Gimnazială Solonț; Școala Gimnazială Lipova; Școala Gimnazială „Smaranda Apostolescu” Colonești.
Printre criteriile avute în vedere la fundamentarea memoriului se numără situația familială a copiilor (aflați în îngrijirea unui singur părinte sau în îngrijirea rudelor); comunitățile cu grad mare de vulnerabilitate şi excluziune socială; copii care fac parte din medii sociale atinse de sărăcie galopantă sau sunt subiecții unor abuzuri parentale etc.
Populația şcolară din cele 5 unități educaționale propuse către minister numără 1.900 de elevi, din care aproape 450 preşcolari.
„În contextul în care ministrul Cîmpeanu a anunțat, la mijlocul lunii iunie, extinderea programului „Masa caldă” la 300 de şcoli la nivel național, am fructifica o bună oportunitate pentru a oferi şanse echitabile elevilor din județul Bacău care, în ciuda dificultăților de zi cu zi, sunt hotărâți să facă şcoală şi să-şi urmeze destinul”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.
În prezent, beneficiază de acest program 1.600 de elevi din comunele Dofteana, Agăș, Poduri și Gura Văii.
radu a zis
oare ar fi atat de complicat ca masa la „after school” sa fie luata de la cantinele liceelor?
In oras sunt cateva cantine care ar putea sa inlocuiasca firmele de catering.
S-ar rezolva si problema alimentatiei sanatoase ( era parca un normativ prin care mancarea elevilor trebuie sa respecte un anumit standard) si ar fi si eficientizarea activitatii cantinelor.
Primaria, in calitate de administrator al spatiilor scolare, poate face un regulament in acest sens.
Alex a zis
Primaria nu e in stare de nimic. Nu mai visati!
zed a zis
E foarte bine.
Sistemul de masa calda trebuie extins asupra tuturor elevilor din respectiva scoala, nu numai a celor aflati in ingrijirea rudelor etc.
Ika a zis
Ar putea sa se oprească din salarii un mic fond ca orice scoala sa se bucure de un asemenea avantaj!
Gigi Bacauanul a zis
Programul „mese calde in scoli” se poate derula foarte ușor, daca nu ar exista din partea autorităților locale în întrebarea „mie ce îmi iese?”. Simplu!
Dar când vrei preț mic, calitate mare și să se mai întoarcă și autorități ceva… Este ceva ce devine FOARTE COMPLICAT!
Aqua Toffana a zis
Ceea ce pare sa fie un lucru bun si demn de lauda ascunde, insa, o mare talharie.
In spatele acestor intentii bune se afla firme ale smekerilor, firme care livreaza marfa. Si de obicei, este marfa de cea mai proasta calitate. Vorbim aici despre mere, care rar au standardul legal, fiind in general mere mici si acre. Vorbim aici despre biscuiti fara gust, despre lapte care are gust de apa alba. Iar birocratia care sugruma aceste activitati este crunta. Acte peste acte, secretarele de scoala cu asta se ocupa, nu cu invatamantul. Cu contabilizarea merelor, biscuitilor, laptelui, dar stati, si cu numaratul absentelor copiilor, pentru ca daca un copil lipseste de la gradi si doamna ia gustarea de la magazie pentru el, se lasa cu cercetare, cu scandal, numai ca nu vine politia sa aresteze toata scoala.
Mizerabila tara.
Iar apropos de programul acesta, intrebarea este ce fac parintii acestor copii, de trebuie ca statul roman, adica noi toti, sa le dea de mancare.
Dorina a zis
Cand eram eleva in1984 se infiintasera un restaurant al elevilor unde puteai sa mananci foarte bine cu 10-15lei pe zi.Stiu ca mancam jambon,placinte mai luam si cate o colaEra super.Chiar imi potoleam bine foamea.
Alexandru a zis
Si cum va fi calda masa pentru sute de elevi simultan in scoli care nu au cantine (adica majoritatea)?